Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Užovka červená:nezvyklé chování-strach až agresivita?

Dobrý den,prosím o radu.Sem začínající chovatelka,mám prvního hada, asi tak 3 měsíce mládě užovky červené,nevím jak je přesně stará,ale délka poslední svlečky je 52cm (svlékala se min,týden).Svlečka je zcela dokonalá,uplně v celku,nepotrhaná,každý týden baští na střídačku mražená i živá holátka (po 3 ks) uplně bez problémů,terárium mám velké dostatečně,svítím (na doporučení chovatele) 15W žárovnou .Had byl hodný,bez problémů se nechal vytahovat z terária "pomazlit se " :),aktivní nebyl ,spíš neustále byl zalezlý pod kamenem,vyhřívat se sem ho nikdy neviděla.
A ted k mému problému :praskla mi žárovka,tak jsem ji dala k reklamaci,což bude trvat cca měsíc ,takže mu nesvítím,(protože teplota je stejně kolem 28 C v těhle vedrech)a tak má v terárii pořád šero.Po svleku začal být hodně aktivní,pořád lozí po terárii,plazí se po stěnách a snaží se dostat k víku.Když ho chci vytáhnout ,stáhne se do bezpečí,zkroutí se do "esíčka" a výhružně třese ocasem,někdy i podnikne výpad proti mé ruce.Když ho i přes to vytáhnu,celý se napne a začne se v ruce kroutit k neudržení a snaží se "skočit" na zem,když ho tedy chci vrátit ,tak se snaží zachytávat o stěny.Nevím v čem je problém,byl už ochočený,a ted se na něj mužu jen dívat.Je to způsobeno tím že je po svleku,v terárii má šero a o něco vyšší teplotou,než jak byl zvyklí?nebo máte někdo podobný problém? děkuji za všechny odpovědi .

loading...
Předmět Autor Datum
Nevím co reklamujete na žárovce,stačí koupit reflektorovou 25w.To že je tak aktivní může být způsobe…
raddei 07.07.2012 22:50
raddei
Protože ještě studuji,nemužu si dovolit každý měsíc kupovat novou žárovku (prasklo vlákno) za 200kč.…
Smweed 08.07.2012 12:35
Smweed
Tak já třeba kupuju žárovky za cca 10 Kč. Dávat 2 kila za žárovku pro gutku je blbost na entou...
cejna 08.07.2012 12:37
cejna
Tak to by mě zajímalo kde je kupujete,já jsem ji kupovala ve zverimexu,za cca 160kč ( celkově ten zv…
Smweed 08.07.2012 12:43
Smweed
Třeba v bauhausu, nebo baumaxu nebo v obi. Prostě v jakýmkoliv elektru. zarovka Ta co kupuješ ve zve…
cejna 08.07.2012 12:45
cejna
http://www.robimaus.cz/cs/zarovky/559-zarovka-day- glo-15w-015561221009.html mám takovou,tady na int…
Smweed 08.07.2012 12:51
Smweed
Tahle ale taky není úsporná :-). Je jasný, že když dáš do lampičky žárovku s vyšším výkonem, než na…
cejna 08.07.2012 13:03
cejna
Nejsem technicky nadaná,tak sem se spletla :D No,tak až se mi ta drahá žárovka zase rozbije,místo re…
Smweed 08.07.2012 13:58
Smweed
tak reaguje podle mě normálně ale nerozumím tomu víku v teráriu, to jako ve stropě má víko a ty ho b…
Josef Vávra 07.07.2012 22:50
Josef Vávra
Taky to vidím jako hlavní důvod. Přístup seshora a šok je na světě;-)
Naomi 08.07.2012 10:38
Naomi
No, zrovna guttky su odst flegmy, takze tomu by som to az tak velmi nepripisoval. Skor by smo poveda…
danio007 08.07.2012 11:26
danio007
Tak já mám doma 3 a ani jedna na pohyb seshora flegma není.
Naomi 08.07.2012 14:03
Naomi
Na víko ze zhora bych to neházel.Sice manipulace ze zhora stresuje stresuje víc,ale při normálním př…
raddei 08.07.2012 11:47
raddei
Nevím jaký je problém s přístupem se shora,znám pár chovatelů a také mají přístup z vrchu a žádný pr…
Smweed 08.07.2012 12:38
Smweed
Většina predátorů na plazy útočí z vrchu. Takže had může být přístupem zhora stresován, páč si může…
cejna 08.07.2012 12:42
cejna
Ale když je na mě had zvyklí,měl by mou ruku rozeznat podle pachu pomocí Jacobsnova orgánu,ne?Větrán…
Smweed 08.07.2012 12:45
Smweed
hezky - nejaka teorie by tu byla...:-) Chyba je, ze reflex "utok ze zhora"(plzenstina!) je silnejsi… poslední
bahno 09.07.2012 01:20
bahno

Nevím co reklamujete na žárovce,stačí koupit reflektorovou 25w.To že je tak aktivní může být způsobeno více faktory,každopádně šero nevadí jsou to soumrační živočichové.28C je v poho.
A ted k agresivitě.Hadi nejsou zvířata na mazlíka a vaše guttka je evidentně vystresovaná a nemá z toho radost.Nejlépe uděláte když manipulaci omezíte na minimum a necháte hada co nejvíc v klidu.Za nějakou dobu si zvikne na pohyb v teráriu spojený z údržbou a krmením.Potom můžete zkusit zvykat na občasné vyndavání z terárka.Tím že ho budete neustále lovit a vyndavat docílíte jen toho že v nejhorším případě zařve na umazlení v lepším vás párkrát orazítkuje a bud si ho necháte jako agresivního hada ,nebo se na fauně objeví další inzerát: prodám gutátu nezvládám jí je kousavá

Protože ještě studuji,nemužu si dovolit každý měsíc kupovat novou žárovku (prasklo vlákno) za 200kč.Možná by jste tomu nevěřil,ale pro někoho to je velký obnos.K té manipulaci: ta je minimální,jen když ji krmím,ven z terária jsem ji vytahovala max.2x týdně ani ne na 10 minut,a poté pravidelná udržba,kterou většinou dělám před krmením.Podle mého názoru ji nějak moc nestresuji.K tomu zvykání na mě:ona už byla zvyklá,ale najednou je ještě více plachá než když jsem ji koupila!každopádně prodávat ji nebudu,to si nechám raděj agresivního hada.

Tak to by mě zajímalo kde je kupujete,já jsem ji kupovala ve zverimexu,za cca 160kč ( celkově ten zverimex je předražený,ale u nás žádný jinej poblíž není,a když jo,tak tam mají tak akorát křečky,pilkiny a seno) :)

Tahle ale taky není úsporná :-).
Je jasný, že když dáš do lampičky žárovku s vyšším výkonem, než na kterej je ta lampička stavěná, tak se může poškodit vlivem vyšších teplot.Většina chovatelů používá u běžně chovaných hadů klasický žárovky, případně bodovky.

No, zrovna guttky su odst flegmy, takze tomu by som to az tak velmi nepripisoval. Skor by smo povedal, ze uz ma dost toho vytahovania, mazlenia atd. Ak sa stale plazi, tak bud je hladna, alebo hlada lepsie podmienky.
Hady chcu svoj klud a pokoj. Zbytocne ho nevytahuj a nechaj ho tam, kde mu je najlepsie.
Preco nenajdes v prirode hady tam, kde je vela ludi? Lebo ich tam stale niekto rusi.
Dopraj mu klud a cas a MOZNO si casom zvykne na OBCASNE vytiahnutie z terarka....

Nevím jaký je problém s přístupem se shora,znám pár chovatelů a také mají přístup z vrchu a žádný problém s tím nemají.Navíc když ji otevírám,tak je stejně zalezlá .Samozžejmě to je trochu nepraktické,ale to je zatím provizorní terárium,až poroste,mám v plánu si nechat udělat na míru.

Většina predátorů na plazy útočí z vrchu. Takže had může být přístupem zhora stresován, páč si může myslet, že si pro něj jde někdo, kdo ho chce sežrat. Ale v tom bych v případě gutát problém neviděl. Hlavně jestli má had dostatečný větrání...

hezky - nejaka teorie by tu byla...:-) Chyba je, ze reflex "utok ze zhora"(plzenstina!) je silnejsi nez rozeznani "ta me taha furt, tak sem v klidu". BTW kdyz nemusim, tak hady netaham.
Zakladni pomucka hadare je hacek. Krome toho, ze se da pouzit k "drsny" fixaci, tak se da pouzit tak, ze hada podeberes a nechas ho na sebe naplazit - je to podstatne mene stresujici nez prosty hrabnuti - a to moc hadu neda.
Zarovky se tu uz rozebiraly, jen dodam ze optimalni je mit sklad malo vykonejch obycejnejch zarovek a podle situace je menit. Ja treba jedu od 0W(zhasnuto pred zimovanim), pres 25W(beznej provoz), po 40W (studeny jaro/podzim, netopime a terarka jsou na zemi, okolni teplota kolem 15°C). A kdyz jsou delsi dobu vedra tak davam 9W usporku, skoro netopi, ale udrzi svetelnej rytmus. Zni to jako veda, ale jde to citem i bez teplomeru.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...