Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odčervení želvy

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli se musí suchozemské želvy pravidelně odčervovat a očkovat? Mám doma cca 7 let starého samce želvy čtyřprsté. Mám ho pátým rokem a ještě jsem ho neodčervovala ani neočkovala. Když jsem se zeptala veterináře, tak mi řekl, že to není potřeba, když nemá želva žádný problémy(např.průjem). Želvák je zdravý ani průjem nemá.

Když jsem si znovu na netu četla nějaký názory, tak by se měla želva odčervovat, tak nevim:( nemůže mít v těla nějaký parazity? Dávám mu i trávu z venku, kterou před tim umyju.

Děkuji za rady:)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nejprve je nutné určit, jestli je odčervení skutečně nutné - pro negativní nález se obvykle doporuču… poslední
Petr60zelv 15.06.2012 12:05
Petr60zelv

Nejprve je nutné určit, jestli je odčervení skutečně nutné - pro negativní nález se obvykle doporučují tři negativní vzorky, v odstupu mezi nimi aspoň 6 týdnů. Vzorek by měl být čerstvý, řadu druhů není po dopravě poštou už možné určit (i když se to týká hlavně prvokových parazitů), neměl by být příliš rozmočený, přehřátý (např. není vhodný z nějakého vyhřívacího místa, kde se bůhvíjakdlouho smažil při 40 stC) atd.
Je potřeba solidní laboratoř, která si nesplete třeba vajíčka od červa parazitujícího u žížal se skutečným parazitem atd. Obecně je pak nejlepším preparátem Fembendazol, v dávce 80 - 100 mg/kg zvířete.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru