Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Svlékání Cerastesek

Už X let mám problém se svlékáním cerastesek. Někomu to možná přijde jako blbost, ale tenhle problém se svlékáním jsem měl prakticky vždy u všech cerastesek co jsem dosud choval. Terarium mají vybavené standardně; písek, kus kořene + miska s vodou. Vždycky se začnou svlékat od hlavy bez problémů, ale místo aby se svlek stahoval z těla a natahoval postupně do délky (jak je obvyklé u hadů). Začne se svlek po těle ,,rolovat", takže vznikne prstenec který se v určitem místě natolik utahne a hada zaškrtí, že se had dál nedosvléká. Takže mi nezbývá než hada odchytit a vzít do ,,teplejch" a ze svleku mu dopomoci ručně. Léta to tak dělám, pro mne to problém není. Ale nyní dumám co se bude dít pokud bych náhodou nebyl nějakou dobu doma. Zajímá mi; stává se to jenom mně?... a nebo mají tento problém se svlékáním cerastesek i jiní chovatelé? Máte někdo nějakou radu, jak vybavení teraria upravit, abych nemusel u každého svlékání asistovat. Nestává se mi to úplně u všech svleků, ale řekněme u každého druhého. Předem díky za každou radu, či názor. Foto přikládám.
[http://i716.photobucket.com/albums/ww168/Vladek_ph    oto/Snmek016.jpg]

Předmět Autor Datum
Nevím jak vypadá ten kořen co máš v teráriu,ale zkusil bych ještě přidat pár hrubších kamenů.Vypadá… nový
pomc 01.05.2012 19:09
pomc
Těch faktorů může být víc. Občas mi tohle kdysi dělala mláďata. Jak píše Tom, určitě je dobré mít ně… nový
Apophis 01.05.2012 21:21
Apophis
Díky za rady. Hrubý kámen do teraria určitě přidám. Teraria ve kterých chovám v současnosti cerastes… nový
Vladěk 02.05.2012 06:21
Vladěk
Chovám dvoua1/2leté cerastesky odděleně. Nádrž pro jedno zvíře má plochu dna 45×50 cm. Jako substrát… nový
Georgij Gadjukin 02.05.2012 07:46
Georgij Gadjukin
já cerastesky chovala taky po dvou (páry) a se svlekem nikdy problémy neměly. Jako podklad písek do… nový
Aurifer 02.05.2012 09:50
Aurifer
Úplně stejně se mi svlíkala zvířata, která neměla možnost o něco zachytit svůj svlek a vznikal tak o… nový
cc 02.05.2012 10:13
cc
Jinak chuchvalec stačí natrhnout, nastřihnout a zvíře se svléká dál. nový
cc 02.05.2012 10:14
cc
Mám z jednoho odchovu NZ/2007 = 2 samice (sourozence), + 1 nepříbuzného samce NZ/2007 + 1 nepříbuzné… nový
Vladěk 02.05.2012 18:32
Vladěk
Ještě dodám, když koukám na tu tvou fotku, že nejspíš hadovi z nějakého důvodu déle trvá se svléknou… poslední
Apophis 04.05.2012 21:18
Apophis
Já bych skoro řekl, že chov jedovatých hadů jednotlivě je podmínkou. Ať už jde o pohodu zvířat nebo… nový
Apophis 04.05.2012 21:11
Apophis
S tím stresem je to hodně zajímavá úvaha,protože když to porovnám na svých zvířatech tak bych to moh… nový
pomc 04.05.2012 08:15
pomc
Kdysi jsem četl článek o chovu Cerastes cerastes.Už ani nevím kde a kým byl napsaný,ale jedna věc mn… nový
eunectes 02.05.2012 16:18
eunectes
To máš síce pravdu, ale ide aj o vzdušnú vlhkosť. V teráriu by vlhký piesok, aj keď na dne, zvýšil r… nový
Ledo 02.05.2012 17:07
Ledo
Pokud jsou chovány v pouštním teráriu,mělo by mít dostatečnou ventilaci,aby tam vlhkost nenarůstala.… nový
Eunectes. 02.05.2012 17:49
Eunectes.
Tak pokud je tararko velky aby se tam zmije mohla i prolezt, tak by mohl byt onen trychtyrek jen v r… nový
Radar14 02.05.2012 18:20
Radar14
Nevím, ale cerasteskám jsem nikdy nevlhčil ani kout. Vždy jsem je držel na absolutně suchém písku. A… nový
Vladěk 02.05.2012 19:42
Vladěk
Tady není problém v metodice chovu nebo v nějakém zdravotním problému. Jde jednoduše o navrstvení sv… nový
cc 02.05.2012 20:09
cc
Jasný. Přidám kůru, šutry, ...a uvidim. nový
Vladěk 02.05.2012 21:24
Vladěk
Tak pokud je tararko velky aby se tam zmije mohla i prolezt Moje cerastesky se jdou prolézt jenom k… nový
Georgij Gadjukin 02.05.2012 22:14
Georgij Gadjukin
:-) Urco se obcas otocej.. S nima moc zkusenosti nemam, jen co sem je tu hlidal na par dni kolegovi.… nový
Radar14 03.05.2012 08:18
Radar14
Taky jsem měl ubytovanou cerastesku jen na chvíli. V plastovým boxu jenom s pouštním pískem. Za tu d… nový
Jan Lauermann 03.05.2012 08:38
Jan Lauermann
Tak tu sem tu mel taky, ale to nepocitam.. ;-) Jak pekne papkala potvora jedna, absolutne no stress.… nový
Radar14 03.05.2012 09:13
Radar14
moje taky převážně ležely na 1 místě, akorát na samce když šel mrousek, tak jezdili a nebo když měly… nový
Aurifer 04.05.2012 12:45
Aurifer

Těch faktorů může být víc. Občas mi tohle kdysi dělala mláďata. Jak píše Tom, určitě je dobré mít nějaký hrubý šutr (to však určitě víš), ale mně se svlékají klidně o misku na vodu ze sady k vodovkám, což je úplně hladký plast. Všiml jsem si , že máš hady pohromadě. Cerastesky na tohle nejsou ty nejvhodnější typy, ale záleží samozřejmě na velikosti terárka.
Už dlouho si pohrávám s myšlenkou, jak má na svlékání některých hadů vliv stres. Ověřil jsem si to na Naja annulifera. Často jsem viděl u chovatelů tyhle "haje" odrbané se zbytky staré kůže a i mně se kolikrát blbě svlékly i přes občasné rosení. To skončilo, když jsem jim stloukl osb bedýnky. Nemám u nich jediné vlhké místo, do boudy nestříknu ani kapku vody, přesto se od té doby svlékají naprosto perfektně. Pro mamby to platí stejně, a tak jediné, kdo mi kazí pravidlo, jsou atry, kde to ale chápu, protože jsou to notoričtí psychopati. Těžko říct, je-li to klidem v době zakalení nebo mikroklimatem ale poměrně prostorné budky, no funguje to.

Díky za rady. Hrubý kámen do teraria určitě přidám.
Teraria ve kterých chovám v současnosti cerastesky (po dvou kusech) mají plochu dna 80 x 60 cm. Nikdy mi ani nenapadlo, že by tito hadi mohli být vzájemnou přítomností (nebo tím že nemají úkryt) stresovány:-/. Je to ale možný.
Cerastesky jsem vždycky choval pohromadě (možná tedy špatně). A to i ve čtyrech kusech!
Každopádně, přidám jim do teraria tedy i kus korkové kůry jako úkryt a uvidim.

Chovám dvoua1/2leté cerastesky odděleně. Nádrž pro jedno zvíře má plochu dna 45×50 cm. Jako substrát používám cca 5cm vrstvu písku pro zásyp zámkové dlažby (ne ten křemičitý). Denní teplota nad topením cca 35°C, noční pokles na 10-12°C. Nerosím.
Misku s vodou sice mají, ale prázdnou, kámen ani jinou dekoraci nemají a svleky probíhají bez problémů.
Je ale pravda, co si tak vybavuji, že jsem tohle kdysi řešil u prvních mých cerastesek (od Standy), které jsem tehdy choval pohromadě.

já cerastesky chovala taky po dvou (páry) a se svlekem nikdy problémy neměly. Jako podklad písek do dětských hřišť, do kterýho se částečně zahrabávaly, miska na vodu, kořen, kus kůry jako úkryt. Jestli on to není spíš nějaký problém přímo v těch hadech, jsou si příbuzní?.

Úplně stejně se mi svlíkala zvířata, která neměla možnost o něco zachytit svůj svlek a vznikal tak onen chuchvalec. Jednoduše zvíře nesvléká kůži tak, že se o něco zachytí a jakoby z ní vyjede, ale kůži vrství a vzniká tak chuchvalec. Nemyslím, že jde o nějakej problém, už vůbec o kombinaci se stresem apod., jak psal někdo výš, dát šutr, kůru apod.
Problém by byl tehdy, pokud by se zvíře svlékalo v cárech, mělo by na sobě zbytky staré kůže nebo by nebylo schopně se vůbec svléknout, i když v tomhle případě se to tak jeví.

Mám z jednoho odchovu NZ/2007 = 2 samice (sourozence), + 1 nepříbuzného samce NZ/2007 + 1 nepříbuzného samce NZ/2010. Tohle rolování svleku mi občas udělají všechna zvířata NZ 2007 (zatím). Donedavna jsem měl ještě 2 zvířata bezrohé formy. Taky nepříbuzná zvířata, a taky se u nich občas roloval svlek. A první cerastesky které jsem měl před více jak 10-ti lety???? ... taky to občas udělaly.
Takže si myslím, že příbuznosti to nebude. Ale máte pravdu; uvidim co bude, až tam dám ostřejší předměty.
Jinak dosud jsem to neřešil. Tak nějak jsem si to odůvodňoval; že se to u těhle hadů může stávat, protože svlečka cerastesek je bezprostředně po svleku ,,tak nějak vláčnější a lepkavější" (tedy oproti jiným druhům hadům). Alespoň co jsem měl možnost porovnávat.
A myslím si, že lepkavost svlečky je zapříčiněná tím že tito hadi oproti jiným druhům se v terariu před svlekem nerosí. A v podstatě v absolutně suchém prostředí se úspěšně svlékají jen díky podkožnímu sekretu před svlekem.
Popravdě, ani si neumím představit jak by cerastesky vyváděly když bych na ně stříknul vodu.

Ještě dodám, když koukám na tu tvou fotku, že nejspíš hadovi z nějakého důvodu déle trvá se svléknout (nedostatek těch hrubých povrchů, vyrušení kámošem v terárku, snaha rychle zaujmout výhodnou pozici pro vyhřátí apod.). Prstýnek svlečené kůže uschne, tím se stáhne a znesnadní další pohodlné svlékání. Může to být ale úplně jinak. Jak říkával Petr Voženílek: "Hadi si někdy dělají co chtějí, oni snad neumějí číst" (upraveno, GG možná upřesní).

Já bych skoro řekl, že chov jedovatých hadů jednotlivě je podmínkou. Ať už jde o pohodu zvířat nebo bezpečnost chovatele. Tím nechci říct, že to ve skupinách nebo po párech nejde, ale je to určitě lepší. Cerastesky jsem choval kdysi taky v triu, nějakou dobu dokonce i ve čtveřici. Byly z toho desítky mláďat, ale i pokousaných kebulí se spoustou krve. Důležité bylo víc zdrojů tepla. Jednou se mi stalo, že pár týdnů staré mládě splivlo o rok staršího sourozence. Cerastesky jsou potvory :-D.
Kolega měl pár pohromadě a jeden kus z ničeho nic přestal žrát. Po rozdělení okamžitě začal...
Mně žraly vždycky normálně a stejně tak se v poho svlékaly. Teď mám všechny hady sólo a nemohu si to vynachválit. Oni taky ne: :-D
[040520121100.jpg]

Kdysi jsem četl článek o chovu Cerastes cerastes.Už ani nevím kde a kým byl napsaný,ale jedna věc mne tam dost pevně utkvěla v paměti.Chovatel vlhčil spodní část písku a to tak,že měl v teráriu obrácený trychtýřek a do něj nalil trochu vody,takže vrchní vrstva písku byla suchá a spodek mírně vlhký.V podstatě je to celkem logické,vždyť poušť není jen hromada vyprahlého písku.

moje taky převážně ležely na 1 místě, akorát na samce když šel mrousek, tak jezdili a nebo když měly hlad, tak se večer taky někdy přijely podívat ke sklu, jestli jim něco nenesu, když už se tam motám okolo. To mi dělaly i arietány.

Co se týče nějakýho vlhčení, tak jsem nevlhčila, akorát jsem jim občas přelila misku s vodou, takže kolem té misky mívaly ten písek vlhčí. Ale je fakt, že tyhle pouštní druhy mají před svlekem hodně toho podkožního sekretu, takže se umí svlíknout i uplně na sucho a ta svlečka je pak dost obalená pískem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru