Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ochočení Leguána zeleného

Ahoj,

prosím o radu ohledně ochočení Leguána Zeleného. Mám leguána kolem 80 cm a stále se nedaří ho ochočit. Když otevírám terarko žačne být nervózní a utíká je mi ho líto ho chytat nějak ,,násilně zatlačením do kouta´´ ale když ho chytnu a chvilku ho hladím po chvilce se celkem uklidní, ale je v něm vidět velký strach a nervozita budu moc rád a vděčný za každou radu. Předem moc krát děkuji.
Změna předmětu, původně: ochočení Leguána Zeleného (Aurifer)

Předmět Autor Datum
Těch 80 cm je s ocasem nebo bez? Převedeno na věk je to kolik měsíců/let? Jak dlouho ho máte? S legu…
Y Draig Goch 21.05.2012 14:21
Y Draig Goch
Těch 80cm má i s ocasem. Kupoval sem si ho, že se mi tyto plazi se mi moc líbí a viděl jsem na inter…
Kamil23 22.05.2012 19:52
Kamil23
Viděl jsem na internetu, jak je lidi mají volně po bytě - když uvidíte na internetu, jak nějaký blbe… poslední
Y Draig Goch 22.05.2012 20:02
Y Draig Goch
Jinak, stačí do vyhledavače vpravo nahoře napsat "ochočení leguána" a ono toho vyleze docela dost...…
Y Draig Goch 21.05.2012 14:24
Y Draig Goch
A jinak moc děkuji za radu
Kamil23 22.05.2012 19:52
Kamil23

Těch 80 cm je s ocasem nebo bez? Převedeno na věk je to kolik měsíců/let? Jak dlouho ho máte?
S leguánem, stejně jako s každým jiným zvířetem, je to značně individuální. Pokud je na něm vidět strach a nervozita potom, co ho chytnete, zřejmě není dobrý nápad ho chytat. Je sice výhodné, když se v dospělosti velké a těžké zvíře naučí vydržet nějaký kontakt, ale leguáni nejsou na mazlení.
Doporučuju začít znovu od začátku - nechat nějakou dobu leguána leguánem, postupně zkoušet se přibližovat (nejlépe s oblíbeným jídlem v ruce). Netahat, nehladit - oni z toho extra nic nemají a je jim to fuk, jestli je někdo hladí nebo ne. Hlazení je důležité pro savce, protože jim připomíná olizování, které na ních páchala jejich matka... ;-) Plazí rodičovská péče zas tak horká není.
Pokud má leguán dost velké tera, dost jídla a tepla a vlhkosti, je spokojený s tím, co má. Když má kromě toho co pozorovat, tím lépe.

Viděl jsem na internetu, jak je lidi mají volně po bytě - když uvidíte na internetu, jak nějaký blbeček skáče z Nuseláku, půjdete skočit taky?
Leguán je zvíře z tropů a potřebuje specifické podmínky. Obzvlášť leguán zelený. Dá se z terárka vypustit na chvíli a kontrolovaně, ale nemůže žít mimo něj. Těžko máte v bytě vzdušnou vlhkost 70% a víc, těžko máte dost světla, aby se cítil pohodlně, stejně by několik hodin denně musel trávit pod UV světlem (nebo byste musel pravidelně podávat AD3)... volně po bytě ať si trajdají leguáni na jihu USA nebo ve své domovině. Nemluvě o tom, že leguán se na záchod chodit nenaučí (pravda, preferují určitá místa, dá se to vychytat) a uklízet louže jak blázen... rovněž leguán nepovažuje předměty denní potřeby za hodna zájmu a jde klidně "přes mrtvoly"... jak říkám, vycházky ano, ale pod dozorem, nebo přizpůsobit místnost - omyvatelná podlaha, minimum nábytku, nic kam by se mohl zapasovat... náš Lemrouch je flegmatik od přírody, ale teď taky začal trochu divočet a stavět se, naštěstí jen stavět. Rafnul mě jen jednou, omylem (moje blbost, nabízet hroznové víno na dlani) a maličko, ale stálo to za to. Škrábanců mám ovšem nespočet, z toho dvě větší jizvy, když nebyl čas to hned desinfikovat a zanítilo se to... necháváme mu celkem často otevřené dveře terárka, ale ven se nijak nehrne - počítám, že ve srovnání s osvětlením terárka mu pokoj přijde značně tmavý, takže nedůvěryhodný.
Jak říkám, zkuste to pomalu, v klidu, v ruce něco, co má rád (náš by se utloukl po hroznovém víně a listí mochyně), třeba se naučí vás noblesně ignorovat...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru