Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kostarika - fauna

Dobrý den,
tak pokud mi to vyjde, tak na konci roku se podívám do Kostariky (pobyt 1 - 3 měsíce). Samozřejmě mám něco načteno, mám kontakt na českou rodinu žijící tam a byl jsem na pár přednáškách. Nicméně bych byl rád za Vaše připomínky a náměty, popř. rady, nebot jsem mimo evropu nikdy nebyl. Fauna je tam skutečně rozmanitá a mnoho nebezpečných druhů. Na co bych se podle Vás měl nejlépe připravit (kousavé křovináře ve větvých, záchody plné pavouků a podobně). Vim že jde o takový nekonkrétní dotaz a těžko se posuzuje na co mám a na co ne, ale zajímali by mě právě záležitosti, o kterých se toho člověk moc nedočte (dostupnost protijedů, problémy s byrokracií, nezvyklé zákony a vůbec různé postřehy ideálně od někoho, kdo tam byl) .Mám známého, který tam byl minulou zimu, ale přeci jen to byla vědecká expedice o více členech (pro Bogushe - mluvím o Králíčkovi) a podmínky nebyly uplně "standartní". Pokud tu má někdo postřeh nebo zajímavost, budu za ní rád. Je to pro mě velká věc a rád bych byl co nejlépe připravený a očekával neočekávatelné :-). Předpokládám, že pojedeme ve dvojici (já a kamarádka). Zatím nemám ani vybranou přesnou destinaci. Je docela rozdíl mezi pobřežím tichého oceánu a pobřežím karibiku. Za každou radu budu vděčný, případně i za odkaz na web, kde se kostarikou zabývají (některé znám, ale určitě jich existuje mnohem více). Snad se mohu považovat za herpetologa, ale velmi velmi amatérského, na nějaké odchyty jedáků se nechystám, naopak by se hodily rady, jak se jim vyhnout :-)

loading...
Předmět Autor Datum
Zkus se mrknout tady http://www.theworldofsnakes.com/?fuseAction=home.s etLanguage&language=en :-) J…
Bergi 31.05.2012 13:53
Bergi
:-) mrknu a díky. Když jsem včera koukal na fotky od toho znameho a ukazoval mi tam foceného hroznýš…
Jan Kolář 31.05.2012 14:33
Jan Kolář
na úplatky jsou pořád nejlepší dolary, na pívo se ti řada lidí vybodne a pokud ne, tak čék pak musí…
Aurifer 31.05.2012 16:21
Aurifer
taky děkuji za info. Anglicky umím vcelku dobře, španělsky trošku ale na domluvu to stačí (dva měsíc…
Jan Kolář 31.05.2012 16:29
Jan Kolář
no když to po sobě čtu, tak je divne napsat, že jsem v tropech nikdy nebyl a přitom bych tam rád zůs…
Jan Kolář 01.06.2012 12:26
Jan Kolář
to myslím, že nejseš sám:-) akorát já mám svůj morální problém v tom "proč bych měl utíkat ze svoji…
Bergi 01.06.2012 15:38
Bergi
mám ještě dva dotazy. Jak je to s řidičským oprávněním, popřípadě s koupí staršího auta nebo motocyk…
Jan Kolář 05.06.2012 14:35
Jan Kolář
Kostarika je dost drahá. Ale když přejedeš vedle do Nikaragui, tak příroda je skoro stejná a lidé ta…
Aurifer 05.06.2012 14:39
Aurifer
Děkuji za rychlou odpověď. Teď jeste uplne z jineho soudku : Vy máte doma toho krásného čínského chř…
Jan Kolář 05.06.2012 14:46
Jan Kolář
myslíš Zaošky? Ty nezimujou pod sněhem. Na hoře Mang sice občas sněží a v zimě i občas mrzne, ale ty…
Aurifer 05.06.2012 15:15
Aurifer
jj ty jsme myslel,, vycházel jsem z http://english.cntv.cn/program/natureandscience/20 101105/104838…
Jan Kolář 05.06.2012 15:35
Jan Kolář
"proč bych měl utíkat ze svoji země kde jsem doma a jsem Čech" čéče tak s tím já nemam naopak prob…
Aurifer 05.06.2012 15:02
Aurifer
Studené podnebí, draho, celkem nepříjemní lidé plní předsudků a blbá byrokracie. Stát, který pro člo…
Bergi 05.06.2012 15:31
Bergi
Jo ty holky. To jo no. Naštěstí si jednu beru ssebou, tak to snad nějak vydržím XD. Holky pivo a jíd…
Jan Kolář 05.06.2012 15:38
Jan Kolář
hm.. ale oni nemaj špatný piva. Minimálně tam půjde sehnat Corona. To je dobrý pití. Nemusíš plakat.
VlastíkPlamínek 05.06.2012 16:04
VlastíkPlamínek
dobře, děkuji, zatím jsem spoléhal spíše na rumy :-)
Jan Kolář 05.06.2012 16:09
Jan Kolář
to nemůžu sloužit - ale Guatemalský Ron Zacapa 23yr je více než luxusní :)
VlastíkPlamínek 05.06.2012 16:41
VlastíkPlamínek
taky bych preferoval :-)
Bergi 05.06.2012 17:44
Bergi
Jo tak tyhle Rumy presne smime.. :-D
Radar jinde.. 05.06.2012 17:50
Radar jinde..
Tak to si myslím že smí hodně lidí :-D to není jak božkov do bábovky :-D
Bergi 05.06.2012 17:56
Bergi
Takže Ládví jo? :-D:-D:-D
VlastíkPlamínek 05.06.2012 18:05
VlastíkPlamínek
No budu tam a budu cmuchat po rumu.. :-D Ale Bozkov eeee.. :-D
Radar jinde.. 05.06.2012 18:11
Radar jinde..
takže zacapa :-)
VlastíkPlamínek 05.06.2012 18:14
VlastíkPlamínek
Tak ono tam co se týče holek (pokud to teda můžu jako ženská objektivně posoudit), tak pokud člověk…
Aurifer 05.06.2012 16:55
Aurifer
To jídlo bych preferoval taky jejich :-) a pivko se jejich dá a není problém české sehat nebo si pos…
Bergi 05.06.2012 17:55
Bergi
Tak to tu trochu oživím. Zatím si domlouvám pobyt jako dobrovolník přes paní Řezáčovou http://www.ba…
Jan Kolář 15.08.2012 11:58
Jan Kolář
Jen doplním, že paní Řezáčová se mi zatím zdá býti jako schopná a ochotná žena. poslední
Jan Kolář 15.08.2012 11:59
Jan Kolář

Zkus se mrknout tady http://www.theworldofsnakes.com/?fuseAction=home.s etLanguage&language=en :-)
Jinak se tam chystám taky, ale uvidím kdy a jak to vyjde podle financí, mám kamaráda ze studií ze salvadoru, tak bych se za nim vypravil.

Co se týká birokracie a zřízení, tak je to tam jako v jakékoliv středoamerické zemi, úplatky, úplatky a zase úplatky. Jako dopručení bych sebou vzal v hojném počtu piva Pilsner a Budvar...žádné jiné, znají jenom tyto dvě :-D s tím pochodíš všude. Netahat ssebou tvrdý chlast, je tam rumu habaděj za hubičku, takže tím se prolévat proti sračce :-D

V pobřeží je rozdíl v klimatu, hlavně ve srážkách.

Jo a ještě si dávej pozor na řízení, nejlépe pokud možno si pujč auto ty sám a šoféruj taky sám, řidči tam jsou peklo, běžně v noci potká auto bez osvětlení. Jezdí jako prasata za každého počasí a po jakékoliv cestě:-D A doprava ve větších městech je trošku složitá, semafory většínou nefungujou a dopravu taky nikdo nějak zvlášt neřídí, takže prostě jedeš z vedlejší, troubíš co to dá a najedeš na hlavní...žádný stres :-)

:-) mrknu a díky. Když jsem včera koukal na fotky od toho znameho a ukazoval mi tam foceného hroznýše ve větvích něco okolo dvou metrů, uplně se mi po těle rozlevalo blaho, ta fotka jak na pryčně nad hlavou v jeho posteli ukusoval krabovec nejakou muru me az tak dobre nedelala, ale nejsem z cukru :-)

na úplatky jsou pořád nejlepší dolary, na pívo se ti řada lidí vybodne a pokud ne, tak čék pak musí stejně navíc většinou i zaplatit, pokud si to nechá líbit :-D akoráts zbytečně zaplatil na letišti nadváhu :-). Ikdyž se tam člověk s většíma nebo menšíma potížema domluví anglicky, tak je docela dobré umět španělsky. To pak s člověkem lidi jednaj uplně jinak a navíc to jde i bez úplatků. Ona Kostarika je celkem pohodová země s příjemnejma lidma a malou kriminalitou, je tam celkem bezpečno. Ale taky draho, přecejen je tim turizmem už taková trochu zkažená. Co se týče nějakých nebezpečí, tak je lepší zobat 14 dní předem antimalarika a tam je pak pro jistotu brát, protože malárie tam místy je. JInak používat repelent a nenechat se okusovat upírama, je tam vzteklina. Jinak platí totéž co všude jinde v tropech. Když jde člověk do přírody, tak kouká kam šlape a nešlape po jedovatých hadech, pavoucích, stonožkách atd a nechytá je když to neumí apod...co se týče auta, tak pokud je člověk dobrej řidič a už jezdil někde mimo střední evropu, tak je dobré si pujčit auto. Ale samozřejmě co se týče provozu- ten tam je stejnej jako jinde po světě v tropech, platí právo většího nebo rychlejšího a řada aut v noci nesvítí, protože nemá čim, cyklisti a motorkáři jsou neosvětlení zpravidla vždy a ve více obydlených oblastech se vyskytujou ve dne v noci + se často po silnicích motaj domácí zvířata nebo povozy. takže na ně dávat bacha. Co se týče služeb na hotelích tak pohoda a vařej tam dobře. Co se týče třeba vody ssebou do terénu, tak brát jenom origo balenou, to je samozřejmost. Pokud čék trpí na sračku, tak jak bylo psáno výše prolejvat se alkoholem docela funguje + neuškodí vzít něco proti sračce. Ale třeba my na ni netrpíme a nic takového neděláme a nikdy jsme ji tam nechytli (teda ne že bychom ji chytli jinde).

Podtrženo sečteno- celkem pohodová a bezpečná země, ale je lepší si vzít dostatek peněz, páč tam je v porovnání třeba s NIkaraguou fakt celkem draho.

taky děkuji za info. Anglicky umím vcelku dobře, španělsky trošku ale na domluvu to stačí (dva měsíce ve španělsku se vyplatili). Největší strach mám defacto z podnebí, protože v tropech jsem nikdy nebyl a nevim jak to teplo spolu s vlhkem budu snášet. Určitě se sem pochlubím s fotkami. Do konce srpna mám práci, pak počkám na konec období deštů a hurá. Snad se mi to vydaří, moc se tam těším. Vlastně pokud to půjde, zůstanu tam nastálo, ale to hodne predbíhám :-). Co se týká financí - známí porídili letenku /i zpáteční za cca 18000 (ale hodne s predstihem) celkove za mesíc courání po parcích to dali i s onou cestou za 30 000. Mám na to zatím 60 000 tak to snad bude stačit :-). Hodně bude záviset na letence (samozrejme pres Madrid), na USA dlabu. O Kostarice premyslim jiz dlouho, ale prave ukonceni pracovniho vztahu a tucná odmena na rozloučenou mě popostrčila :-)

to myslím, že nejseš sám:-) akorát já mám svůj morální problém v tom "proč bych měl utíkat ze svoji země kde jsem doma a jsem Čech" ale nejspíš nebude zbytí vzít roha. Dávám tomu tak 3roky, víc nic, jestli se tady ku...sky neobrátí karta, tak mažu taky.

ČR mě nebaví a EU už vůbec ne.

Kostarika je dost drahá. Ale když přejedeš vedle do Nikaragui, tak příroda je skoro stejná a lidé také celkem hodní, je tam také bezpečno ale ceny uplně někde jinde...tam je naopak celkem levno. Však se tam taky Amíci s oblibou stěhují na důchod :-D. Řidičák stačí normální evropskej, s koupí čehokoliv tam po legislativní stránce není problém, obzvlášť pokud se domluvíš.

Děkuji za rychlou odpověď. Teď jeste uplne z jineho soudku : Vy máte doma toho krásného čínského chřestýšovce a o něm jsem četl, že zimuje pod sněhem v hlubokých dírách ( dle dokumentu 1,5m +). Jak to máte vyřešené se zimováním tohoto druhu vy? Pouze pokles teplot nebo máte i hlubokou noru? Jeste jednou dekuji a omlouvám se za OT, ale tento druh mě uchvátil (nechystám se chovat, ale zajímá mě to).

myslíš Zaošky? Ty nezimujou pod sněhem. Na hoře Mang sice občas sněží a v zimě i občas mrzne, ale ty zimy tam nejsou zas až tak tvrdé. Pořád to jsou subtropy, ikdyž poměrně vysoko. Zimuju normálně na polotvrdo, při nějakých 6-8°C v plastových bednách, standartním způsobem...žádná nora není potřeba. Tomu hadovi je totiž jedno, jestli sedí v boxu nebo v noře, jemu jde jenom o to, aby tam měl ty podmínky, které potřebuje ;-)

"proč bych měl utíkat ze svoji země kde jsem doma a jsem Čech"

čéče tak s tím já nemam naopak problém vůbec žádnej. Vlastenectví mně přešlo někdy po pubertě, když jsem přišla na to, že zrovna nemáme být na co moc hrdí. A čím víc cestuju po světě, tak tim víc se v tom utvrzuji. Ono tady už bude jenom hůř a nějak není nic, co by mě tu mělo držet. Studené podnebí, draho, celkem nepříjemní lidé plní předsudků a blbá byrokracie. Stát, který pro člověka nic nedělá a jen po něm pořád něco chce, darebáky a nemakačenka chrání a normální slušné lidi sankcuje. Ne že by to jinde nebylo v různé míře taky, ale v řadě míst světa je pořád aspoň dostatek životního protoru na to, aby se tomu člověk po většinu roku vyhl. Pokud je člověk aspoň trochu schopnej, není línej a umí vydělat peníze, tak se ve vhodně zvolené zemi může mít mnohem lépe než tady. Protože tady schopnému a pracovitému člověku, který umí vydělat peníze akorát napařej nehorázné daně a z toho, co si vydřel mu stejně většinu sebere nenažranej stát. Kterej slušnýho občana nijak nechrání a ten občan se v podstatě ani nesmí bránit.
Jo samozřejmě, jsou země, kde je mnohem hůř a daleko větší nesvoboda - ČR je pořád ještě relativně hodně svobodná země, ale je otázka, jak dlouho jí to ještě vydrží. A já tu nehodlám čekat na to, až se to podělá uplně.

Studené podnebí, draho, celkem nepříjemní lidé plní předsudků a blbá byrokracie. Stát, který pro člověka nic nedělá a jen po něm pořád něco chce, darebáky a nemakačenka chrání a normální slušné lidi sankcuje.

To je přesně to proč chci tady tomu zamávat.

-ceny energií jsou na naprosto nepřijatelné úrovni(oproti tomu jaký máme příjem)
-ceny pohoných hmot ani nemluvě
-ceny nemovitostí neadekvátní kvalitě
-ceny byrokratických postupů+daně katastrofa
-ceny potravin jsou nastavené na eu příjmy(ne čr příjmy)

suma sumárum, hafo z toho co vydělám utratím za základní lidské potřeby a někteří na ně ani nemaj ]:(

-povaha lidí naprosto odporná, nedejbože něco vyřizovat na úřadě
-dovolání proti nespravedlnosti(někdy i trestnému činu) nikde
-politika státu že by se jeden poblil

Takhle jsem si to tady shrnul, no perspektiva jako prase. Jo a ještě bych doplnil jednu krásnou vlastnost závist:!:

Jo jedno pozitivum to tady má a to pěkný holky, ale to taky nevidím na dlouho(s životním stylem tady)

Tak ono tam co se týče holek (pokud to teda můžu jako ženská objektivně posoudit), tak pokud člověk není vyslověně na árijské typy, tak se tam najdou i celkem hezcí lidé. Většinou teda míšenci, ale nejsou oškliví. Třeba v zemích, kde je většina obyvatelstva potomstvo Španělů a Italů na hezké holky prakticky nenarazíš a pokud ano, tak buď nejsou místní, nebo jsou mixlé něčím jiným. Rodilé maj vesměs velké zadky a krátké nohy, velký nos a štíhlé jsou jenom jako hodně mladé. Což u nich končí po 20tce...třeba v takové Argentině a Uruguayi jsem si se svým pro ČR naprosto průměrným vzhledem připadala jak sexbomba :-D

Co se týče piva, tak máme lepší ikdyž to jejich se pít dá taky. Co se týče jídla, tak bych řekla že maj lepší oni :-)

To jídlo bych preferoval taky jejich :-) a pivko se jejich dá a není problém české sehat nebo si poslat a nebo si vařit :-D

A hlavně ceny nemovitostí co jsem se o to trochu blíže zajímal, tak jsou za hodně zajímavé peníze( ne jak tady za panelákovou králíkárnu 2+1 2 000 000,- )

ono si myslím, že jestli se to bude vyvýjit v čr stejným směrem jako třeba v německu či rakousku(tam hodně chovatelů zdrhlo nebo to dělá na tajnáka) tak nám nezbyde nic moc jiného:-( asi to tak chcou podle návrhů, že by se u nás v zoo měli zdrušit exotická zvířata a přejít na domácí faunu, tak to hodně štěstí kterej blb se pujde podívat do zoo na slepice, králíky, husy...

Tak to tu trochu oživím. Zatím si domlouvám pobyt jako dobrovolník přes paní Řezáčovou http://www.bajecna-kostarika.com/nabidka-pro-stude nty-stan-se-dobrovolnikem/ - to pro začátek, pak uvidím co dál a jak se mi tam bude dařit. Student už nejsem a 30 mám za sebou, ale jako začátek mi to přišlo ideální. Ted mám takovou nestandartní : U delších pobytů bez pracovního povolení (tam stačí turistické vízum) - jak se mám hlásit na českých úřadech? Mám zůstat nahlášen na pracovním úřadě? Nebo se odhlásit i když nevím, jak dlouho tam budu? Nemáte někdo zkušenosti s těkovými prodlouženými pobyty? Musím to nahlásit, nebo naopak zatajit? O víkendu mám schůzku s jednou na toto zkušenou dívčinou, ale stejně. No nervozita u mě trochu stoupá, za 14 dní končím v práci a do prosince už mám čas jen a jen na přípravu. Jak se to blíží, stín pochybností a nejiostoty mě nahlodává XD. Ale nebojte, tam nepojedu snad jen v případě války.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...