Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem nervozny leguan?

Ahojte asi pred tyzdnom som si obstarala maleho leguana, v chovprodukte povedali ze je tak mesiac aj nieco stary, ked som ho priniesla do noveho terarka vsetko bolo v pohode, leguan sa nechal pohladkat, bol kludny a aj zral, myslela som si preto, ze vsetko je ok, no za 2 dni prestal zrat a zacal byt nervozny, vcera zacal konecne zrat, no stale chodi po terarku sem a tam, vsade vyleza a skrabe na steny terarka, ako keby sa chcel dostat von, tak som sa chcela spytat ci je taketo spravanie u mladat normalne alebo mu nieco vadi? vopred dakujem za rady :)

Předmět Autor Datum
Ahoj, popiš, jaké má podmínky v teráriu, teplotu, světlo ...A fotka by byla taky fajn. Pokud ho máš…
Alamagoosa 30.06.2012 23:31
Alamagoosa
Pokud ho máš tak krátce a je tak mladý,tak to znamená že jsi ho hodně stresovala.Manipulace v několi… nový
LEGO25 01.07.2012 19:09
LEGO25
Taky se přikláním k tomu, ten "kludný" leguán reagoval tak, jako poměrně hodně legoušů - když se jim… nový
Y Draig Goch 02.07.2012 09:29
Y Draig Goch
podmienky: rozmer teraria mi poradili v chovprodukte VxŠxH 60x45x45 ze na zaciatok staci pre takeho… nový
werca999 02.07.2012 14:04
werca999
Ju, to je běžný život leguána, válet se a semtam slézt pro trochu jídla a okoupat se. Doufám, že mát… nový
Y Draig Goch 02.07.2012 14:35
Y Draig Goch
Na vyhřívací větvi nebo polici má být víc jak 35 stupňů Celsia. nový
Kája z Brna 02.07.2012 15:19
Kája z Brna
já mám na výhřevném místě kolem 43 stupňů Celsia.40ti wattová bodovka...Myslíte že už je to moc ?on… nový
dzidosH 02.07.2012 17:29
dzidosH
Tak bodovka 40w sice peče,ale nevím jestli tam nemá tmu.Bodovky svítí málo a chtělo by to něco s vět… nový
LEGO25 03.07.2012 18:42
LEGO25
je to cca dvouměsíční mládě v teráriu 160x90x60(výškaxšířkaxhloubka)...má tam 40w bodovku + REPTI GL… poslední
dzidosH 04.07.2012 06:14
dzidosH

Pokud ho máš tak krátce a je tak mladý,tak to znamená že jsi ho hodně stresovala.Manipulace v několika týdnech s leguánem je nepřípustná.Tím že se nehýbal a byl zdánlivě klidný a nechal se i pohladit je známkou stresu,na který může i pojít.Ochočení leguána je běh na dlouhou trať,a né jako z pejskem.Co nejdřív si kup nějakou literaturu o leguánu zeleném.Nestresovaný leguánek je hbitý a mrštný,a je rychlý jak blesk.Je těžké ho vůbec chytit,natož aby se nechal pohladit.Doporučuju tak 14 dní pouze měnit vodu a žrádlo a zbytečně ho nestresovat.

Taky se přikláním k tomu, ten "kludný" leguán reagoval tak, jako poměrně hodně legoušů - když se jim děje něco, co se jim nezdá, tak ztuhnou, zavřou oči a čekají, až to přejde. Že lozí po terárku je jen dobře, musí si ho obhlídnout...
Jestli mu něco může vadit se nedozvíme, dokud se neseznámíme s podmínkami. Jak velké je terárium (pokud je třeba menší, než jaké měli v prodejně, tak se mu to samozřejmě nelíbí), teploty, světlo... nejlépe s fotkou. Jinak se radí těžko.

podmienky: rozmer teraria mi poradili v chovprodukte VxŠxH 60x45x45 ze na zaciatok staci pre takeho maleho leguana, ziarovka reptile glo uvb 5.0 13w, teplota cez den okolo 30-31 cez noc 25-26,vyhrievaci kamen ma stale zapnuty, rosim raz za den ale tak viacej, snazim sa aby mal rezim denny nastaveny tak ako ja tak mu o cca 9.30 zaznem a 21.30 zhasnem, vodu a jedlo menim kazdy den, kazdy den ma nieco ine, striedam ovocie a zeleninu,zelene aj farebne, posypam ho reptimineralom h, najviac vsak datelinu chce, pupavu nejak zrat nechce, co ma dost prekvapilo, kedze som citala ze ju dost oblubuju..... no a vcera konecne prestal chodit stale dokola po terarku, zapacil sa mu konar, ktory som mu tam dala a vyhrieva sa pod ziarovkou, a dole zbehne iba pre jedlo a okupat sa, zda sa ze je kludny konecne :)

Ju, to je běžný život leguána, válet se a semtam slézt pro trochu jídla a okoupat se. Doufám, že máte místo na tera pro dospělého leguána... nepotrvá dlouho a bude zapotřebí něco aspoň 150x150x80 (a to je fakt minimum)...
Jinak pampelišku nevzdávejte, je velmi zdravá a vhodná. Jetel je dobrý, náš legouš by se po něm taky utloukl... :-) Vysoký obsah vápníku má i mrkvová nať (dá se sehnat aj zadarmo) a petržel (kterou nám leguán nežere)...
Kromě tě Repti-Glo má ještě nějaké světlo? Leguáni potřebují hodně světla... vyhřívací kámen je na nic, zbytečná investice, lepší je mít dvě objímky, jednu s UV a druhou s normální žárovkou na výhřev - v přírodě se leguán taky vyhřívá zeshora. Plus malou zářivku na světlo. Teplo by klidně snesl i trochu víc, pokud bude mít dole kde se zchladit.
U ovoce i zeleniny pozor na věci s vyšším obsahem kyseliny šťavelové (jahody, citrusové plody, listový špenát...), ta zhoršuje vstřebávání vápníku.

já mám na výhřevném místě kolem 43 stupňů Celsia.40ti wattová bodovka...Myslíte že už je to moc ?on si může kdykoliv slézt dolů nebo jinam kde je teplota ted v létě tak 28stupnů + může se zchladit v bázénku...navíc nikdo ho nenutí aby tam byl...pozná to sám kdy už je mu moc horko??nebo se může přehřát?díky moc..

Tak bodovka 40w sice peče,ale nevím jestli tam nemá tmu.Bodovky svítí málo a chtělo by to něco s větším rozptylem.Jinak teplota je v pořádku.Měl by mít na výhřev 35-45.Když tam bude mít 43°c tak je to akurát.A s tou bodovkou se jedná i o velikost terka.Pokud máš malé terko tak to stačí,ale pokud už je to větší jedinec,tak to je slabota.

je to cca dvouměsíční mládě v teráriu 160x90x60(výškaxšířkaxhloubka)...má tam 40w bodovku + REPTI GLO 5 26W...a včera jsem přidAL Ještě zářivku 13watovou lineární takže ted tam už bude světla dost...a teplo tam je taky dost...přes zimu sice bude chladněji ale myslím že mu to dobře napodobí suché chladnější období...díky

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru