Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem V.a.meridionalis - odmítání potravy

Ahoj všem,

z poslední Exotiky jsem si v rámci výměny přivezl čtyřletý pár V.a.meridionalis. Byl jsem předem upozorněn, že hadi, hlavně samec, nejsou v dobrém stavu z určitých důvodů (deposit u "kamaráda" z důvodu práce v zahraničí), tzn. k prodejci nemám žádnou výtku, jednalo se řekněme o "bonus".

Teď k problému. Hadi jsou vyhublí, samice vydatně několikrát pila, samce jsem neviděl, a když se stočí pod žárovku (výhřevný bod 30-32, podle toho, jak blízko si nalezou, na opačném konci 24°C, postupně vyměním žárovku za silnější - nevím, v jakých podmínkách byli doteď, najíždím tedy na "optimu" pomaleji), je placatá. Samci je vidět páteř, je opravdu hubený.

Dva dny jsem nabízel mrtvou myš, bohužel bez úspěchu. Volně položená mrtvá myš byla několikrát učichána, ale taktéž nic. Včera a dnes jsem nabízel živé myši, jak z pinzety, tak volně v teráriu. Samici myš zajímá, ale pouze ji sleduje či se za ní vydá. Bez útoku. Samce jsem viděl na myš 3x zaútočit, pokud byla již moc blízko, ale ve všech případech se jedná o dry bite.

Nic dalšího na hadech nepozoruji, přes den se často vyhřívají, jinak úkryt. Členité biotopové terárium 100x50x50. Hadi nejsou agresivní, při přendavání samice párkrát střelila, od té doby klid.

Co mě napadá je, že hadi byli v nějakém "racku" bez žrádla, tepla atd., a jakoby se probouzení ze "zimování.

Budu vděčný za všechny rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Když už je ammodytka placatá, tak to už je docela špatné. Pokud jsou opravdu takhle vyhublí, tak se…
Aurifer. 30.09.2012 14:34
Aurifer.
Tak minimálně ten samec takhle vyhublej je :o(( Mohla bys mi napsat víc o té sondě, případně kde si…
solidus 30.09.2012 18:04
solidus
Injekcna striekacka (velkost podla velkosti a potrieb zvierata), hadicka (pouzivam klasicku silikono…
danio007 30.09.2012 20:53
danio007
Jak jsou ti hadi staří?Jinak souhlasím s Aurifer a Daniem,krmení sondou a CCLkou bude pro hada méně…
eunectes 01.10.2012 15:29
eunectes
Hadi by měli být NZ07 nebo NZ08. Stav bohužel odpovídá, jak jsem psal. Do zítra bych měl mít vše po…
solidus 01.10.2012 16:03
solidus
Sondu musíš mít přiměřeně dlouhou a zasunout ji opravdu až do žaludku. ta konzerva je celkem řídká,…
Aurifer 01.10.2012 16:23
Aurifer
ta konzerva je celkem řídká, pokud to uděláš špatně tak hrozí, že se to vrátí do tlamky a je riziko,…
danio007 01.10.2012 20:44
danio007
Tak ono člověk pokud už v tom má praxi a ví přesně, co dělá, tak si může dovolit lecos ošulit. Ale p… poslední
Aurifer 01.10.2012 21:16
Aurifer

Když už je ammodytka placatá, tak to už je docela špatné. Pokud jsou opravdu takhle vyhublí, tak se může stát, že ikdyž pak třeba vezmou kořist, tak to budou blít. Páč ono pokud had už nemá žádné rezervní zásoby- to se pozná snadno tak, že má směrem dovnitř propadlé břicho v poslední třetině před kloakou, tak kolikrát už ani nemá na to, aby zpracoval potravu. Nechala bych je pár dnů v teple, aby se rozjeli a pak jim 2x vždy po 5dnech až týdnu dala sondou konzervu CCL. Je podstatně snáze stravitelná než přirozená kořist, takže ji stráví i hadi, kteří už přirozenou kořist nezvládají. A po 2 nakrmeních sondou bych jim zkusila dát potkaní holata, ale ne moc tlustá. Samozřejmě necpat, jenom předložit. Oni hadi když naberou trochu energie z toho CCLka, tak se většinou pak rozežerou sami.

Injekcna striekacka (velkost podla velkosti a potrieb zvierata), hadicka (pouzivam klasicku silikonovu hadicku (vnutorny priemer myslim 4mm, vonkajsi 6mm).
Konzervu CCLka kupis napriklad tu:http://www.dogsandcats.cz/trovet-pes-kocka-recover y-liquid-ccl-6x-400-g/d-73767/ alebo u veterinara.
Premiesat, nabrat do striekacky potrebne mnozstvo. Hadicku namocim vo vajicku aby nebola sucha a lepsie isla "do hada" a proste ju normalne zaviest do zaludku (cez papulu :-D:-D). Opatrne vytlacit obsah striekacky a vybrat. S trochou praxe je to otazka naozaj chvilky. Ide to daleko rychlejsie ako tlacenie napriklad holicatom. Na druhu stranu, pocit ze mu nieco davas naozaj az do zaludku bude zrejme o nieco horsi ako pri beznom tlaceni kde had vecsinou uz polyka potravu sam, ked ju ma v krku.

Sondu musíš mít přiměřeně dlouhou a zasunout ji opravdu až do žaludku. ta konzerva je celkem řídká, pokud to uděláš špatně tak hrozí, že se to vrátí do tlamky a je riziko, že to had vdechne (což by byl průser). Postup je jak psal Danio, akorát já na menší hady místo akvaristické hadičky používám infúzní hadičku, na lubrikaci hadičky olivový olej (ale bílek se samozřejmě použít dá taky). Až budeš hadičku vytahovat z hada, tak to hlavně dělej hodně pomalu, aby had v obranném reflexu nezačal blít. Taky hada pak při pokládání omylem nezmáčkni. Polož ho opatrně do ubikace a nech ho pak v naprostém klidu. Celá procedura není nic složitého, jenom to chce cit.

Co se týče té konzervy CCL, tak zbytek konzervy si zamraž na příště do nějakých menších kelímků a vždycky si pak rozmraž akorát množství, které rovnou spotřebuješ.

ta konzerva je celkem řídká, pokud to uděláš špatně tak hrozí, že se to vrátí do tlamky a je riziko, že to had vdechne (což by byl průser).

Tak opatrnost je samozrejme na mieste. Z mojich skusenosti, pokial das hadovy primerane mnozstvo CCLka, tak to v poctivej vecsine nevypluje. Skor ak toho das viac (aj ked z dobrym umyslom).

Inak ja mrazim zbytky CCLka do tych umelohmotnych somarin na robenie kociek ladu. Ked ich potrebujem, vybereim z mrazaku, vybijem tolko kociek kolko potrebujem a zbytok dam zase do mrazu.

Tak ono člověk pokud už v tom má praxi a ví přesně, co dělá, tak si může dovolit lecos ošulit. Ale pro začátek, než si to nacvičí je lepší to nešulit, za ten průser to fakt nestojí.

Inak ja mrazim zbytky CCLka do tych umelohmotnych somarin na robenie kociek ladu. Ked ich potrebujem, vybereim z mrazaku, vybijem tolko kociek kolko potrebujem a zbytok dam zase do mrazu.

dělám to taky tak

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru