Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Achatina reticulata-péče o vajíčka

Koukám, že máte pěknou sbírku. Omlouvám se, že jsem Vás nařkla z nezkušenosti, já takto dlouho šneky rozhodně nechovám, ale po většinu doby co jsem je chovala jsem se zabývala právě hlísticemi. Každopádně by mi bylo opravdu velice divné, kdyby jste se za celou dobu svého chovu nesetkala s hlísticemi. Ono když se chovatel šnekům opravdu věnuje, pravidelně mění substrát, chová každý druh odděleně dle druhu po menším počtu jedinců, tak se hlístice většinou neprojeví "masově", jsou třeba opravdu jen v minimálním počtu a šneci prospívají v pohodě. Setkala jsem se s chovatelkou, která měla dokonce ke každému boxu zvlášť chirurgické rukavice.

Bohužel se čím dál častěji setkávám s chovateli, kteří chovají šneky často několik druhů pohromadě a navíc kolikrát i několik desítek. Kromě toho, že tak mimo jiné vznikají kříženci tak v těchto chovech problém začíná. Hlístice se přemnožují, šneci sice třeba mají pár snůšek, jenže chovatel to nijak neřeší snůšku nechá vylíhnout u dospělců a pak vesele předává nakažené šneky dál. Potom se ještě diví že mu většina šneků během krátké doby odejde.

Dalším problémem je hygiena, kdo může s čistým srdcem říct, že si po sáhnutí na šneky z jednoho boxu umyje ruce než následně sáhne do dalšího, ať už při výměně substrátu či krmení? Tím se samozřejmě hlístice rozšiřují také.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny