Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Testudo hermanni - slabé zadní nohy

Dobrý den.
Prosím o radu. Mám tři roky starou testudo hermanni. V teráriu dvě světla (obyč. žárovka a UV zářivka), úkryt, substrát lignocel (kokosové vlákno). Problém je v tom, že poslední dobou začala želva za sebou tahat zadní nohy. Ne, že by s nimi nemohla hýbat, to ona zvládne, ale zřejmě v nich nemá sílu na to, aby se o ně opírala při chůzi. Zkoušel jsem jí dávat vitamíny v podobě prášku (Vigorept - přípravek s beta-glukanem) na jídlo, ale nechtěla to žrát, takže jsem s tím přestal. Co se týče jídla, tak potom začala zas lépe žrát, ale poslední dobou toho moc nesní. Když je pěkné počasí, dávám ji ven na sluníčko (s úkrytem). Taky ji dávám do vody (nízká hladina) aby se napila a celkově navlhčila. Co se týče vyměšoávání, tak to samozřejmě s menším příjmem stravy také kleslo. Krunýř i spodek má tvrdý. Na nohou se jí začala odlupovat kůže.

Prosím o radu čím to může být a jak tomu zabránit. Přikládám fotky.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Hmmm... Suchozemská želva chabrus na zadní nohy, na to není potřeba být Dr. House. V 99 % případů to… poslední
Petr60zelv 09.05.2012 13:58
Petr60zelv

Hmmm... Suchozemská želva chabrus na zadní nohy, na to není potřeba být Dr. House. V 99 % případů to jsou oddělané ledviny. Dílem za to může moct nevhodná dieta - některá zelenina a ovoce (čínské zelí tuším zrovna ne) obsahuje dost velký nadbytek kyseliny šťavelové, ta jednak vyvazuje vápník, jednak se krystalky šťavelanu vápenatého (nebo oxalátu, jestli se líbí víc) ukládají v ledvinách a/nebo v kloubech. Další možnou příčinou je příliš suchý chov (nemožnost vlhkého nocoviště etc.), možná i příliš vysoké dávky vitamínů (při předávkování D3 se vápník vyplavuje z kostí a následně ukládá do svaloviny a do měkkých tkání - např. zrovna ledvin)...
Odlupování kůže z fotek není jasně zřetelné - pokud jde o tenkou vrstvičku oddělující se bez viditelné tekutiny nebo bez krvácení, mohlo by prostě jen jít o projev růstu, pokud se udělají na zadních nohou vodnatelné otoky, které následně prasknou, jsou to ledviny zcela určitě, zpravidla už v terminálním stadiu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru