Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Želva zelenavá - pořízení nového samečka k naší samičce

Dobrý den

máme doma samičku želvy zelenavé, je jí necelých 6 let, vždycky byla doma spokojená, hravá a nejspíš i rozmazlená mojí mamkou Very Happy Začala jsem nedávno uvažovat o tom, že bychom mohli zkusit pořídit samečka, aby jí "nebylo smutno" a měla nějakou společnost, kdyby se zadařilo, pokusili bychom se o inkubaci vajíček atd. Našla jsem na internetu vhodného partnera - je jen o pár měsíců mladší, má vlastně přibližně stejné návyky na stravu, nocování a jiné jako naše samička.

Po přečtení různých článků mám ale obavy o koupi toho samečka. Nechci, aby byli nějak agresivní, kousali se a aby měla třeba naše samička pokousané nožky od toho samečka Sad Venku za tepla by měli celkem volnost (máme výběh asi 2 x 3 metry s úkryty), ale jinak bychom je museli dávat do jednoho terária (je velké asi 120 x 50 cm, ale i tak tam nezajistím mnoho úkrytů). Můžete mi tedy poradit, jestli je dobré ho kupovat a případně nějaké rady do začátku?

Je možné, aby ji pokousal opravdu ošklivě a mohlo jí to moc ublížit? Vím, že to k tomu patří, ale přece jen ho nechci kupovat za tisíce a pak zjistit, že ho nemůžeme mít, protože jí bude opravdu hodně ubližovat Sad Nebo není tu někdo, kdo taky dokupoval samce?

Docela by se mi hodilo vědět, jak se zachovat, kdybychom ho přivezli. Dát je hned k sobě? Nebo nechat samce "prozkoumat" okolí a teprve tam dát samičku?
Děkuji.

Předmět Autor Datum
K úspěšnému rozmnožení je nutný zimní spánek. Kousání u páření probíhá naprosto běžně a je možné že…
klapavkář 17.06.2012 18:56
klapavkář
A je možné, že ji bude kousat i mimo páření? Nebo se bude chtít rozmnožovat pořád a proto ji bude po…
Klára K. 17.06.2012 20:39
Klára K.
Každý jedinec má absolutně odlišnou povahu, takže nejde odpovědět. Nicméně tento druh je relativně k…
klapavkář 17.06.2012 21:06
klapavkář
Děkuji za odpověď. A jak by měla taková karanténa vypadat - nějak speciálně?
Klára K. 17.06.2012 21:43
Klára K.
Jo a jak je to taky s tím zimováním? Zimovaní nejsou. Nechci ale samečka jenom kvůli páření, hlavně…
Klára K. 17.06.2012 21:47
Klára K.
Vše ohledně chovu najdeš bud tady, nebo volně na internetu. Smutná želva nesmutní ze samoty, ale nej…
klapavkář 17.06.2012 22:27
klapavkář
Možná to bude znít dost uboze, ale stojím si za tím, že u nás má želva vše, co si může přát. Vše mám…
Klára K. 17.06.2012 22:39
Klára K.
má želva vše, co si může přát Ne všechno, co si želva přeje, je pro ní zdravé. Je to zvíře celkem o…
Evva 17.06.2012 22:50
Evva
Nemyslela jsem to tak, že co si skutečně "přeje", tak to má. Ale že se má opravdu dobře. Všechno jsm…
Klára K. 17.06.2012 23:00
Klára K.
Z vašich vět cítím, že ve vašem chovu nebude vše v pořádku. Kdyť želva v kvalitních podmínkách nemá…
klapavkář 17.06.2012 23:04
klapavkář
S drápkama jsme tam byli před dvěma lety, kdy měla jeden na zadní noze delší než ostatní, které byly… poslední
Klára K. 17.06.2012 23:27
Klára K.

K úspěšnému rozmnožení je nutný zimní spánek. Kousání u páření probíhá naprosto běžně a je možné že ji pokouše opravdu ošklivě, pravděpodobnost bych řekl že je vyšší než pád meteoritu. U tady toho druhu zranění nebývá fatalní, jedná se spíš jen o oděrky na nohách a hlavě, pokud se vyvaruješ infekce není to většinou problém.
Po přivezení se zachovej tak, že mu nastolíš první karanténu.

Možná to bude znít dost uboze, ale stojím si za tím, že u nás má želva vše, co si může přát. Vše máme zřízeno opravdu perfektně, nikdy jsme nepozorovali nic, co by se jí nelíbilo, nebo mělo být špatně.
Jen nám připadá smutná tím, jaký má "výraz". Asi to taky zní dost vtipně, ale prostě jakoby dřív měla veselejší výraz. Četla jsem, že želva může smutnit po společnosti želv, proto jsem se rozhodla pro pořízení samečka (dospělé samičky jsem nikde k dostání nenašla).
A jak hledám co nejvíc můžu (už několik dnů), nikde jsem nenašla informace o důvodu, proč by se nezimovaná želva nerozmnožovala, proto se ptám tady, kde to vypadá, že tomu rozumíte.

Nemyslela jsem to tak, že co si skutečně "přeje", tak to má. Ale že se má opravdu dobře. Všechno jsme řešili s chovatelem, od kterého jsme ji měli, posléze u veterinářky, která jí zastřihávala drápky - chválila, že máme vše perfektní a želva je vitální, zdravá a spokojená.
Já měla dotaz, jak je to s tím pářením a nezimováním?

S drápkama jsme tam byli před dvěma lety, kdy měla jeden na zadní noze delší než ostatní, které byly normální (čekala jsem, že se jí obrousí jako všechny ostatní, ale vzali jsme ji tam, když jsme jeli na veterinu se psem - želvu zrovna jako na takovou kontrolní prohlídku, kdy ji veteřinářka ten jeden drápek zastříhla), od té doby je vše v pořádku.
A stále se ptám, jak je to s ním pářením a nezimováním? Neptám se na to, jestli si někdo myslí, jak se daří naší želvě, ale jak je to s pářením želv.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru