Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zemřela mi 12-ti letá Testudo Marginata, vůbec nevím proč

Dobrý den.

Dnes se udála pro mě hrozně smutná věc a naprostý šok....

K večeru jsem šla krmit moje želvičky a najednou jsem si všimla že se Johánek, moje 12-ti letá Želva Vroubená, kterou mám 12 let od naprostého mimina, vylíhlého z vajíčka, nehýbe....byla mrtvá....svoje pocity nemusím popisovat...jsem naprosto zdrcená.

Píšu sem proto, že si absolutně nedokážu vysvětlit jak mohla umřít. Byla ve skvělé kondici, jedla, pořád něco zkoumala...nenapadá vás něco? Jak mohla takhle velká želva (22 cm), zemřít. jestli jí něco bylo, trpěla a já jsem to vůbec nevypozorovala (to mě hrozně trápí), tak už si další želvu radši nebudu pořizovat a zůstanu u savců, u kterých je hned jasné, když jim něco je.

Mohlo na to úmrtí mít vliv to, že jsem svoje želvy nikdy nezimovala? Nic jiného mě nenapadá. Jsou ve velikém teráriu, v čistotě, mají červenou infra žárovku a žárovku s UV zářením, stravu pestrou, jak jí mám nastudovanou z knih, minerální přípravky, čistou vodu k dispozici...Říkám si, jestli nemám dát mrtvou želvu na pitvu, protože se bojím o moje dvě zbylé želvy - 13-ti letou želvu Zelenavou a 3 letou želvu Uhlířskou. A jak se teď mám dál o moje zbylé dvě želvy starat, aby také neumřely.

Opravdu to byl šok a pořád nevěřím tomu, že je to pravda.

Děkuji vám, za eventuelní názory.

Předmět Autor Datum
Pokud jsou podmínky opravdu OK, tak bych byl pro pitvu, aspoň budeš vědět, co se stalo a pokud šlo o…
Uroboros 09.06.2012 21:53
Uroboros
A nechcete tu ještě pro jistotu popsat podmínky? Teploty, krmení atd?
lacerta. 09.06.2012 22:00
lacerta.
Moc děkuji za názory. Taky si říkám, že to mohlo být něco nečekaného, co jsem nemohla ovlivnit, srd…
Sofi 09.06.2012 22:15
Sofi
S kokosovou drtí pryč, nahraď jí rašelinou, klidně se tím želva mohla postupem času nacpat tak, že m…
Uroboros 09.06.2012 22:38
Uroboros
No, s tím musím nesouhlasit. U želv je to právě naopak - vydrží i v neuvěřitelně špatných podmínkách…
lacerta. 09.06.2012 22:41
lacerta.
...jo a ještě cca v 5-ti letech byla na operaci konečníku - měla ho "vyhřezlej", kus jí i odumřel, a…
Sofi 09.06.2012 22:30
Sofi
No jo, jenže dost možná nebyla odstraněná příčina výhřezu, třeba nevhodná strava. Taky mohly být odk…
Petr60zelv 13.06.2012 12:41
Petr60zelv
: nejvíc salát, v sezoně pampelišky (nepočůrané od psů), různorodá zelenina, občas ovoce, granule pr…
lupus 14.06.2012 11:28
lupus
Hezké, chtělo by to teď v první řadě, aby se taky ozvala jaksi sama majitelka...
Petr60zelv 14.06.2012 11:36
Petr60zelv
obávám se, že ta už se neozve....velká škoda pro zbylé želvy... poslední
hathor 15.06.2012 10:18
hathor
Zakladni-potrava.html
lupus 14.06.2012 11:53
lupus
také se přikláním k naprosto nevhodné stravě, navíc ani nikde nevidím, že by želvy měly k dispozici…
hathor 15.06.2012 10:17
hathor

Pokud jsou podmínky opravdu OK, tak bych byl pro pitvu, aspoň budeš vědět, co se stalo a pokud šlo o něco přenosného, tak zachráníš ostatní želvuchy. Ale mohlo jít o nějakou nečekanou příhodu typu selhání srdce, mrtvice, nějaký nádor... těžko říct. Nezimování život želvám a vůbec všemu mírně zkrátí, ale rozhodně je to nezabije. Ještě mne napadají paraziti, ono když se krmí trávou z venku, tak se snadno něco přinese. Bohužel na plazech se většinou problémy projeví až když už je hodně pozdě a někdy se neprojeví vůbec a zvíře je pak najednou mrtvé, ani nevíš proč. U želv tohle platí dvojnásob.
Jestli byl želvy pospolu, tak bych aspoň komplet vyměnil "podestýlku" a terárium, včetně všeho příslušenství vydesinfikoval.

Moc děkuji za názory.

Taky si říkám, že to mohlo být něco nečekaného, co jsem nemohla ovlivnit, srdce nebo tak...Protože kdybych želvy chovala ve špatných podmínkách, tak by se přece nemohly dožít tolika let! to by umřela hned, třeba ve dvou letech nebo tak.

Ohledně bližšího popisu mého chovu. Uhlířka žije sama, spolu byly ta mrtvá vroubenka a želva zelenavá, v terárku cca 1,5 m x 0,5 m, na podestýlce z kokosové drti, sena, písku (vše z kvalitních kupovaných materiálů, ne někde posbírané u cesty), každý den jsem želvy dávala koupat - pít, ohledně teploty pod tou infra zářivkou byli cca 35st.C, jinak teplota pokojová, nebyly v průvanu. Strava: nejvíc salát, v sezoně pampelišky (nepočůrané od psů), různorodá zelenina, občas ovoce, granule pro želvy masové i travní, drobní korýšci občas, a jednou za čas takový ten přípravek pro želvy s vápníkem. Jo a celý rok byly na místě kde na ně svítí dopoledne slunce + skoro dva měsíce na chatě každý rok v ohrádce na slunci (samozřejmě s dostatečnou možností stínu + voda)...

Opravdu ale nikomu nepřeju najít želvu co máte dvanáct let mrtvou. To je už tak velký zvíře s kterým jsem toho tolik prožila, znám jí od mláděte velikost sirky, opravdu tomu stále nevěřím.

S kokosovou drtí pryč, nahraď jí rašelinou, klidně se tím želva mohla postupem času nacpat tak, že měla neprůchodná střeva. Koupání želv každý den... no osobně toho zastáncem fakt nejsem. Zbytečný stres a tahání.
Salát vůbec nedávat, když už nahrazuješ přírodní stravu, tak používej zelí např. s nastrouhanou mrkví, z přírody nejen pampelišku, klidně kopřivy, plevel, jetel, prostě pestrou směs všeho.

No, s tím musím nesouhlasit. U želv je to právě naopak - vydrží i v neuvěřitelně špatných podmínkách deset let...a právě kolem tohohle věku se to pak projeví.
Nejsem želvař, snad se nějaký ozve - ale už na první pohled vidím několik podle mě závažných bot - kokosová drť, 35°C mi přijde málo - na vyhřívací místo, salát taky není dobrý - ale masakr jsou ty granule - proč dávat masové granule a korýšky? Tím musely ledviny nehorázně trpět (jednak bílkoviny a taky soli). Ovoce a zelenina taky nejsou moc vhodné. Ty přípravky neposoudím...
A nepíšete nic o zahrabávání do vlhkého substrátu?
Ale třeba se pletu...

...jo a ještě cca v 5-ti letech byla na operaci konečníku - měla ho "vyhřezlej", kus jí i odumřel, ale narazila jsem na schopného veterináře co se vyznal v plazech a ten jí ho vrátil zpět, zašil a od té doby s ním žádné problémy neměla. Tak s tím to to úmrtí asi také nebude souviset, ale napsala jsem to jen tak pro úplnost.

No jo, jenže dost možná nebyla odstraněná příčina výhřezu, třeba nevhodná strava. Taky mohly být odkráglované ledviny z nadbytku bílkovin nebo kyseliny šťavelové třeba z ovoce nebo nevhodných krmných rostlin, oddělaná játra, pomohly by trochu napovědět fotky zvířete, hlavně fotka zboku, aby byl vidět tvar krunýře, při fotkách ze strany jsou nejlíp vidět chyby...

také se přikláním k naprosto nevhodné stravě, navíc ani nikde nevidím, že by želvy měly k dispozici neustále přísun vápníku- sépiovku, skořápky ( to ale určitě důvod úmrtí nebyl) hodně by napověděla fotka karpaxu- nemáte nějaké foto? Stálo by za to dát sem i fotku té druhé želvy, já se v počátku lekla, že máte všechny želvy v jednom, protože uhlířka má úplně jiné nároky na podmínky. Jinak pokud máte želvy v teráriu a potom je dáváte ven...tam jsou také velké skoky a rozdíly....pokud chcete chovat želvy tak, že jsou doma a příležitostně venku potom bych volila želví stůl, kde proudí stále vzduch a je to přeci jen tomu venkovnímu výběhu blíž....
koupání- denně?proč? pokud mají k dispozici misku s vodou je každodenní "máchání" želv až spíš na škodu. Udržujete noční velmi potřebnou vlhkost v teráriu? Já bych to koupání řešila mělkou miskou širokou, která je v ubikaci stále a želvy si sami určí, kdy se koupat chtějí, s tím, že jim 2x do měsíce dopřejete vlažnou koupel tak jak to děláte doposud. Opravdu by hodně pomohlo vložit nějaké fotky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru