Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zapojení UVB zářivky

Povedal som síce že už sa sem nevráti, niet dôvodu. Ale naser... si do vlastnej huby (pardon, na vlastné ruky na klávesnici) aby som iným trochu otvoril oči.
Vo vašej odpovedi je viac pofidérnych tvrdení, napr. madmike uviedol že raz píšem slovensky raz česky a preto ho to rozčuluje. Napísal som česky a až som objavil že je to československé forum začal som písať slovensky, ale upozornil som na to.

Len pretože ste nás tu prejudikovali ako trubice alebo mňa Frances "zhovadí" (dobre, dobre toto je trochu nadnesené), teraz si ju dovolím ocitovať ako skutočnú autoritu v tejto oblasti. Sú to síce vety vytrhnuté z kontexu, nechcem bez dovolenia prekopírovať celú správu, ale jej upozornenie je: máte trubicu priblízko, namerané hodnoty sú privysoké, hrozí že UV žiarienie je prisilné a spáli zvieratá, musíte ju zdvihnúť. Uvádza ešte že je nutné skúmať problém ako je žiarenie rozložené v UVB oblasti, čo je ovšem určite predmetom na samostatnú štúdiu.

400 uW/cm2 of total UVB, measured with a Solarmeter 6.2 meter, is equivalent to sunlight and/or light from an Arcadia T5 12% tube, of UV Index 11.
This is the full strength of tropical sun approaching noon.
Very few tropical species voluntarily bask in this strength of sunlight - most species seek shade by about 10 - 10.30am when the readings are around UV Index 6-7, maybe 8 at most.

ps. The longevity of the T5 Arcadia tubes that I have tested has been exceptionally good... only around 30% - 35% decay over a full year of use. (4,000 hours at 10-12hrs/day) - prečitajte si čo som o tom tvrdil o tom aj ja vopred, pred jej dnešným vyjadrením.

Inak stále som nepočul od Madmika jedinú námietku kvôli akejkoľvej konrétnej vete alebo tvrdeniu, len že celkovo nehovorím pravdu. Okrem toho ma obviňuje z bočných úmyslov za čo by som povedal sa môže len hanbiť, bez dôkazov - nie je to poctivé jednanie. Ale aj keby som bol ich dealerom, tak by to bolo jedno. Ja to teda otočím a vrátim naspäť a tvrdím že madmike tomu rozumie len veľmi povrchne a len ako by sme povedali po slovensky "baví flanca", bez toho aby sa zamyslel čo som napísal a poriadne to prečítal (alebo možno tak urobil a zistil že nie je tam tvrdenie ktoré by mohol vyvrátiť). Pokiaľ by náhodou sa pokúsil vyvrátiť ktorékoľvek moje konkrétne tvrdenie zapojím sa, ale to on neurobí, maximálne sa ma pokúsi len umlčať váhou svojho mena.

Ešte jedna vec. Ja netvrdím že trubice Arcadia sú konečným riešením UVB problému v teráriu. Ja hovorím len to že DNES, za súčastného stavu, sú vecou ktorá výhovie vo viac prípadoch ako čokoľvek iné na trhu. Sú najuniverzálnejšie, použiteľné v najviac prípadoch a situácií keď nebudú dostačovať bude relatívne málo, ale samozrejme budú. Nepochybujem že za chviľu sa objaví niečo ešte lepšie, potom si to dám do nových terárií.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny