Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Brachypelma boehmei- začátečnické rady

Zdravím všechny :)
..Dostali jsme k narozeninám nového člena rodiny-Brachypelma boehmei- nemáme s chovatelstvím pavouků vůbec žádnou zlušenost, nevíme, jestli je to samička či samec, jak je starý- určitě to je ale mládě-, co všechno potřebuje, jak často a hlavně čím krmit, ale především jak velké terárko a jak ho zařídit aby mu vyhovovalo. :)

..Teď je v plastovém malém terárku, s větrajícím víkem, má tam takový klacek, mističku s vodou, něco jako hlínu- nevím přesně co to je- a je pod normální stolní lampou. :)

..Potřebuju zkrátka vědět prozatím nejdůležitější info o tom, co udělat jako první :) Předem děkuju za jakoukoli radu :)

M*
Změna předmětu, původně: Potřebuji začátečnické rady (Aurifer)
Změna kategorie, původně: Začínáme (Aurifer)

loading...
Předmět Autor Datum
Treba tady neco: www.pavouci.wbs.cz www.sklipkani.kvalitne.cz sklipkani.unas.cz Doporucuju to "prol…
mat-fyz 06.10.2012 23:19
mat-fyz
Dokud jsou malý, stačí plastové krabičky, vždy když poporoste, vyměním krabičku za větší. V dospělos…
Terkams 07.10.2012 12:21
Terkams
Děkuju moc :) Ještě bych se chtěla zeptat, jestli se musí pavouk nějak čistit..? ..A dá se nějak zji…
Začátečnické rady 07.10.2012 16:16
Začátečnické rady
Jednou za pár měsíců pavouka odchytím do krabičky, vyndám substrát, omyji kameny a kůru od pavučin a…
Terkams 07.10.2012 18:35
Terkams
Dobry napad. Pavuk si spravi hniezdo, vylozi si ho pavucinou, ty ho vyberies a poumyvas mu to. Musi…
danio007 07.10.2012 18:40
danio007
Sorry ale mám raději nechávat v terárku bordel aby to hnilo? Teď jsem to čistila po roce a už to byl…
Terkams 07.10.2012 21:10
Terkams
Citas? Otvorim krabicku, VYBERIEM GULICKU (ZBYTKY POTRAVY) a nema mu tam co hnit.Vecsina pavukov nec…
danio007 07.10.2012 21:33
danio007
Musím souhlasit,i když to sklípkamovy poumeješ a naaranžuješ,tak si to tam tak do dvou dnů zase uděl…
strastav 08.10.2012 08:42
strastav
Samozřejmě že si to udělá podle sebe. Vždyt proč by nemohl. Všichni mí pavouci si předou sítě po pod…
Terkams 08.10.2012 17:32
Terkams
Co takhle pojem STRES, to ti něco říká? Umývání předního skla je jedna věc, pokud babouka moc neruší…
Nery 08.10.2012 22:05
Nery
Ano, říká. Když jsem s tím začínala, v knihách psali - měnit. Tak jsem začla měnit a držím se toho p…
Terkams 09.10.2012 17:08
Terkams
Jednou za pár měsíců pavouka odchytím do krabičky, vyndám substrát, omyji kameny a kůru od pavučin a…
danio007 09.10.2012 17:22
danio007
Napsala jsem měsíců, pardón, bála jsem se aby mi nebylo vyčiněno, že se o pavouky nestaram :D Dělam…
Terkams 09.10.2012 19:58
Terkams
Je třeba vyjadřovati se co nejpřesněji, pár(2)měsíců a rok je dost podstatný rozdíl, se pak nemůžeš…
Nery 10.10.2012 08:45
Nery
Ja ti nic nevnucujem, ale to co pises je proste blbost, ako tk pozeram, niesom jediny kto z tvojim n…
danio007 10.10.2012 15:39
danio007
Tak to zavidim, mne nejvice vadi Theraphosy, Megaphobemy, Brachypelmy... nic z toho uz nechovam a bo…
Enjoy The Silence 10.10.2012 16:10
Enjoy The Silence
Tak to bohužel neovlivníš...chovám v podstatě podvětšinou Brachyleplmy a k tomu pár jiných druhů, ne…
Terkams 10.10.2012 16:37
Terkams
Jj jeste pred rokem jsem je taky choval. A za ta leta neznam chovatele, ktery s vykopavajicimi pavou… poslední
Enjoy The Silence 10.10.2012 18:00
Enjoy The Silence
Jen ještě k tomu krmení - pokud o cvrčka neprojeví nějakou dobu zájem, pryč s ním. Jsou to docela po…
Paganae 10.10.2012 09:15
Paganae
Je možné je zvyknout na ruku Když řeknu "Varná konvice se může naučit aportovat", je to přibližně…
Nery 10.10.2012 13:47
Nery
Dobře, uznávám, že "zvyknout" bylo příliš silné slovo. Spíše "omezit hrůzu, kterou z manipulace mají…
Paganae 10.10.2012 13:54
Paganae
Ó nikoli, pavouk se chová při manipulaci zcela stejně když ho vyšťourám v přírodě z nory, jako když…
Nery 10.10.2012 14:22
Nery
Nery, na tebe si pavouk zvyknout nemuze, protoze te "vidi" jednou za 2 mesice :-D Ne vazne, to by pa…
Enjoy The Silence 10.10.2012 14:31
Enjoy The Silence

Dokud jsou malý, stačí plastové krabičky, vždy když poporoste, vyměním krabičku za větší. V dospělosti postačuje terárko 25x25x20cm samozřejmě může být i větší, větrání 1/3stropu, podklad lignocel, mladé krmím asi 1týdně, pokud jsou menší cvrčkové tak 2x, on si buď vezme nebo ne. Cvrčky zvládne klidně tak velké, jako je jeho tělo bez nohou. V dospělosti pak stačí krmit jednou za 2-3týdny, občas doplňuji stravu o holátka, a to pak vydrží klidně měsíc bez žrádla. Světlo nutně nepotřebuje pokud je vhodná teplota, vhodné je umístit za sklo terária třebas 15W obyčejnou červenou žárovku, ta ho neruší a lze ho v noci pozorovat při aktivitě. Ale i stolní lampa stačí, hlavně když to vytvoří ideální teplotu uvnitř terária. Udržovat vždy část terária orosenou, aby si mohl vybrat zda chce být v teple a suchu nebo raději v chladněší části, kde je vlhko, ale nesmí být přímo mokro.
Pohlaví poznáte časem a poporoste, dá se to dobře poznat i podle vzhledu - samice je baculatá, se silnýma a krátkýma nohama oproti tomu samec má dlouhé a tenké nohy. Jinak se to určuje podle svlečky.

Jednou za pár měsíců pavouka odchytím do krabičky, vyndám substrát, omyji kameny a kůru od pavučin a vlhkým hadříkem otřu stěny terária od pavučin a nečistot. Pak dám čistý substrát, a naaranžuji věci zpět. Podle toho jako moc velký borlelář to bude. Někdy po 4-6měsících, jiným to s průběžným odebíráním trusu vydrží hezké rok. A stáří by mohlo jít určit přibližně podle velikosti pavouka. Když jste ho dostali v krabičce odněkud z burzy nebo zveráku měl by být na krabičce počet svleků.

Dobry napad. Pavuk si spravi hniezdo, vylozi si ho pavucinou, ty ho vyberies a poumyvas mu to. Musi byt s toho nadseny...
Otvorim krabicku, vyberiem gulicku (zbytky potravy), ked treba tak navlhcim, zavriem a dam mu pokoj... Po roku, ked uz tam pomaly nema ani substrat tak tam dosypem trocha noveho a zase sa to vsetko opakuje. Ked podrastie, tak ho prehodim do vecsej krabice a zase to iste od znovu.

Sorry ale mám raději nechávat v terárku bordel aby to hnilo? Teď jsem to čistila po roce a už to bylo fakt třeba.. jediný z mých pavouků si dělá hnízdo, ostatní si pletou hlavně na svleky. Opavučinovaný podklad jak mu to vyhovuje má za 2 večery znovu hotový. Lepší než aby do terárko nebylo vidět přes skla od vodního kamene. Nemluvím tu o krabičkách které se stejně po několika měsících mění za větší, ale o terárku ve kterém pavouk žije 20let :)

Citas?
Otvorim krabicku, VYBERIEM GULICKU (ZBYTKY POTRAVY) a nema mu tam co hnit.Vecsina pavukov nechava zbytky stale na jednom mieste a to najdalej od jeho ukrytu, takze nieje problem terarko vycistit bez toho, aby si mu to tam cele rozbabrala. Budes sa divit, ale ten pavuk si to tam prerobi podla seba. TO, ze do neho sprtas mu nijak nepomahas, akurat sa pchas do jeho veci...Mimo toho, ze vodny kamen na skle aj tak vecsinou nieje vidiet, pretoze je na skle pavucina.Treba si uvedomit, ze terarka z pavukmi v 99,9% pripadov niesu a ani nikdy nebudu na okrasu. Mimo toho, ze pavuk si to stale rozhrabe a premiestni tak, jak si zmysli, tak proste svoje uzemie zabali do pavucinovej prikryvky. To je proste jeho....
Na zemne pavuky mam boxy, na stromaky som mal (kym som mal dospele kusy) sklenene terarka, ale pravdu povediac nikdy ma nenapadlo len koli tomu, ze mam oprskane sklo, alebo tam ma pavucinu mu to cele rozoberat.

Samozřejmě že si to udělá podle sebe. Vždyt proč by nemohl. Všichni mí pavouci si předou sítě po podkladě. Někteří mi třeba kadí na sklo. Takže nevidím důvod proč pro estetiku ty stěny neopláchnout a při tom vyměnit substrát. Každý na to má svůj styl, proto jsem to sem napsala. Mám pak terárka hezké, dobře se na ně kouká, lidi je obdivujou a když jim tam přidám různé nové kůry a schovky, tak je velmi rádi využívají. Nikdy si na čistotu nestěžovali :D

Ano, říká. Když jsem s tím začínala, v knihách psali - měnit. Tak jsem začla měnit a držím se toho pořád. Když to jednou za rok čistim, tak mu tam přidám schovky a prolézačky a je to zase trochu jiné.. A nemyslím si, že by ho taková forma stresu mohla zabít, když ho jednou za uherák někdo zaklopí do krabičky a za 5 minut vrátí :) To terárko čistím hlavně kvůli chloupkům, které pavouci často vypouští, když jim tam vpustím hmyz, když pak po dlouhé době nečištění otevřu dvířka, zvedle se obláček a vyletí z terárka. A ty terárka otvírám jednou za několik dní. Jelikož na něj mám reakci, když to celé odstraním, mám pak na další rok klid a jistotu, že se nebudu celé noci drbat..

Jednou za pár měsíců pavouka odchytím do krabičky, vyndám substrát, omyji kameny a kůru od pavučin a vlhkým hadříkem otřu stěny terária od pavučin a nečistot. Pak dám čistý substrát, a naaranžuji věci zpět.

Tak za par mesiacov, ci raz za rok, ci za dva roky? ...
Ako pise Nery, ocistit predne sklo. NIe vsetko. Nezabije ho to, ale urcite mu to ani neprospieva.
Myslim, ze ludi ktory maju pavuky tu je celkom dost, ale neviem o tom, aby niekto rozpraval ze pri otvoreni terarka vyleti von oblak chlpkov (ak ich samozrejme vtedy nevykopava pavuk).Aj ked pri krmeni pavuk nieco vykope, vecsinou kazdu chvilu robi nejaku pavucinu a tak ci tak ich "zastavia".
To su kecy...
Najlepsie co mozes pre pavuka urobit je nechat ho napokoji, nech si zije vo svojom svete. Raz za cas nakrmit, narosit a vybrat bordel. TO je vsetko.

Napsala jsem měsíců, pardón, bála jsem se aby mi nebylo vyčiněno, že se o pavouky nestaram :D Dělam to asi jednou do roka... Nemusíš hledat každý slovíčko.
Chováš se, jako by jsi jenom ty měl mít pravdu.. Je to prostě tak. Když to mám dlouho (řekněme 1,5roku) nečištěné a otevřu to, mám pak alergickou reakci - svědí mě ruce, někdy krk i obličej a nejde se toho zbavit několik dní. Je fakt otravný vzbudit se v půlce noci a hodinu se drbat a nemoct usnout.. Prosím tě, nevnucuj mi za každou cenu tvé názory. Já ti nic nevyvracím, ale tyhle řeči už jsou fakt trochu off-topic.

Je třeba vyjadřovati se co nejpřesněji, pár(2)měsíců a rok je dost podstatný rozdíl, se pak nemůžeš divit že se nám z toho zvedá adrenalin :)

Já jsem si nikdy zvýšené koncentrace chloupků nevšiml, ale taky terárka neotvírám každej měsíc, takže pavouci nejsou ve stresu a nemají důvod furt vykopávat chloupky...mimoto zatím reaguju jen na větší dávky chlupů od určitých druhů, zbytek skorem ani nezaznamenám.

ne, není to off-topic - právě proto, že se takový hovadiny v těch knížkách píšou, je třeba to stále opakovat!

Ja ti nic nevnucujem, ale to co pises je proste blbost, ako tk pozeram, niesom jediny kto z tvojim nazorom nesuhlasi a zrejme na tom aj nieco bude. Neviem ako ty, ale ked mne niekto nieco vytkne, snazim sa to napravit. Co uz, nie vsetci sme rovnaky a niektorym to je hlavne u prdele, lebo maju svoju pravdu (samozrejme potvrdenu odbornikom :-D).
Inak ako pisal Nery. Tiez ma vycesane chlpky s.ru a svrbia, ale len od geniculaty. To je jediny pavuk u ktoreho si na nich naozaj davam bacha. U Brachypeliem som v zívote nemal ziaden problem ano ja, ani znamy, a ze tych pavukov bolo dost...

Tak to bohužel neovlivníš...chovám v podstatě podvětšinou Brachyleplmy a k tomu pár jiných druhů, netrpím na žádné alergie nic, ale když schytám chloupky od B.Sabulosa, tak mě to trápí třeba 5 dní než to uplně zmizí.. Ale bohužel bez toho čištění bych je chovat nemohla. Takže raději to vyčistím, trochu je vystresuju a pak jim dám na rok pokoj, než abych se jich zbavovala.. Já nic neříkám proti Vám, Váš názor chápu, ale řídít se tím nemůžu.

Jen ještě k tomu krmení - pokud o cvrčka neprojeví nějakou dobu zájem, pryč s ním. Jsou to docela potvory a mají silná kusadla...mohou pavoukovi ublížit.
A až jej jednou přistihneš, že nehybně leží na zádech, nožičky ve vzduchu, není třeba se ničeho bát (když pavoukovi něco je, má spíše sklony skládat nohy pod tělo)...a hlavně ho/ji nerušit. Bude svlékat kůži. Nejdříve potom bude bílý, měkký a zranitelný. Další krmení může dostat, až se mu vrátí barva a začne se chovat aktivně.
Pro svlékání potřebují vhodnou vlhkost, aby mu třeba neuvízla noha ve staré kůži. Ale pokud už leží na zádech, vodu přímo na něj nešplíchej :)
Brachypelmy celkově jsou vcelku nenároční, klidní pavouci. Je možné je zvyknout na ruku, ale osobně to nedělám...pavouci z toho nic nemají. Jsou to velice mírumilovní tvorové (pokud zrovna není řeč o svačině), kterým nejlépe svědčí klid.

Jestli je hodně maličký, je prakticky nemožné určit s jistotou pohlaví. Od určitého věku je to možné podle několika rysů odhadnout, ale to už musíš vědět, kam se dívat a mít srovnání. Pokud nemáš v úmyslu je množit, pohlaví pavouka pro Tebe bude mít význam především vzhledem k délce života pavouka - samec po dosažení dospělosti málokdy žije déle, než rok. Samice mají sklony dožít se 15-20 let, někdy i více.

Ó nikoli, pavouk se chová při manipulaci zcela stejně když ho vyšťourám v přírodě z nory, jako když ho vezmu z terária(což mám mnohokráte prakticky ověřené) ... nezvykne si ani co by se za nehet vešlo, to je jen subjektivní dojem - to chovatel si zvykne na manipulaci s baboukem a naučí se jak to dělat, aniž by se zvíře vyplašilo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...