Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Krajta- kolikrát si ji mohu za den brát do ruky a na jak dlouho?

Nejsem žádný odborník, ale miluju hady. Když si je budeš brát do ruky každý den třeba jen na půl hodiny, tak nic nezkazíš. Pro některý "chovatele" je to nesmyslný, protože to můžou mít třeba jen kvůli penězům, nebo na okrasu. Je rozdíl mezi tím mít v nějakých hnusných plastových boxech zavřených 80 hadů a jen se na ně občas kouknout a nikdy je nevytahnout a mezi tím mít doma 1-5 hadů o který se staráš máš k nim vztah a normálně si je bereš ven. Osobně bych si k sobě vůbec neřipouštěl řeči typu- že to nejsou zvířata na tahání, jo souhlasím není to plyšák, ale co já vím tak to pes taky není. Podle mě, když s ní budeš zacházet opatrně, budeš jí dávat čas, a nebudeš se hýbat moc rychle, tak nebude problém.
Vážený "kolego", když čtu Vaše dotazy, tak mě často napadá, že mít Vaše "zkušenosti", tak se vůbec necpu do rad komukoliv, kdo to myslí se zvířaty vážně. Na to máte skutečně času dost. A už vůbec bych si z Vaší pozice nedovolil vynášet soudy o tom, že hady "milují" jen Ti, co doma chovají svých 5-6kusů. Dost těhle petkařů si myslí, že pro hada dělá dobře, když mu umožní lézt od rána do večera po bytě v prachu, průvanu, drží ho v teráriu nebo dokonce akváriu, které nevětrá, nebo naopak větrá až až, had si užívá vodopád byť je z polopouští Mexika, obklopen třemi prd*lemi kytek z květinářství s hnojivem v substrátu a leskem na listech, nemají ponětí, co znamená slovo karanténa a proč se nebere do pracek jeden had a vzápětí z jiného terária jiný bez umytí rukou, natož si je "mixovat" na klíně u seriálu atd. Máte poměrně silnou troufalost hodnotit chovatele podle toho, jestli dotyčný chová v "plastu", "skle" nebo "osb". Až se z Vás stane něco víc, než bytost zasekávající poradnu slušně řečeno nevšedními dotazy, laskavě se k tomuto vyjadřujte.
Hady chovám jak ve skleněných teráriích, tak v plastových boxech, choval jsem i v osb(v současnosti jsem chov omezil, takže mám přibližně jen 70 hadů), ale použitý materiál neměl pražádný dopad nebo vliv na můj vztah k nim a mohu s čistým svědomím říct, že 95% hadů v rack systemech, plastových teráriích, teráriích z lamina apod. si žije nadmíru lepším životem než to, co vídám u petkařů ve skleněné kouli přikryté knihou nebo předimenzované exoteře, která větrá jako prase, že jí nevytopí ani stovka. Možná byste se divil, že tito chovatelé mívají lepší přehled o svých zvířatech i jejich stavu, než právě ti, co jich mají pár. Už proto, že si nemohou dovolit, aby ta zvířata byla jen na koukání. Odchovat neznamená na hada si vzpomenout jednou za měsíc. Pokud byste byl na návštěvě u někoho, kdo v tomto ohledu něco znamená, asi byste se divil, jaká tam musí být hygiena, jak často se mění voda, podestýlka atd. Tahat hady umí každý. Chovat hady ne.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny