Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Terária z OSB - impregnace

Zdravím, zajímalo by mě, jaká je dle Vašich názorů nejlepší/nejvhodnější impregnace na OSB desky do terária, bohužel jsem při stavbě svého prvního terária udělala chybu..

Mám v teráriu bazén a mělčinu, mělčinou je provedený kabel od topítka a filtru na souš, kde je otvor ven z terária, bohužel se nějak stalo, že byla moc vysoká hladina vody a voda se začla nasákávat do lignocelu, jelikož to bylo pod povrchem a téměř přes celou mělčinu je topný kamen, nebylo to vidět, začalo se to projevoat až tím, že se nasákli OSB desky a začalo to být vidět pod samolepící tapetou.. desky byly předtím natřeny "prý" voděodolným a nepropustným lakem, asi 4 vrstvy, ale jak tak koukám na nasáklé desky...asi nebyl voděodolný :-/ Nyní mě čeká rozebrání a nejspíše předělání celého tera, které mám sotva půl roku..

Zajímalo by mě tedy, jaké na tohle používáte impregnace? Bylo by lepší celé dno mělčiny natřít několika vrstvami dvousložkové pryskyřice EPOXY? A jaký materiál by jste mi doporučili na utěsněný spoje pozadí v teráriu a akvária? Zkoušel jste někdo použit třeba nanosprej pro impregnaci např. vodopádu? Dokonce jsem už přemýšlela o tom, udělat akvárko velké jako půdorys terária, předělit ho sklem na vodní část a suchou část a na něj "nasadit" zbytek terária od bazénku výš, ale zase jak to spojit a utěsnit...pořád bych ale ráda zachovala vnitřní pozadí terária, které bylo hodně časově náročné..bylo částečně lepené na OSB desky,tak si nejsem jistá, jestli by vydrželo, pokud by jsem chtěla obměnit i boční desky..

Díky za všechny rady.

Předmět Autor Datum
Ahoj, na terária z OSB Ti nepomůže žádná impregnace, desky vždy pohltí vlhko, který vznikne při dlou…
broz.pavel 04.09.2012 17:36
broz.pavel
Sakra. Chtěla jsem původně dělat lamino, ale tesař mi řekl, že OSB vydrží víc jak lamino.. :-/ Sklo…
Terkams 04.09.2012 17:41
Terkams
Ahoj je možné to ošetřit 2 složkovou pryskyřicí ,poté natáhnout do potřebné výše kvalitní folii( mus…
Petrš 04.09.2012 17:58
Petrš
lamino do vlhka neni rozhodne lepsi volba jak OSB.... ja bych volil sklenenou vanu pres celu plochu…
Jaffata 04.09.2012 21:09
Jaffata
Ještě doplním, na OSB deskách je ještě na laku naneseno betonové lepidlo.
Terkams 04.09.2012 17:51
Terkams
Tera mám impregnivané epoxydovou pryskyřicí tuším,že epoxy 1200.Mám tím natřený spodek a cca 10 cm s…
Thomas_Rayen 04.09.2012 20:57
Thomas_Rayen
Je možné, že pokud mi někde teče vodopád, tak cementové lepidlo do sebe vsákne tu vlhkost a přetáhne…
Terkams 04.09.2012 22:14
Terkams
jo to je vice nez pravdepodobny.. vlhkost vyvzlina kamkoli..Ja uz s vodopadama do terarek skoncil. D…
Jaffata 04.09.2012 22:30
Jaffata
To je zlý.. Mám kočinčíny, takže ty musí mít vody hodně a všude. Proto jsem vodopád volila, ale je t…
Terkams 04.09.2012 22:58
Terkams
bazenek byl z vydlabanyho polystyrenu, pak nekolik nateru lepidlem,hydroizolacni sterkou, epoxidem a…
Aurifer 04.09.2012 23:00
Aurifer
tak používám ty od vietnamců- plastové umělé skalky Z osvětlením za 150-300Kč? Mám je taky a nopros…
dominik577 04.09.2012 23:10
dominik577
Jj :-)
Aurifer 04.09.2012 23:20
Aurifer
Celý ten vodopád je natřený pryskyřicí, po té by to bývalo nevzlínalo, ale musí tam někde zatékat..…
Terkams 04.09.2012 23:55
Terkams
Ono právě když uděláš vodopád z polystirenu a natřeš to tou epoxydovkou, tak to stejně nebude uplně…
Aurifer 05.09.2012 00:24
Aurifer
Ahoj čtu,že chceš dělat časem nové dám odkaz na známé z Němec.Nejen pro tebe ale i pro další maj to…
Petrš 05.09.2012 10:57
Petrš
Aha, tak to jsem netušila. Ten podklad jim vyměním. Díky :) Ty terária na odkazu jsou super. Moc pě… poslední
Terkams 05.09.2012 11:09
Terkams

Ahoj, na terária z OSB Ti nepomůže žádná impregnace, desky vždy pohltí vlhko, který vznikne při dlouhodobém kontaktu s vyšším množstvím vody.
Nejlepší jsou terária skleněná, nebo z lamina. Viděl jsem je z Mary, třeba by mohl dát fotku, nebo víc poradit.
P.S. myslím, že už tady Mara v nějakým vlákně fotky terárií dávala.
PB

Je možné, že pokud mi někde teče vodopád, tak cementové lepidlo do sebe vsákne tu vlhkost a přetáhne ji do jiné části terária? Nevidím jinou možnost, jak se mohli desky tak strašně nasáknout..ten vodopád je přetřený EPOXY, ale musí tam být někde dírka..

jo to je vice nez pravdepodobny.. vlhkost vyvzlina kamkoli..Ja uz s vodopadama do terarek skoncil. Driv nebo pozdejc to vzdycky tece. Do OSB terarka bych vubec vodu necpal. Bracha ted stavel veliky OSB terarko a vodopad si taky usmyslel, bazenek byl z vydlabanyho polystyrenu, pak nekolik nateru lepidlem,hydroizolacni sterkou, epoxidem a stejne ta voda vzlinala a nasakovala se do pozadi a substratu.. takze to znova cely rozebral, vyrobil sklenenou vanu skoro pres cely dno terarka( ma to plochu 1,2x1,5m) a vodopad a jezirko udelal az na tyhle podkladni vrstve... uz ej to tak 14 dni co to nonstop bezi a zatim je sucho:)

To je zlý.. Mám kočinčíny, takže ty musí mít vody hodně a všude. Proto jsem vodopád volila, ale je to můj první terarijní počin.. mám v tom OSB korpusu vložené akvárium, ale vodopád musí někde téci a vzlíná to k deskám. Nejhorší je, že mi nasákla přední dneska total a boční desky už to také trochu odnesli. Nevím jestli bude stačit hodně nasáklé desky vyměnit a zbytek nechat nebo to raději vyměnit celé, ale nejsem si jistá, zda půjde pozadí oddělit, protože tam bylo přilepené napořád.
Můžu se zeptat k té vaně. Jak je potom napojená na OSB terárium? Je v něm vložena a obsilikonována? já tam mam takto vložené akvárium, které je přes 60%dna, jenže vodopád je asi až v 60cm výšce, takže by to muselo být pořádné akvárium, aby všechna voda byla jen v něm. Nebo to má řešené nějak jinak? Nejhorší je, že dodnes nevím, kde přesně je chyba.. Možná by bylo lepší vodopád zrušit uplně, díry zapěnovat a dát tam nějaké květináčky.
Jsem teď na vážkách co s tím, terárium stálo strašně peněz a nechce se mi stavět celé nové tera, protože na to ani není moc peněz..stavba baráku..ale znovu bych jiz z OSB asi nedělala.. možná se víc vyplatí udělat skleněné a do něj na nějaké plastové desky (aby nebyl vidět bílý polystyren) nalepit vyndavací pozadí.

bazenek byl z vydlabanyho polystyrenu, pak nekolik nateru lepidlem,hydroizolacni sterkou, epoxidem a stejne ta voda vzlinala a nasakovala se do pozadi a substratu..

To bohužel bude dělat voda na jakémkoliv jenom trochu drsnějším povrchu...pak to funguje jako knot. Ono v terárku, kde to nemůže udělat škodu se to většinou stihne odpařovat, ale jak se to může do něčeho vsakovat, tak to funguje jako knot a houba. Dělají to i některé misky, obzvlášť když jsou zanesené vodním kamenem- pak působí dojmem, že netěsní a prosakují. Já pokud někde používám vodopádky, tak používám ty od vietnamců- plastové umělé skalky. ty jsou hladké a nevzlínají. Home-made vodopády mi taky vždycky vzlínaly...pokud je člověk použije, tak fakt musí terárko zařídit tak, aby se to nemělo do čeho dál vsakovat, nejlíp udělat tu skleněnou vanu. Ale zase je pak sranda, pokud se pod ni přecejen nějakým způsobem dostane voda- to je pak průser.

Na kočinčíny bych OSB vůbec nepoužívala, jen sklo... já je sice měla ve velké vitráně ze skla a dřevotřísky, ale bazén jsem u nich měla řešený vloženým velkým plastboxem, ve kterém byl keramický kořen a akvarijní filtr. Vývod z filtru byl vyvedený na ten kořen, takže to také trochu tvořilo vodopád, ale voda se neměla kam dál dostat. Jen to holt nevypadalo až tak esteticky.

Celý ten vodopád je natřený pryskyřicí, po té by to bývalo nevzlínalo, ale musí tam někde zatékat.. Vodopád tedy zruším...do děr zapěnuji květináčky. Až budu dělat větší tera, tak to zkusím vymyslet nějak dokonaleji, on ten vodopád hodně pomáhá k udržování vlhkosti, zvlášť při větším terárku. Pak už by snad neměl být problém. Nejvíce nasáklá je přední deska, rozšroubuji to a vyměním ji, ty boční jsou nasáklé jen malinko, tak je zkusím vysušit. Celý prostor, kde je lignocel natřu pryskyřicí, to už by vlhkost lignocelu mělo zastavit. Tedy aspoň doufám. Opravdu bych se chtěla vyhnout dělání celého tera znovu, protože za rok, za dva budu dělat další velké terárium, tohle je dočasné. Pravděpodobně voda protékala z jeskyně tvořené pod vodopádem, do které jsem zkusila dát před asi 2 týdny rostlinu do vody a i když se předtím zdálo že těsní, někde protékala..jinak by to nebylo tak rychlé, odtamtud se asi voda dostala do lignocelu..

Ono právě když uděláš vodopád z polystirenu a natřeš to tou epoxydovkou, tak to stejně nebude uplně hladké, navíc se na ni rád chytá vodní kámen. takže to pak funguje jak už jsem psala...taky jsem s tím dříve bojovala, než jsem se na to vybodla a začla to řešit jinak.

JInak co se týče lignocelu, tak ho raději vyměň za rašelinu s pískem, nebo směs písku, rašeliny a jedlové kůry. ten lignoccel je u ještěrů o průser.

Ahoj čtu,že chceš dělat časem nové dám odkaz na známé z Němec.Nejen pro tebe ale i pro další maj to fakt supr zpracované,akurát se musíš poprat z Němčinou nebo si to dát do google překladače.Najdeš tam o kočičinach vše a hlavně inspiraci na terrka včetně stavby;-).Pokud to znáte tak se omlouvám za zdržování.www.wasseragame.de .Terra ukázky máš Agamen-Wasseragamen ,dole červeně #die schonsten Wassergamenterrarien.

Aha, tak to jsem netušila. Ten podklad jim vyměním. Díky :)

Ty terária na odkazu jsou super. Moc pěkná inspirace, děkuju. Německy neumím ani slovo, ale terárka mají fakt hezky dělaný. Já mám teď 100x50x130, jen takové přechodné dělané na rok na dva. Poté plánuji něco mega, jako je na fotkách :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru