Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Větrání v teráriu pro agamy

Dobrý den,
stavím terária pro agamy mwanzae a potřebovala bych poradit s větráním.
Terárium má rozměry 120X50x45, osvětlení výbojka SunLux UV 50W,k dosvícení trubice Sylvania Activa 172- 2ks 18W (60cm)
Větrání chci udělat v celé horní šíři přední strany,kde jsou zašupovací dvířka. Mám na to koupené ventilační hliníkové mřížky 60/1000mm. A má otázka zní: Stačí jen toto větrání nebo mám udělat i větrání z bočních stran?
Přikládám obrázek, větrání je modrou barvou.
Děkuji za rady ;-)
S pozdravem Marysha

Předmět Autor Datum
Na hloubku bych to udělala větší, 45cm se mi zdá málo, zvlášť pro víc agam. Já osobně mám pro jednu…
Elvinerha 17.08.2012 14:59
Elvinerha
Děkuji za odpověď. Hloubku zvětším,to není (ještě) problém, páč mi na zemi zatím leží jen celé nenař…
Marysha 17.08.2012 15:18
Marysha
Jinak co se týče toho tepla, mám vážné pochyby, že 50W a 2x18W bude stačit. Já mám v již zmíněném te…
Elvinerha 17.08.2012 15:34
Elvinerha
Tazatelka nechce vousatku, ale agamu druhu mwanzae (Agama mwanzae). :i: Na internetu toho moc není…
4erw 17.08.2012 23:10
4erw
Informací o chovu těchto agam je opravdu poskromnu,ale to základní jsem si zjistila a na zbytek si b…
Marysha 18.08.2012 08:15
Marysha
Ještě jednou děkuji za odpověď ohledně větrání.
Marysha 18.08.2012 08:21
Marysha
Myslím, že by to mělo být OK. Určitě to osvětlení bude takto stačit a nebál bych se ani topení, prot… poslední
VilemC 20.08.2012 12:01
VilemC

Na hloubku bych to udělala větší, 45cm se mi zdá málo, zvlášť pro víc agam. Já osobně mám pro jednu agamu terárium 100d, 65h, 50v. Jinak si myslím, že čím víc větrání, tím lepší. Pak je ale samozřejmě nutné dodat tepelný zdroj navíc, protože čím větší větrací prostory, tím víc tepla uniká. já mám větrání na pravé straně nahoře, po celé délce a pak přední stěnu, dole mám přilepené sklo 20cm vysoké a jinak je přední stěna volná.

Děkuji za odpověď. Hloubku zvětším,to není (ještě) problém, páč mi na zemi zatím leží jen celé nenařezané desky a řezat se budou až zítra. S tím teplem uvidím jak to bude, buď tam něco přihodím nebo ne,toto osvětlení mi doporučili na terashopu -VELKÉ DÍKY za to ;-) takže by to mělo být v cajku.

Jinak co se týče toho tepla, mám vážné pochyby, že 50W a 2x18W bude stačit. Já mám v již zmíněném teráriu 60W žárovku na ohřev a jako uvb zářivku Repti Glo 10.0, 26W, a zářivku na dosvícení na vrchu terária, teď v létě se tam teplota drží dostačující, ale v zimě to neutáhne ani náhodou, to tam budu přidávat ještě další tepelný zdroj. Navíc, pokud je terárium z dřevěných desek, osb a pod., tak bude nutné ještě přidat osvětlení, já mám terárium celoskleněné s tapetou na zadní straně a z půlky zadělané boční straně a je u okna tak tam docela světlo de, pokud bude však skleněná jen přední strana, tak určitě více světelných zdrojů. Takže bych ještě doporučila si tu pročíst články o agamách a vše ještě řádně promyslet. Více o agamách:
index.php

Tazatelka nechce vousatku, ale agamu druhu mwanzae (Agama mwanzae). :i:

Na internetu toho moc není (v čj), ale chov by měl být podobný jako u agamy osadní (Agama agama) (http://www.ifauna.cz/terarijni-zvirata/forum/r/det ail/708487/agama-mwanzae-chov)

Pokud bude terárium z OSB + polystyrenové pozadí, o vytápění bych se nebál, oproti sklu to není problém. Naopak větrání co nejvíce, ale ne průvan.

Rozhodně by to chtělo vyšší výšku, přeci jen nežije jen na zemi, ale leze po skalách a podobně, takže 45 cm na výšku je nic. Osobně bych dal alespoň dvojnásobek (stejně tak šířku alespoň 80 cm). Neříkám, že tak nebudou fungovat, ale přeci jen se neprojeví tak jako na větším území.

Ještě otázka - kolik jedinců by v tom mělo být?

Informací o chovu těchto agam je opravdu poskromnu,ale to základní jsem si zjistila a na zbytek si budu muset přijít sama. Desky jsou nařezané. Mají rozměry 125 délka, 65výška,60 šířka. Víc to nešlo ani o milimetr. Bude v tom žít 1,1 tak by jim to snad mohlo stačit (ikdyž vím, že v přírodě má 1 samec i 30-ti člený harém.) Uvidím,jak se jim bude dařit,snad dobře a vydrží. Trvalo mi sakra dlouho,než sem je sehnala. Ale je to tak 50:50, že vydrží,přeci jen jsou to zvířata z importu.

Myslím, že by to mělo být OK. Určitě to osvětlení bude takto stačit a nebál bych se ani topení, protože a) osb výrazně víc izoluje než sklo a taky 50W sunlux víc topí, než obyč 60W žárovka. Ty dvě zářivky na dosvícení stačí bohatě, takže to bude OK. Na zvážení bych dal pouze návrh, přendat větrání na strop. Já to tak mám všude, takhle nad tím sklem si nejsem jist, jak bude cirkulovat vzduch, ale asi to nebude moc velký rozdíl.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru