Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Gekončík noční - kryptosporidie příznaky

Chtěla bych se zeptat vás zkušenějších. Tak abych začala od začátku, dostala jsem gekončíka, údajně mu byl rok, ale vážil jen 15g a během asi měsíce pošel. Jakožto tenkrát nezkušená chovatelka jsem si pořídila další dva, se kterými byl ten prcek v kontaktu jen asi tři dny, pak jsem ho oddělila. Ty dvě samičky co mi zbyly byly ze začátku hodně aktivní, krásně žraly. Jedna mi umřela na zadržená vejce.

Zbyla mi jedna. Ta je aktivní, když jsem jí kupovala měla 35g, nyní má 45g, ale žere si myslím docela málo a většinou jen sarančata. Může být ta malá žravost způsobená nižšími teplotami? Ve starém teráriu jsem neměla ani topný kámen nic.
Nechala jsem dělat testy na kryptosporidie, poslala jsem ale jen jeden vzorek trusu, který sem od ní získala po tom, co jsem jí nechala si zaplavat v umyvadle. Byl negativní na veškeré parazity včetně krypt. Veterinář řekl, že kdyby je měla tak by se to projevilo i v tomto jednom vzorku. Není třeba možné, že by se to v něm neprojevilo?

A teď ten hlavní důvod proč se ptám. Dnes jsem si přinesla novou samičku, uchlácholena výsledkem z laboratoře jsem jí dala do terárka k té druhé. Teď večer vylezla a už si ulovila tři cvrčky a moučného červa. Když vidím, jak je žravá oproti té druhé, tak mám obavy aby od ní přeci jen něco nechytila.

Jinak ta druhá teď ani moc už nepřibírá, ocásek má pěkný, nezdá se mi, že by hubla. Vyprazdňuje se skoro každý den, trus je pevný váleček. Ale ten rozdíl v chuti k jídlu je tam očividný.

Tak bych se chtěla zeptat, jaké jsou příznaky napadení kryptosporidiemi a jestli by se to na ní za pět měsíců co ji mám nějak výrazně projevilo.

Předmět Autor Datum
Nevím, jestli by se to muselo projevit, každopádně nic nezkazíte novým testem OBOU. Podle mě je špat…
4erw 10.07.2012 22:09
4erw
Ty dvě byly v terárku se zvířetem, které později chcíplo a o kterém jste věděla, že je na svůj věk m…
lacerta. 10.07.2012 22:37
lacerta.
Nevěděla jsem, že je na svůj věk malá, myslela jsem si, že je to mládě, že je starší jsem se dozvědě…
Elvinerha 10.07.2012 22:47
Elvinerha
To chce si o zvířeti, které pořizujete něco přečíst, potom byste to věděla. A pokud byla v půl roce…
lacerta. 10.07.2012 23:33
lacerta.
Ta druhá samička je zdravá, takže budu doufat, že i té mojí nic není a ta menší chuť k jídlu je způs…
Elvinerha 11.07.2012 08:04
Elvinerha
Jak víte, že je druhá samička zdravá? Byla snad v karanténě několik týdnů? Nechala jste dělat testy?…
lacerta. 11.07.2012 18:55
lacerta.
Testy jsem sice já osobně nedělala, ale samička je z ověřeného chovu. Budu hlídat jak žere, snad teď…
Elvinerha 11.07.2012 19:00
Elvinerha
KARANTÉNA NOVÝCH ZVÍŘAT JE NAPROSTÝ ZÁKLAD V CHOVU ČEHOKOLIV :!::!::!: A u teraristiky to platí troj…
Aurifer 11.07.2012 19:45
Aurifer
Tak jsem měla zbytečné obavy, testy negativní. Ta první holka nejdřív po té nové docela dost tvrdě š…
Elvinerha 18.07.2012 21:51
Elvinerha
to, že jsou nejlepší kamarádky je hloupost. Gekončíci nemají společenské vazby jako třeba sociálně ž…
Aurifer 18.07.2012 22:03
Aurifer
Nevím jestli mají nebo nemají potřebu se sdružovat, každopádně mě přijde že se mají "rády", nepřipad…
Elvinerha 18.07.2012 22:15
Elvinerha
tak to ti opravdu jenom přijde. Oni nemají ani ty postranní úmysly, gekončíci nejsou sice uplně blbí… poslední
Aurifer 18.07.2012 22:22
Aurifer

Nevím, jestli by se to muselo projevit, každopádně nic nezkazíte novým testem OBOU. Podle mě je špatně dávat dohromady nové a staré zvíře. To, že je staré zdravé, ještě neznamená, že nové také - co když si do chovu přitáhnete kryptosporidie (či cokoliv jiného) s novou samicí?

Ty dvě byly v terárku se zvířetem, které později chcíplo a o kterém jste věděla, že je na svůj věk malé? Pak jedna chcípla na zadržená vejce a zbyla jedna blbě žeroucí. K té jste přidala nové zvíře? (Tomu se říká nepoučitelnost, jen tak mimochodem)

Ale vzhledem k tomu, že měli nižší teploty, tak bych to spíš viděla na podtržení. Jak stará byla při koupi? Gekončíci blbě snáší v mladým věku chlad nebo nedostatečný krmení, jakmile dojde během prvního roku k nějaký krizi, tak už je to někde vždycky vidět. A dávat k blbě žeroucímu zvířeti dobře žeroucí zvíře je taky celkem nerozum, protože mu pak bude nejspíš užírat.

Jste si jistá, že ty testy byly provedené u někoho, kdo tomu rozumí?

Nevěděla jsem, že je na svůj věk malá, myslela jsem si, že je to mládě, že je starší jsem se dozvěděla až později. To že existují nějaké kryptosporidie jsem tenkrát vůbec netušila. Když jsem kupovala tu co mi zbyla, tak jí bylo půl roku. Rozbor byl dělán u veterináře specializovaného na plazy z veterinární nemocnice.

Jak jsem již psala, neměly ve starém teráriu ani topný kámen ani žárovku. Nyní jsou v terra nedávno zařízeném 60v,70d,45h s 3D zadní stěnou s odpočívadly. Mají tam velký topný kámen a žárovku na vyhřívání.

To chce si o zvířeti, které pořizujete něco přečíst, potom byste to věděla.

A pokud byla v půl roce bez výhřevu, tak je nejspíš podtržená, u některých se to projevuje tak, že i když žerou nerostou, některé trpí nechutenstvím a celkově jsou to problematická zvířata. Stejně už jste k ní dalšího gekončíka dala, tak už to asi moc nezachráníte, kdyby to bylo něco nakažlivého. Můžete je ještě rozdělit a nechat udělat rozbory u obou, jestli zase vyjdou negativní.

Ta druhá samička je zdravá, takže budu doufat, že i té mojí nic není a ta menší chuť k jídlu je způsobena tím, že neměla zrovna dobré podmínky. Já jsem nejdříve dala na rady ze zverimexu, přes který jsem měla od chovatele tu první samičku, že celkem nic nepotřebují a stačí pokojová teplota. Pak když jsem četla víc na internetu tak jsem se zhrozila. Nyní mají už podmínky si myslím slušné, tak uvidím, třeba se samičce chuť k jídlu vrátí a ta druhá ji třeba k tomu bude inspirovat :-)

Jak víte, že je druhá samička zdravá? Byla snad v karanténě několik týdnů? Nechala jste dělat testy?
Nechápete, ona se nenechá inspirovat, takový zvířata není dobrý kombinovat. Pokud krmíte pinzetou, tak dejme tomu, ale pokud čekáte, že začne víc lovit, tak to fakt ne a to dřív chcípne hlady, protože jí to žravější zvíře vyloví.

KARANTÉNA NOVÝCH ZVÍŘAT JE NAPROSTÝ ZÁKLAD V CHOVU ČEHOKOLIV :!::!::!: A u teraristiky to platí trojnásob. Jak už psala lacerta- dát normálně žeroucí zvíře ke špatně žeroucímu a navíc bez karantény je zadělání na průser. Oni ti předchozí gekončíci nechcípli pro nic za nic. To, že se při 1. rozboru nic nezjistilo nic neznamená, paraziti mají vývojové cykly, kdy jsou nebo nejsou patrní v trusu. Přesně by to vysvětlila JaBula. To je 1. věc a další je ta, jak už psala lacerta- silnější zvíře tomu slabšímu akorát bude užírat a šikanovat ho. Prostě rozum do hrsti, děvče ;-)

Tak jsem měla zbytečné obavy, testy negativní. Ta první holka nejdřív po té nové docela dost tvrdě šla, až sem se bála aby jí něco neudělala. Když se po ní vrhla už po několikátý tak sem je obě vyndala a nechala chvíli pobíhat po posteli a pak jsem je dala zpátky. Teď to jsou nejlepší kamarádky, loví spolu, spí spolu, když se jedna zvedne a jde na jiný místo tak druhá hned za ní. Ta nová samička přibrala už skoro 10g a ta stará cca 4g, nevím jestli to bylo změnou podmínek, nebo že teď není sama, každopádně už žere krásně, je mnohem čilejší. A příště rozhodně dám nová zvířata do karantény :-)

to, že jsou nejlepší kamarádky je hloupost. Gekončíci nemají společenské vazby jako třeba sociálně žijící leguáni, když už jsme u těch plazů. takže je jim jedno, jestli jsou 1 nebo více. Pokud se nejedná o víc samců, ti se samozřejmě nesnesou. To, že spolu spí je tím, že prostě obě využívají nejvíce vyhovující místo. Někdy další zvíře funguje jako stimul ke žraní- závist je mocná čarodějka. Ale dost často to funguje taky obráceně, submisivní zvíře žere méně. Prostěs jim zlepšila podmínky, tak fungují lépe. Buď ráda, nehledej v tom něco, co v tom není a příště dodržuj karanténu.

tak to ti opravdu jenom přijde. Oni nemají ani ty postranní úmysly, gekončíci nejsou sice uplně blbí, ale taky žádní géniové. Žádné závratné myšlenkové pochody se nekonají, ikdyž závidět si dokážou i hadi, kteří jsou duševně ještě jednodušší.
Potřebu združovat se nemají, je jim jedno, jestli jsou v 1 noře sami nebo s jiným gekončíkem. Pokud to není sok- v případě samců. Ale žádné chybění kamarádů se nekoná.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru