Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zemřela mi 12-ti letá Testudo Marginata, vůbec nevím proč

Dobrý den.

Dnes se udála pro mě hrozně smutná věc a naprostý šok....

K večeru jsem šla krmit moje želvičky a najednou jsem si všimla že se Johánek, moje 12-ti letá Želva Vroubená, kterou mám 12 let od naprostého mimina, vylíhlého z vajíčka, nehýbe....byla mrtvá....svoje pocity nemusím popisovat...jsem naprosto zdrcená.

Píšu sem proto, že si absolutně nedokážu vysvětlit jak mohla umřít. Byla ve skvělé kondici, jedla, pořád něco zkoumala...nenapadá vás něco? Jak mohla takhle velká želva (22 cm), zemřít. jestli jí něco bylo, trpěla a já jsem to vůbec nevypozorovala (to mě hrozně trápí), tak už si další želvu radši nebudu pořizovat a zůstanu u savců, u kterých je hned jasné, když jim něco je.

Mohlo na to úmrtí mít vliv to, že jsem svoje želvy nikdy nezimovala? Nic jiného mě nenapadá. Jsou ve velikém teráriu, v čistotě, mají červenou infra žárovku a žárovku s UV zářením, stravu pestrou, jak jí mám nastudovanou z knih, minerální přípravky, čistou vodu k dispozici...Říkám si, jestli nemám dát mrtvou želvu na pitvu, protože se bojím o moje dvě zbylé želvy - 13-ti letou želvu Zelenavou a 3 letou želvu Uhlířskou. A jak se teď mám dál o moje zbylé dvě želvy starat, aby také neumřely.

Opravdu to byl šok a pořád nevěřím tomu, že je to pravda.

Děkuji vám, za eventuelní názory.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
...jo a ještě cca v 5-ti letech byla na operaci konečníku - měla ho "vyhřezlej", kus jí i odumřel, a…
Sofi 09.06.2012 22:30
Sofi
No jo, jenže dost možná nebyla odstraněná příčina výhřezu, třeba nevhodná strava. Taky mohly být odk…
Petr60zelv 13.06.2012 12:41
Petr60zelv
: nejvíc salát, v sezoně pampelišky (nepočůrané od psů), různorodá zelenina, občas ovoce, granule pr…
lupus 14.06.2012 11:28
lupus
Hezké, chtělo by to teď v první řadě, aby se taky ozvala jaksi sama majitelka...
Petr60zelv 14.06.2012 11:36
Petr60zelv
obávám se, že ta už se neozve....velká škoda pro zbylé želvy... poslední
hathor 15.06.2012 10:18
hathor

...jo a ještě cca v 5-ti letech byla na operaci konečníku - měla ho "vyhřezlej", kus jí i odumřel, ale narazila jsem na schopného veterináře co se vyznal v plazech a ten jí ho vrátil zpět, zašil a od té doby s ním žádné problémy neměla. Tak s tím to to úmrtí asi také nebude souviset, ale napsala jsem to jen tak pro úplnost.

No jo, jenže dost možná nebyla odstraněná příčina výhřezu, třeba nevhodná strava. Taky mohly být odkráglované ledviny z nadbytku bílkovin nebo kyseliny šťavelové třeba z ovoce nebo nevhodných krmných rostlin, oddělaná játra, pomohly by trochu napovědět fotky zvířete, hlavně fotka zboku, aby byl vidět tvar krunýře, při fotkách ze strany jsou nejlíp vidět chyby...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru