Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem vajíčka želvy suchozemské

Ahoj všem. Chtěla jsem se zeptat, zda vajíčka želvy suchozemské v inkubátoru také rostou? Vajíčka agam vousatých,které chovám, během inkubace zvětšují svůj objem. Mám ale v inkubátoru dvě želví vajíčka, která svůj objem nijak nemění. Také ale nemění svoji barvu či tvar, tak nevím, jestli jsou vůbec v pořádku. Inkubuji při teplotě 27-28°C dnes je to 80 dní. Tak se mi to nějak nezdá. Želvy nechovám, vajíčka jsem přibrala do svého inkubátoru k vajíčkům agam od známé, která snůšku nečekala a inkubátor neměla po ruce. Proto tak nízká teplota v inkubátoru. Vím že by asi měla být teplota vyšší, ale kvůli už inkubovaným vajíčkům agam vousatých jsem ji nemohla zvýšit.
Můžete mi, prosím, někdo říci, jak poznám že jsou vajíčka v pořádku?
Předem děkuji za všechny odpovědi.

Předmět Autor Datum
Želví vejce mění svůj objem jen se změnou vlhkosti během inkubace a bývá to v řádů jen pár milimetrů…
klapavkář 15.07.2012 18:21
klapavkář
Aha, takže objem prakticky nemění, jako vejce některých jiných plazů. Každopádně za celou dobu vajíč…
Daisy.D 15.07.2012 21:42
Daisy.D
Želvátko se vám klidně může vylíhnout, teplota v inkubátoru není špatná, nebo spíše želví vejce snes…
nikolas 17.07.2012 00:05
nikolas
Dobrý den, děkuji za Vaši odpověď. Nicméně, jedna želvička se začala asi v neděli klubat, z vajíčka…
Daisy.D 17.07.2012 17:23
Daisy.D
možná hloupá otázka, ale jak se prosvítí vajíčka? zkoušela jsem to obyč baterkou, ale samozřejmě se… poslední
allysh 27.08.2013 23:35
allysh

Želví vejce mění svůj objem jen se změnou vlhkosti během inkubace a bývá to v řádů jen pár milimetrů podle druhů a velikosti vajec. Jsou ale druhy, které si změny vlhkosti nemohou dovolit.
Oplozenost vajec poznáš při prosvícení, nebo podle světlého pruhu (prstýnku) který se během inkubace roztáhne po celém vajičku, tohle ale není 100% indikátor.
Neplodné vejce po určité době začne smrdět, nebo plesnivět.

Aha, takže objem prakticky nemění, jako vejce některých jiných plazů. Každopádně za celou dobu vajíčka /jsou jen dvě/ nezasmrádla ani neplesniví. Na vlhkost v inkubátoru dávám pozor, mám tam i právě líhnoucí se agamky :). Prstýnek ale vidět nemůžu, protože když jsem vajíčka dostala, byla špinavá od hlíny (tam je majitelka dala, když je neočekávaně objevila). Takže jsem je nechala tak jak byly, jen jsem je doma hned vložila do krabiček s vlhkým vermikulitem a přidala do inkubátoru k vajíčkům našich agamek. Mimochodem, majitelka nevěřila, že by z toho něco mohlo být, byla naprosto zaskočená. Když jsem se včera na vajíčka dívala, zjistila jsem, že na jednom vajíčku se objevil jakýsi "roh". Domnívám se, že bo bude asi drápek. Vajíčko se začalo jakoby rosit a něco se tam děje. Takže už se asi bude něco i klubat. Dočetla jsem se, že v pozdním stádiu inkubace už vejce nelze prosvítit. To vysvětluje, proč jsme při prosvěcování už nic neviděli.
Teď mám ale další problém: vajíčko asi vydá své tajemství, ale co pak mám dělat s čerstvě vylíhnutým želvátkem? Co vlastně malé suchozemské želvy papají. O želvách vážně nic nevím, takže se omlouvám za možná pitomé otázky.
Vyjmou je z inkubátoru mohu kdy a hlavně kam? Jaké potřebují podmínky po vylíhnutí?
Děkuji mockrát za odpověď :)

Želvátko se vám klidně může vylíhnout, teplota v inkubátoru není špatná, nebo spíše želví vejce snesou ledacos. Sice nepíšete, o jakou želvu jde, přeci jen želv suchozemských jsou mraky, ale u běžně chovaných želv u nás by to klidně šlo.
Takže - dobře vyvinutá malá želva se po vylíhnutí a rozkoukání v inkubátoru při maximální vlhkosti (tedy až úplně zatáhne eventuální žloutkový vak) přesune do terária, kde bude mít alespoň zpočátku podobné podmínky jako v inkubátoru, krmí se čistě zeleným krmením - pampelišky, tráva, jetel, jitrocel apod. Průběžně je třeba podmínky upravit.
Čeká ji řada problémů a potřebuje štěstí na chovatele.
Dobře odchovat želví mládě je pro nevybaveného a nezkušeného chovatele věc opravdu těžká, dlouhodobá a relativně drahá. Začínající chovatele zase může čekat řada problémů, pokud chtějí želvičce zajistit skutečně dobré podmínky, není to úplně jednoduché. Navíc je zde značný problém zvaný CITES, takže být vámi, eventuálně vylíhlou želvičku bych raději vrátil majitelce želví maminky.
Nicméně suchozemky běžně kladou neoplozené snůšky a u znečištěného vejce okem nemusíte poznat, je-li oplozené, takže stejně tak můžete půl roku i déle inkubovat pukavce.
Upřímně řečeno - taková želvička není až tak skvělá výhra, jak by si člověk myslel, bohužel je to spíš přesně naopak.

Dobrý den, děkuji za Vaši odpověď. Nicméně, jedna želvička se začala asi v neděli klubat, z vajíčka cosi trčí - něco jako drápek. Ovšem dnes je úterý a stav zatím nepokročil. Druhé vejce bude asi ten pukavec, jak říkáte. Jelikož se asi uvnitř nic neděje. Ale ještě to ponechám v inkubátoru. Želvičky, pokud se vylíhnou si vezme zpět majitelka. Ona jen neměla inkubátor (nečekaně vajíčka našla). Protože věděla, že mám zrovna inkubátor v provozu, tak mě poprosila, abych je přibrala dovnitř. Takže následná péče bude na ní, ona snad o tom něco bude vědět a má i vybavení pro želvy, když doma dvě má. Jen od ní vím, že se jedná o vejce suchozemské želvy, jaká ale to přesně je, to netuším :). Já jsem spíš přes ještěry :)a želvy mi moc neříkají.
Každopádně ještě jednou dík za odpověď.

možná hloupá otázka, ale jak se prosvítí vajíčka? zkoušela jsem to obyč baterkou, ale samozřejmě se světlo odráží, mám to provést ve tmě?
snesla mi nečekaně samice 3 vajíčka, zítra to bude 5 dní, vyrobila jsem inkubátor a už jsou tam pěkně v 30-31°C - jsou to vajíčka hermanky..
jsou lehce narůžovělá, nepoznám zda jsou oplodněná, ale zhruba do 3 dnů už by se měl tvořit ten bílý flek nahoře, který se pak rozšíří po celém vajíčku ne?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru