Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Tarentola mauritanica - Korfu?

Zdravím všechny herpetology/žky,

mám trochu netypický dotaz - nevíte někdo o nějakém publikovaném pozorování/odchytu gekona zedního (Tarentola mauritanica) na řeckém ostrově Korfu (Kerkyra)? Nebo máte nějaká vlastní pozorování? Pokud ano, prosím o více info. :-)

Zkoušel jsem prohledat databázi Web of Knowledge (WOS), ale nepodařilo se mi nic nalézt.

A poslední dotaz - nemáte někdo elektronickou verzi tohoto článku (pdf):

www.mapress.com

Děkuji! :-)

Předmět Autor Datum
Zdravím, na Corfu jsem se pokoušel ulovit mauretanicy společně s turcicusy. Úspěšný jsem byl ale jen…
Epanterias 06.10.2012 18:09
Epanterias
Výborně, moc děkuji, to jsou rozhodně cenné informace! Ještě se zeptám - bylo to někde v blízkosti p…
4erw 08.10.2012 20:16
4erw
Nebylo to vůbec u přístavu, bylo to naprosto mimo jakékoliv cesty lodní dopravou, pokud budu přesněj…
Epanterias 08.10.2012 21:19
Epanterias
Nevadí, stejně moc děkuji :-)
4erw 09.10.2012 18:34
4erw
Zde https://picasaweb.google.com/100396759626828624434 /Corfu2011 na konci alba?
navay 09.10.2012 16:46
navay
Ano, to je on, na fotkách kolegy z naší výpravy. Každopádně děkuji za snahu :-) Jinak pár plazích f…
4erw 09.10.2012 18:38
4erw
Trvalo to více než tři roky od naší exkurze, ale počínaje dneškem je T. mauritanica oficiálně popsán… poslední
4erw 22.10.2014 00:08
4erw

Zdravím, na Corfu jsem se pokoušel ulovit mauretanicy společně s turcicusy. Úspěšný jsem byl ale jen v nočním lovu hemidactylů. Zrovna mauretanicy jsem objevil v zatáčce nedaleko jedné restaurace ve spárách popraskaného betonu s billboardem. Moje snažení bylo marné, gekony jsem nevydoloval, zato jsem měl brzo plno "kámošů" z taverny, kteří se přišli mrknout, co dělám nad 7metrovým srázem a lezu po billboardu. Bylo to na severu ostrova v Agios Stefanos. Mimo nás je tam aktivně lovily kočky, které si nevšímají ani vrabců (zahlédnout na Corfu v téhle oblasti ptáka je vůbec umění, nevím jestli je to tak ve zbytku ostrova, každopádně olivovníkové háje i jiné porosty tam byly "mrtvé", bez ptačího hlasu i pohybu), ale náramně je zajímají jak gekoni, tak probouzející zpomalené podarcisky (doufám, že do rodu jsem je určil dobře)pod převisy popínavých rostlin a v dírách na odtok vody z betonových zdí. Fotky bohužel nemám.
A když už jsme u "nehlášených či nedokumentovaných zvířat" Corfu, kamarád tam vyfotil v tu samou dobu Testudo marginata (lokalitu přesně netuším, byl to ale více středu ostrova ve vnitrozemí), která se tam dle literatury nevyskytuje. Nyní hovořím o faktu nalezení takových živočichů, ne pochopitelně o tom, že tam prapůvodně nežila a byla vysazena, utekla, nebo byla neúmyslně zavlečena lodní dopravou jako právě gekoni. Alespoň tu marginatu kamarád vyfocenou má.

Nebylo to vůbec u přístavu, bylo to naprosto mimo jakékoliv cesty lodní dopravou, pokud budu přesnější, byť to bylo kousek od moře. V té oblasti nebylo ani molo, žádné loďky, čluny, jachty. Pouze pláž s lehátky a nad nimi se tyčily už skály a kroutící se cesta s billboardem směřující mezi vily, apartmány a taverny. Jenže upřímně, je to už cca 10let zpátky a co jsem se díval i na prospekty cestovek, vypadá to v těch místech jinak. Staví se, upravuje, buduje. Snažil jsem se podívat na mapu, ale lhal bych, přesné místo nepoznávám ani ze satelitní fotky:-(

Trvalo to více než tři roky od naší exkurze, ale počínaje dneškem je T. mauritanica oficiálně popsána i na Korfu - článek je ke stažení zde: www.salamandra-journal.com/index.php?option=com_do cman&task=doc_download&gid=372&Itemid=76
(ročník 2014, číslo 3 - Mačát, Z., M. Starcová, J. Červenka, D. Jablonski & M. Šandera: A molecular assessment and first record of Tarentola mauritanica (Squamata: Phyllodactylidae) on Corfu, Greece. pp. 172-176.)

Ještě jednou děkujeme Epanteriasovi za doplňující info! :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru