Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Užovka červená:nezvyklé chování-strach až agresivita?

Dobrý den,prosím o radu.Sem začínající chovatelka,mám prvního hada, asi tak 3 měsíce mládě užovky červené,nevím jak je přesně stará,ale délka poslední svlečky je 52cm (svlékala se min,týden).Svlečka je zcela dokonalá,uplně v celku,nepotrhaná,každý týden baští na střídačku mražená i živá holátka (po 3 ks) uplně bez problémů,terárium mám velké dostatečně,svítím (na doporučení chovatele) 15W žárovnou .Had byl hodný,bez problémů se nechal vytahovat z terária "pomazlit se " :),aktivní nebyl ,spíš neustále byl zalezlý pod kamenem,vyhřívat se sem ho nikdy neviděla.
A ted k mému problému :praskla mi žárovka,tak jsem ji dala k reklamaci,což bude trvat cca měsíc ,takže mu nesvítím,(protože teplota je stejně kolem 28 C v těhle vedrech)a tak má v terárii pořád šero.Po svleku začal být hodně aktivní,pořád lozí po terárii,plazí se po stěnách a snaží se dostat k víku.Když ho chci vytáhnout ,stáhne se do bezpečí,zkroutí se do "esíčka" a výhružně třese ocasem,někdy i podnikne výpad proti mé ruce.Když ho i přes to vytáhnu,celý se napne a začne se v ruce kroutit k neudržení a snaží se "skočit" na zem,když ho tedy chci vrátit ,tak se snaží zachytávat o stěny.Nevím v čem je problém,byl už ochočený,a ted se na něj mužu jen dívat.Je to způsobeno tím že je po svleku,v terárii má šero a o něco vyšší teplotou,než jak byl zvyklí?nebo máte někdo podobný problém? děkuji za všechny odpovědi .

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
tak reaguje podle mě normálně ale nerozumím tomu víku v teráriu, to jako ve stropě má víko a ty ho b…
Josef Vávra 07.07.2012 22:50
Josef Vávra
Taky to vidím jako hlavní důvod. Přístup seshora a šok je na světě;-)
Naomi 08.07.2012 10:38
Naomi
Nevím jaký je problém s přístupem se shora,znám pár chovatelů a také mají přístup z vrchu a žádný pr…
Smweed 08.07.2012 12:38
Smweed
Většina predátorů na plazy útočí z vrchu. Takže had může být přístupem zhora stresován, páč si může…
cejna 08.07.2012 12:42
cejna
Ale když je na mě had zvyklí,měl by mou ruku rozeznat podle pachu pomocí Jacobsnova orgánu,ne?Větrán…
Smweed 08.07.2012 12:45
Smweed
hezky - nejaka teorie by tu byla...:-) Chyba je, ze reflex "utok ze zhora"(plzenstina!) je silnejsi… poslední
bahno 09.07.2012 01:20
bahno

Nevím jaký je problém s přístupem se shora,znám pár chovatelů a také mají přístup z vrchu a žádný problém s tím nemají.Navíc když ji otevírám,tak je stejně zalezlá .Samozžejmě to je trochu nepraktické,ale to je zatím provizorní terárium,až poroste,mám v plánu si nechat udělat na míru.

Většina predátorů na plazy útočí z vrchu. Takže had může být přístupem zhora stresován, páč si může myslet, že si pro něj jde někdo, kdo ho chce sežrat. Ale v tom bych v případě gutát problém neviděl. Hlavně jestli má had dostatečný větrání...

hezky - nejaka teorie by tu byla...:-) Chyba je, ze reflex "utok ze zhora"(plzenstina!) je silnejsi nez rozeznani "ta me taha furt, tak sem v klidu". BTW kdyz nemusim, tak hady netaham.
Zakladni pomucka hadare je hacek. Krome toho, ze se da pouzit k "drsny" fixaci, tak se da pouzit tak, ze hada podeberes a nechas ho na sebe naplazit - je to podstatne mene stresujici nez prosty hrabnuti - a to moc hadu neda.
Zarovky se tu uz rozebiraly, jen dodam ze optimalni je mit sklad malo vykonejch obycejnejch zarovek a podle situace je menit. Ja treba jedu od 0W(zhasnuto pred zimovanim), pres 25W(beznej provoz), po 40W (studeny jaro/podzim, netopime a terarka jsou na zemi, okolni teplota kolem 15°C). A kdyz jsou delsi dobu vedra tak davam 9W usporku, skoro netopi, ale udrzi svetelnej rytmus. Zni to jako veda, ale jde to citem i bez teplomeru.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru