Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak rozkrmit leguána záchraněného ze špatných podmínek?

Dobrý den,před 14dny jsem ze zcela nevyhovujících podmínek (AKVARIUM 1M KRÁT 1M),získala 7letého samce,kterého majitel krmil pouze granulemi,prý malá miska na týden,na dotaz o vyprazdnování(akvarium bylo zcela čisté vysypané pilinami)mi řekl že se vyprazdnuje max,2krát týdně.Myslím že v novém terariu se mu docela líbí,plave v bazénku,šplhá ale co mě trápí-stále nežere,ani ty odporný granule.Ještě má malinko předsunutou spodní čelist takže tlamku dost často pootevřenou,když mu do ní strčím list pampelišky jakoby ho neuměl vubec polknout.Máte pro mě někdo nějakou radu přeci ještě nejsem zkušený chovatel.děkuji
Změna předmětu, původně: LEGUAN ZELENÝ (Aurifer)

Předmět Autor Datum
Uf... to vás čeká zřejmě hoooodně práce. Doporučuju návštěvu veterináře, aby se podíval v jakém stav…
Y Draig Goch 15.10.2012 16:53
Y Draig Goch
Jak už psal IDG, se zvířetem co 7 let žilo ve špatných podmínkách a bylo špatně živené to bude běh n…
Aurifer 15.10.2012 21:08
Aurifer
Huráááá,dnes jsme uspěšně spořádali alespon mrkev, a inj.stříkačkou vitamíny.Děkuji Vám oběma za odp… poslední
MARTINA1 17.10.2012 17:37
MARTINA1

Uf... to vás čeká zřejmě hoooodně práce.
Doporučuju návštěvu veterináře, aby se podíval v jakém stavu zvíře je, vyloučil zaparazitování, poškození ledvin, zjistil jak je to s vápníkem - ta tlama vypadá na nedostatek vápníku (počítám, že žádný vápník nebo vitamíny leguán nedostával). Prostě jen pro jistotu. Není to levná legrace, ale budete mít slušný obrázek jak na tom leguán je.
Jinak spousta zvířat, leguány nevyjímaje, pár dní po stěhování nežere. Notabene, jestli nejedl nikdy nic, než granule... zkoušejte to, namíchejte granule s nakrájenými pampeliškami, jitrocelem, co se najde. Zkuste nabídnout strouhanou mrkev, zkoušejte všechno, co není vyloženě škodlivé (pozor na citrusy, rajčata, jahody, ovoce a zeleninu s vyšším obsahem šťavelanů). Kupte Plastin nebo jiný zdroj vápníku, eventuálně tekutý Calcium chloratum, ale nebudu si vymýšlet dávkování... vidím to tak na jednu kapku denně? Ať mě někdo znalejší buď okřikne nebo potvrdí, děkuji. A pangamin, pivovarské kvasnice...
Můžu se zdvořile zajímat o podmínky? Rozměry nové ubikace, teploty, světla... a velikost leguána?

Jak už psal IDG, se zvířetem co 7 let žilo ve špatných podmínkách a bylo špatně živené to bude běh na opravdu hoodně dlouhou trať a bude potřeba mraky trpělivosti (i financí). A je bohužel taky potřeba počítat s tím, že to zvíře může mít z předchozí "péče" vážné zdravotní následky. Když je teďka v novém, tak mu pro začátek dávejte ty granule, na který je zvyklý, aby se v novém prostředí rozežral. Ale jenom pro začátek. postupně mu do nich míchejte listí, sežeňte někde třeba květy chemicky neošetřených růží, ibišků atd. Nebo rovnou celé větve neošetřených ibišků. Škoda, že je podzim- pokud u vás jsou ještě neopadané stromy, dejte mu do ubikace čerstvé větve i s listím třeba vrb, ovocných stromů, lísek a jiných nejedovatých, bez chemického postřiku. větve dejte do nádobky s vodou, dýl vydrží. Pokud je leguán ochočený, tak si před něj sedněte s mísou rukoly, polníčku, nakrájené červené papriky atd a demonstrativně to před ním jezte, to také hodně zabírá. Ale chce to mraky trpělivosti + jak už bylo psáno, navštívit veterináře-specialistu na plazy a zvíře nechat prohlédnout. Pořídit mu kvalitní zdroj UV a pro začátek sypat na granule třeba mletý krmný vápenec. ten je chuťově neutrální a zvířata ho žerou, ikdyž třeba jiné vit/min přípravky odmítají. Tím Pangaminem atd samozřejmě nic nezkazíte, ale nejdřív je potřeba zvíře rozkrmit.

Huráááá,dnes jsme uspěšně spořádali alespon mrkev, a inj.stříkačkou vitamíny.Děkuji Vám oběma za odpověd a užitečné rady.Vím že to bude běh na dlouhou trat ale on za to stojí.Jinak terarium délka 2,2m,šířka 1,7m,výška 2.6m.Osvětlení halogenové sv.,zářivka s UVB 10 repti glo sun,bodové výhřevné repti glo,snad jsem to napsala dobře,v terku má bazén a dost větví na šplhání.Fotku vložím příště.Ozzi měří 1,47m,váhu jsem si ještě netroufla zjistit,ale vypadá to že budeme kamarádi,už se nechá i pohladit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru