Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem P. imperator - odchov :)

Dobrý den,
jak už jsem tu psal, chovám impíky - 1 samec, 2 samice a z toho jedna samice je těhotná. Vlastně těhotná už není, protože včera v noci porodila :-). Nosí na sobě kolem 10-15 malých štírů ale nechci ji moc rušit a pod kůru moc vidět není tak si nejsem jistý. Jinak mám všechny štíry pohromadě v terárku 70x40x35 (d*š*h), přes den vytápím na 28°C přes noc je tam 19-23°C, vlhkost se snažím držet u 70-80%, mají tam celkem asi 5 větších úkrytů, substrát lignocel ve vrstvě 15 cm.

Co jsem vypozoroval tak samička rodila v úkrytu, kde ji hlídal sameček a druhá samička na ni nijak neútočí, tak soudím že spolu vychází celkem v pohodě.

K problému: Potřeboval bych poradit co nastane teď :-). Tak nějak sem vyčetl že za 15 dní jí malí slezou ze hřbetu a nevím jak mám potom postupovat. Nevím jestli mám oddělit samičku i s mláďaty od skupiny, nebo počkat až malí slezou a oddělit mladé do samostatného terárka, nebo jestli je nechat všechny spolu v tom velkém ... Jak se vůbec ty mladé chovají potom co slezou z matky? Jako jestli se stále drží u matky, nebo jestli se rozeběhnou po terarku a jdou na vlastní pěst. Taky bych se chtěl zeptat jak ty malé krmit (jestli každému potravu cpát samostatně, nebo něco strčit matce a ona jimm to přerozdělí) a taky čím (kupuju zatím jen cvrčky banánové, přotože mám ještě chamíky).

No vím že je to slohovka, ale chtěl sem napsat všechno potřebné, jinak budu strašně rád za rady a za pomoc, čím víc tím lépe. Jo a doufám že poradí i Nery, páč z procházení internetu se jeví jako profík ;>. No děkuji moc.

Ještě fotečka :) akorát špatná kvlatita, nechci je moc rušit.

Předmět Autor Datum
Já vždy oddělil samici krátce po porodu, abych nemusel prcky někde hledat a chytat, ale odchov by mě…
Uroboros 23.06.2012 12:41
Uroboros
ok, dík moc, zkusím to udělat jako ty ... jinak ty mlaďátka mají mít vyšší teplotu a vlhkost? Jo a j…
animalplanet 23.06.2012 15:34
animalplanet
dokud má malé na zádech, tak bych s ní vůbec nic nedělala, páč v téhle době bývaj nervní a můžou to…
Aurifer 29.06.2012 14:13
Aurifer
jo, dík, já jsem matku oddělil ale jedu na dovču tak mam trošku strach že se vratim a už budou štíří…
animalplanet 29.06.2012 14:18
animalplanet
cvrčka jim tam nenechávej, matka s prckama na zádecj nežere a akorát ji ten cvrček bude znervózňovat…
Aurifer 29.06.2012 14:44
Aurifer
oki cvrček šel za chameleonama :)
animalplanet 29.06.2012 15:02
animalplanet
Určitě tu matku tam nech a ty 2 štíry odděl do jineho tera at ma klid a nesežere je ze stresu. lepsi…
Hroznys.18 01.07.2012 08:00
Hroznys.18
Ahoj, nechci zakládat další dotaz, tak se zeptám zde. Mládátka mi ze samičky slezly, je jich asi 20,… poslední
animalplanet 11.07.2012 20:40
animalplanet

Já vždy oddělil samici krátce po porodu, abych nemusel prcky někde hledat a chytat, ale odchov by měl jít i ve skupině, ale to je vždy risk. Jinak až začnou slézat, tak začnou i lovit (po 1.svleku), chce to malou potravu. Někdy v té době jsem samici vracel do skupiny a malé nechal svému osudu, jen jsem jim tam dával malé cvrčky a šváby, případně větší s rozmáčklou hlavou - sežerou ho společně, dobře fungují i třeba rozstřižení moučňáci.

dokud má malé na zádech, tak bych s ní vůbec nic nedělala, páč v téhle době bývaj nervní a můžou to odnést ta mláďata. Já jsem v 1 případě oddělila zbylá zvířata a matku nechala v ubikaci a v několika dalších případech jsem je nechala tak, ve skupině a nikdy se nic nestalo...normálně fungují mláďata společně s dospělýma, nebo když se nechají s matkou. V období, kdy slezou ze zad už je to bez rizika. Nejrizikovější je právě tohle období, kdy je má máma na zádech. Mláďatům jsem po tom, co slezla dávala ze začátku každému malého pavouka, ale cvrčci fungujou taky. A je fakt, že když se mláďata nechají s matkou, tak matka jim větší kořist drží.

Ahoj,
nechci zakládat další dotaz, tak se zeptám zde. Mládátka mi ze samičky slezly, je jich asi 20, samička je zatím hezky brání a vše vypadá v pořádku. Jen bych se chtěl zeptat kolik cvrčků a jak často krmit? Krmím dospělými cvrčky banánovými, samička je vždy chytne, zabije, jakokdyby nakousne a předá mládátkům, kteří se na něj sesypou a do půl hodiny není poznat, že tam nějaký byl :). Jinak bych se také chtěl zeptat do budoucna, po kolikátém svleku můžu tyto štíry i se samičkou zařadit zpět ke skupině.
Děkuji

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru