Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odčervení želvy

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli se musí suchozemské želvy pravidelně odčervovat a očkovat? Mám doma cca 7 let starého samce želvy čtyřprsté. Mám ho pátým rokem a ještě jsem ho neodčervovala ani neočkovala. Když jsem se zeptala veterináře, tak mi řekl, že to není potřeba, když nemá želva žádný problémy(např.průjem). Želvák je zdravý ani průjem nemá.

Když jsem si znovu na netu četla nějaký názory, tak by se měla želva odčervovat, tak nevim:( nemůže mít v těla nějaký parazity? Dávám mu i trávu z venku, kterou před tim umyju.

Děkuji za rady:)

Předmět Autor Datum
I když se tráva umyje, můžou tam nějaký breberky zůstat. Já osobně bych zvíře nějakými prášky nestre…
Elvinerha 14.06.2012 20:09
Elvinerha
Dobře, děkuju:) ještě jsem se chtěla zeptat do čeho bych měla trus dát? Bude stačit např. zkumavka n…
nikolla 14.06.2012 20:16
nikolla
Zdravím, se želvami zkušenosti nemám, ale myslím si že než se někam posílat s trusem, tak vyjde líp…
Sayid 14.06.2012 20:29
Sayid
No, právě dneska jsem byla u veterináře a ten mi řekl, že je zbytečné to řešit, když želvě nic není.…
nikolla 14.06.2012 20:32
nikolla
Vet má pravdu, dejte na něj. Želva není králík, žádné preventivní očkování či odčervování nepřichází…
nikolas 14.06.2012 20:43
nikolas
Dobře, děkuju za pomoc:) do želváka zbytečně žádný prášky určitě cpát nebudu!
nikolla 14.06.2012 20:47
nikolla
Zdravím, se želvami zkušenosti nemám, ale myslím si že než se někam posílat s trusem, tak vyjde líp…
danio007 14.06.2012 20:46
danio007
Tak to se omlouvám za špatnou radu, bral jsem to podle zkušeností od exotických ptáků. Ty chovám ve…
Sayid 14.06.2012 23:25
Sayid
Existují odlišné druhy breberek co se můžou u želv vyskytnout a pochopitelně se i liší léčebné přípr…
klapavkář 14.06.2012 22:48
klapavkář
Nejprve je nutné určit, jestli je odčervení skutečně nutné - pro negativní nález se obvykle doporuču… poslední
Petr60zelv 15.06.2012 12:05
Petr60zelv

I když se tráva umyje, můžou tam nějaký breberky zůstat. Já osobně bych zvíře nějakými prášky nestresovala, když to není nutné.

Co ti poradím je, zaslat trus želvy na vyšetření na parazity, mám osvědčenou veterinární kliniku Stodůlky v Praze. Vyšetření stojí 100Kč, stačí trus poslat poštou na jejich adresu, uvést email, na které ti pošlou výsledky vyšetření. Pak ti zašlou číslo účtu, nebo stačí, když jim přihodíš tu stovku do balíku k trusu.

Pak po výsledcích vyšetření bych teprve něco řešila (pokud by se tam nějací parazité našli). Když by nic nenašli, tak bych neočkovala ani neodčervovala.

Vet má pravdu, dejte na něj. Želva není králík, žádné preventivní očkování či odčervování nepřichází v úvahu.
Samozřejmě, pro klid duše je možno udělat rozbor trusu a pak se zařídit podle výsledků. To je celkem rozumné, ale odčervovat naslepo je naprostá blbost, nadělá to mnohem víc škody než užitku.

Zdravím, se želvami zkušenosti nemám, ale myslím si že než se někam posílat s trusem, tak vyjde líp zajít si k veterináři pro něco na odčervení a jednou za čas ji preventivně odčervit. Záleží na Vás

Preventivne NIKDY NIC neodcervuj:!:Ber to ako dobru radu do zivota....
Ak nevies co to zviera v sebe ma, tak do toho nesprtaj.Ak otravis nejake parazity mimo traviacu sustavu, zacnu sa ich tela rozkladat v mase, organoch....A zviera ti pojde na otravu organizmu.
Nehovoriac o tom, ze niektore pripravky jednemu zvieratu neubliziaa pre druhe mozu byt konecna.

Tak to se omlouvám za špatnou radu, bral jsem to podle zkušeností od exotických ptáků. Ty chovám ve venkovní voliéře kde v podstatě můžou přijít do kontaktu s volně žijícími ptáky, tak je radši 1-2x za rok odčervuju, jen nějakým slabým roztokem (třeba Biovermu) který kupuju u veterináře. To že by to mohlo zabít i nějaké parazity mimo TS mě popravdě ani nenapadlo.

Existují odlišné druhy breberek co se můžou u želv vyskytnout a pochopitelně se i liší léčebné přípravky a dávkování (podle stavu začervení, velikosti želvy, zdravotního stavu želvy atd...) berme v potaz že tyto přípravky hubí i zdravotně důležité mikroby, proto by měl vždy léčbu naordinovat veterinář. Je to stejné jako u lidí, nemůžeme brát preventivně penicilin.

Nejprve je nutné určit, jestli je odčervení skutečně nutné - pro negativní nález se obvykle doporučují tři negativní vzorky, v odstupu mezi nimi aspoň 6 týdnů. Vzorek by měl být čerstvý, řadu druhů není po dopravě poštou už možné určit (i když se to týká hlavně prvokových parazitů), neměl by být příliš rozmočený, přehřátý (např. není vhodný z nějakého vyhřívacího místa, kde se bůhvíjakdlouho smažil při 40 stC) atd.
Je potřeba solidní laboratoř, která si nesplete třeba vajíčka od červa parazitujícího u žížal se skutečným parazitem atd. Obecně je pak nejlepším preparátem Fembendazol, v dávce 80 - 100 mg/kg zvířete.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru