Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Želvy: samice T.h. a samec T.g. dohromady

Různě na netu jsem našel příspěvky, že se rozhodně nemají míchat druhy ani pohlaví. Ale v případě, že by samec řecké želvy (4 roky) a samice zelenavé (9 let) spolu žili spokojeně bez napadání, je podle vás nutné je oddělovat? Díky za názory!

loading...
Předmět Autor Datum
dva druhy, dvě ubikace
Bergi 22.10.2012 13:33
Bergi
spolu žili spokojeně bez napadání, je podle vás nutné je oddělovat? Nieje trochu neskoro sa na to p…
danio007 22.10.2012 13:41
danio007
zatim jsou spolu provizorně druhý den - tzn. tu spokojenost soudim jen z takto krátké doby a další p…
quentinooo 22.10.2012 13:59
quentinooo
když pominu, že by TEĎ měli už pomalu bejt ve sklepě, či na to čekat zahráblí v boudě... tak se diví…
lupus 22.10.2012 14:04
lupus
dej je všechny dokupy a budeš mít grupáč naživo, třeba se ti vylíhnou uplně nové druhy želv ;)
Lord Kinosternon 22.10.2012 18:56
Lord Kinosternon
Nechte je odděleně, co kdyby se vám spolu rozmnožily - co budete dělat s kříženci??
Hanny 22.10.2012 22:03
Hanny
Já bych to tak nedramatizoval. Pokud se želvy snášejí, samec samici neobtěžuje a netýrá svými potřeb…
Epanterias 23.10.2012 20:49
Epanterias
To je pravda - kříženci jsou řešení pro lidi, co se nechtějí otravovat s papírováním :-) No samec je…
Hanny 23.10.2012 21:19
Hanny
Já bych nedal "graecu" k ničemu, ale to je můj názor. Pokud není zimovaný, tak čtyřletý už bude soli…
Epanterias 23.10.2012 21:45
Epanterias
Nemůžu úplně odpovědět, protože greky nemám, o karanténě mluvit nebudem, to měla být samozřejmost, a…
zelvacek2 26.10.2012 22:25
zelvacek2
Testudo graeca a testudo hermanni spolu byt mohou. Moje osobni zkusenost a zkusenost dlouhodobych ch…
JířaPl. 15.11.2012 13:34
JířaPl.
Je pravda, že publikované údaje jsou o křížencích Testudo (graeca) ibera a Testudo marginata případn… poslední
Petr60zelv 15.11.2012 14:50
Petr60zelv

Já bych to tak nedramatizoval. Pokud se želvy snášejí, samec samici neobtěžuje a netýrá svými potřebami, které se samci pokoušejí vybít na jakékoliv želvě ve výběhu nebo ubikaci, tak v tom vidím zásadně problém víc hygienický a veterinární než fyzický. Třeba proto, že graecy bývají zmiňovány jako rezervoáry herpesvirů. Případná vejce, i kdyby byla oplozená, stačí prostě neinkubovat. A pokud už by se něco vylíhlo, tak pokud lze s jistotou prokázat, že se jedná o křížence, nespadají pod žádnou ochranu, fyzicky totiž "neexistují". Příroda takovou želvu nezná a také nechrání(toto se řešilo už před více jak deseti lety s kříženci graec a marginat). Jinak jsou známí spíše kříženci hermannek s horsfieldkami a různých "typů" graec s marginatou. Osobně si nevybavuji křížence hermanni x graeca, byť za ně byly v minulosti mnohdy považováni jedinci hermannek s částečným či úplně neděleným nadocasním štítkem, což v těchto případech byla morfologická anomálie, nebo řekněme aberace. Mimochodem, na některých lokalitách se vyskytují a žijí společně, nebo se jejich výskyt překrývá(třeba ibery s boettgeri).

Já bych nedal "graecu" k ničemu, ale to je můj názor. Pokud není zimovaný, tak čtyřletý už bude solidní kolos. Mě se čtyřletý samec marginaty v tomto věku pokoušel pářit jak marginaty, tak horsfieldky (podotýkám, oboje moje vlastní zvířata). S tou karanténou určitě souhlasím.

Nemůžu úplně odpovědět, protože greky nemám, o karanténě mluvit nebudem, to měla být samozřejmost, ale teď už asi pozdě. Jen mám celá léta ve výběhu hermanky a marginaty a nikdy se mi nekřížily, přesně ty kluci ví, na koho mají vlézt a na koho ne. Ovšem je pravda, že jich je víc. Kdyby byla jediná samice, nevím, nevím... Jakpak bychom se asi zachovali na pustým ostrově s jedinou ženskou :-D ?

Testudo graeca a testudo hermanni spolu byt mohou. Moje osobni zkusenost a zkusenost dlouhodobych chovatelu,ktere znam. Pokud by jste znali chovani obou druhu,nepisete ze ne. Graeca a hermanni se nepari. Takze o krizencich nemuze byt rec. Nerikam ze 100pro,ale pravdepodobnost je velmi mala a pokud jsou je to opravdu vzacnost.:-)

Je pravda, že publikované údaje jsou o křížencích Testudo (graeca) ibera a Testudo marginata případně Testudo horsfieldii a Testudo hermanni boetgeri, kříženec Testudo (graeca) ibera a Testudo hermanni boetgeri, ještě nebyl zdokumentován v literatuře, ale to tak docela nevylučuje možnost jejich vzniku. Pokud by to byla některá severoafrická želva z komplexu Testudo graeca, ať už graeca graeca, cyrenikae nebo nabeulensis, nedoporučoval bych jejich kombinaci mimo jiné i z důvodu přenosu patogenů, proti kterým se severoafrické neumějí dostatečně bránit a mohou být smrtící. Obecně se kombinace druhů moc nedoporučují, pokud nemá být účelem velké "biotopové" terárium, jaká se dělají pro zoologické zahrady.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...