Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem P. imperator

Dobrý den,
chovám 3 impíky, 2 samice a 1 samce. Chtěl jsem se zeptat zda jedna ze samic nečeká malé, sice jsem včera krmil ale i tak se mi zdá, že nějak ztloustla. Terárko má rozměry 80d x 40š x 40v, denní teplota 26-29 °C, noční 24-25 °C. Vlhkost klasika 70-85%. Krmím 1x týdně. Pokud není gravidní, mám v budoucnu šanci, že se v těchto podmínkách budou rozmnožovat? Popř. pokud gravidní je, tak ji mám separovat a jaký je další postup a podmínky chovu? Děkuji moc za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Jo vypadá, že by mohla být březí. Co se týče rozmnožování, tak oni se ve vhodných podmínkách v lidsk…
Aurifer 25.05.2012 16:06
Aurifer
Děkuji moc za odpověď, tak uvidíme co se z toho "vyklube" :). Jo a ještě bych se chtěl zeptat, jestl…
animalplanet 25.05.2012 16:28
animalplanet
vypadá, že má ještě dost času, tak to udělej a pak už je nech v klidu...
Aurifer 25.05.2012 16:41
Aurifer
ok, diky
animalplanet 25.05.2012 16:44
animalplanet
Mám tady problém Hustone :(. Prvotní radost vystřídal smutek a panika. Začal jsem si každý večer poz…
animalplanet 29.05.2012 09:04
animalplanet
Hmm tak jsem zkusil očistit štetcem, neco opadalo, a ta karantena bez substratu nic ... tak asi budu…
animalplanet 01.06.2012 18:16
animalplanet
oni některý druhy roztočů ani neškodí, jiní sou zase pěkný svině...prostě se to z nich musí mechanic…
Nery 01.06.2012 20:41
Nery
Chystám se chovat,asi 3 impíky a mám terárko po užovce červené 50x40cm stačilo by?
Jirka543565 16.01.2013 17:29
Jirka543565
stačilo
Aurifer 16.01.2013 17:31
Aurifer
Díky moc.
Jirka543565 16.01.2013 21:17
Jirka543565
Mivala jsem Scolopendry. Vzhledem k tomu, že potřebují oproti jiným členovcům docela dost vlhko, a m…
ahojky ahojky 17.01.2013 22:48
ahojky ahojky
tak to je zajímavý tip, děkujeme za podělení se :-)
Aurifer 17.01.2013 23:03
Aurifer
To co máš nejsou Imperátoři ale Heterometrusi. Ten kdo ti je prodal, tě podvedl!!!!! Je to poznat na…
aptor 20.01.2013 20:18
aptor
jn taky uz jsem na to prisel :) ale dekuju ;> poslední
animalplanet jinak 20.01.2013 22:31
animalplanet jinak

Jo vypadá, že by mohla být březí. Co se týče rozmnožování, tak oni se ve vhodných podmínkách v lidské péči celkem množej, akorát to dlouho trvá. Oddělovat ji nemusíš, maj na 3 štíry dostatek prostoru. akorát jí tam přidej vhodné úkryty, kdyby se sama chtěla separovat (mně to teda nedělaly a rodily normálně vprostřed skupiny). V podstatě s tím nemusíš dělat nic...ono když na holce začne být vidět březost, tak je to stejně jěště otázka mnoha měsíců, než porodí. Mláďata můžeš nechat ve skupině, pokud mají ta zvířata dobré podmínky, vzájemně se snášej a mají dost krmení, tak je nenapadají. Akorát když máš samici s čerstvým odchovem, tak do nich nelez, páč ve stresu jsou dost agresivní a samice nebo jiné zvíře ze skupiny ta mláďata může ze stresu i sežrat.

Děkuji moc za odpověď, tak uvidíme co se z toho "vyklube" :). Jo a ještě bych se chtěl zeptat, jestli by samičce v případě, že je březí, vadila změna v terárku. Měl sem totiž v plánu "generální úklid" a s ním spojenou výměnu substrátu a úkrytů, tak se bojím abych samičku zbytečně nestresoval aby jí to nezpůsobilo nějakou újmu :).

Mám tady problém Hustone :(. Prvotní radost vystřídal smutek a panika. Začal jsem si každý večer pozorněji prohlížet stíry, a zjistil sem že jsou zespodu těla obsypaní jakokdyby bílými kulickami. Ty kuličky jsou strasne malé a sou nashromažděné na sobě. Hmm nevím jak je blíž popsat, až budu mit foťák tak pošlu fotky.

No tak sem si tu prošel několik vláken a trošku to progooglil a podle všeho to vypadá na roztoče. Jediný rozdíl je, že jsem tu na poradně všude na fotkách našel ty kuličky spíš dohněda atd., zatímco ty co máji moji štíři tak ti je mají bílé. No každopádně bych se chtěl zeptat, zda se tento problém dá vyřešit, popř jaká je nejšetrnější cesta, s ohledem na to, že je samička s velkou pravděpodobostí březí. Našel jsem tu na poradně teda 3 varianty. 1. mrazák ... na to asi nemam, to je na mě moc "vostrý" řešení. 2. líh + vatová tyčinka a poslední možností co sem našel je čistit štětečkem + izolovat do terara bez substratu, jen miska s vodou a v ni kamen a čistitelnej úkryt.

Potřeboval bych prosím poradit, jaká je tedy nejšetrnější varianta pro štíry, s ohledem na tu "těhulku". taky je asi problem, že jsou dospělí a už se asi nesvléknou... Pokud víte ještě o jiné variantě prosím popište mi ji tady, a pokud je to jedna z výše uvedených tak by se mi hodil trošku detailnější popis od nějakého profíka, abych se mohl vyvarovat co nejvíc chyb.

Jinak nevím jestli to s tím souvisí, možná je to jejich normální chování, ale při každovečerní obchůzce štírů po terárku, to vypadá jako díl ze seriálu Prison Break (snáží se jakoby "zdrhnout" za kazdou cenu, snaží se projít sklem, a stávají se z nich adrenalinoví horolezci). Možná ta jejich snaha utéct může také naznačovat, že se jim prostě v terárku nelíbí...

Mivala jsem Scolopendry. Vzhledem k tomu, že potřebují oproti jiným členovcům docela dost vlhko, a mají velkou spotřebu potravy, tak občas (třeba když jsem to o dovolené neměla pod kontrolou) byl problém s roztoči. Nemluvím o pár zooforetických roztočích (jako jsou třeba na chrobácích) ale o souvislém kožíšku hodně malých roztočů usazaných třeba okolo "kloubů" v exoskeletu a pokrývající třeba čtvrtinu plochy těla. Očistit skolopendru štětečkem je trochu problém, protože klade značný odpor, kouše a kroutí se.. A i kdyby se povedlo, nějací zůstanou a zas se pomnoží. Dostala jsem absolutně skvělou radu, kterou jsem vypilovala do následujícího postupu: Zvíře dát do prázdné menší plastové nádoby. Do něčeho malého (třeba do víčka petflašky přetažené síťkou, aby do toho zvíře nemohlo) dát rozmačkaný stroužek česneku - mmch to bylo ještě v době před čínským česnekem kdy zde byl jen česnek velmi silný, kdy člověk povečeřevší topinky druhý den nemohl mezi lidi s klidným svědomím. Plastový box neprodyšně uzavřít. Roztoči se začnou pouštět - je dobré tam mít teba ubrousky, aby měli do čeho zalézat. Dřív než se zvíře udusí nebo smradem zblázní (je nutné to kontrolovat bez otvírání a obvyklá doba je snad půl hodiny - u štíra bych asi dala i víc) tak se léčba ukončí, zvíře s osprchuje vodou a dá do čistého znovu založeného terárka. v případě většího zamoření, kdy na zvířeti nějací roztoči zůstanou, tak se zvíře dá do karanténního terárka a třeba druhý den se to opakuje. FUNGUJE TO SKVĚLE!!!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru