loading...
Předmět Autor Datum
Nikdo neví??
Aba 01.05.2012 20:41
Aba
Nikdo hlavně neví co je to za čolka. Pokud je odchycenej venku, tak ho zase vypusť na místě odchytu.…
cejna 01.05.2012 20:49
cejna
pokud to je tuzemský druh čolka, tak v této době jsou v akvatické fázi a žerou tudíž ve vodě- červy…
Aurifer 01.05.2012 21:02
Aurifer
Dostala jsem toho čolka k narozeninám od kamarádky, nevím kde ho vzala bude to asi čolek obecný. Mám…
Aba 01.05.2012 21:06
Aba
Zdravím. Pokud ho vážně nechceš vypustit (já jsem třeba v dětství a mladším věku taky měl doma čolk…
Axolotl 01.05.2012 21:38
Axolotl
Když ho máte od února, tak bych řekla, že to bude spíš v akvaristikách běžně dostupný čolek východní…
Evva 01.05.2012 22:13
Evva
ideálne by bolo spraviť a poslať fotku, nech je jasné, o aký druh ide... poslední
perenquen 01.05.2012 22:35
perenquen

pokud to je tuzemský druh čolka, tak v této době jsou v akvatické fázi a žerou tudíž ve vodě- červy (nitěnky, menší žížaly) larvy hmyzu (patentky, koretry..) vodní korýše atd. Pokud to je nějaký exotický čolek, tak je potřeba nejdřív vědět druh, jak už bylo psáno.

jinak souhlas- pokud to je čolek odchycený z přírody, tak je nejlepší řešení ho vrátit tam, odkud pochází. Páč navíc držení chráněného živočicha je protizákonné.

Dostala jsem toho čolka k narozeninám od kamarádky, nevím kde ho vzala bude to asi čolek obecný. Mám velké akvárium a v něm ho mám už 2 měsíce je krásně aktivní a vypadá zdravě zatím jsem mu dávala patentky ale nejevil o ně zájem.

Zdravím.

Pokud ho vážně nechceš vypustit (já jsem třeba v dětství a mladším věku taky měl doma čolky, které jsem pak i s čerstvě odchovanými mlaďochy, kteří se mi z čolčích vajíček vylíhli, vypustil zpět na místo odchytu), tak bych doporučoval:

- vybudovat v akváriu úkryty (buď nějaké jeskyňky, co jsou třeba pro rybičky), nebo postavit z velkých plochých kamenů (hlavně zajistit, aby to nespadlo na čolka)
- ideálně tam dát i nějakou rostlinu (nejlépe teda živou), koupíš ve zverimexu za pár šupů nebo od kamaráda/ky, co chovají rybičky nějakou přebytečnou (případně sáma od sebe od rybiček)
- filtraci (jinak budeš muset často měnit vodu, zvlášť když bude léto (a snad teplo), ale žádné divoké vlny, jen jemně
- pestrou stravu (on pokud se čolek bude cítit dobře a trochu si zvykne, tak ti bude brát i s pinzety malinkaté kousíčky masa), jinak doufám že těmi patentkami nemyslíš nějakou mraženou nebo sušenou kostku, ale živé (+ s těma patentkama to nepřehánět, zaneřáďují vodu a taky je tam riziko parazitů)
- není od věci tam umístit i nějakou plošinku (např korkovou kůru, nebo takovou jako mají vodní želvy, případně nakupit ploché kameny až nad vodní hladinu do podoby ostrůvku), kdyby měl čolek chuť jít na souš (i když v akvatické fázi asi chtít nebude)
- zajistit akvárium shora (např. síťovinou, čolci vlezou všude)

- samozřejmě, pokud ti čolek bude žrát, tak ti přežije i v prosté nádržce bez ničeho, jsou to velice houževnatá zvířata, ale spokojenější určitě bude tam, kde se může ukrýt atd.

- ale jestli je to samec a je už ve svatebním šatu, tak bude asi sexuálně frustrován a bude nadrženě hledat samičky, které v akváriu nenajde, takže mu neumožníš rozšířit jeho genom dál...a to se přece nedělá ;)

- jinak co žral ty 2 měsíce?
- a v akváriu by neměly být žádné rybičky, krabi apod.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...