Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Varanus timorensis - chov

Zpátky k tématu :-)

Základní je, že timorenjáci jsou docela plašani, takže možná na začátek lepší ty acanthinury, který jsou takový pohodáři a hodně rychle si na člověka zvyknou. Ikdyž pokud seženeš odchov, snad si zvyknou možná i ty timorenjáci, určitě líp než odchytový jedinci. Obecně díky tomuto platí terárko dost členité s úkryty. Skleněné se mi moc neosvědčilo díky průhlednosti z více stran, takže pokud skleněné, tak nechat jenom přední sklo volné a boky nějaké pozadí, budou se cítit víc v pohodě.

Substrát rašelina s pískem ok - docela rádi si kutaj nory, takže když jim člověk dá prostor a dostatečně hluboký substrát, vykutaj si v něm noru a jsou spokojený. Jsou to opravdu lezci, takže větve, členitý pozadí. Pozor u světla, docela skáčou a zpočátu mi dost skákali na výbojku ve snaze vyšplhat se někam vejš, takže trošku problém a musel jsem jí přendat a v místě kde je upravit pozadí, aby se k ní z něj nemohli "odrážet".

Jako úkryty těžko říct. Jeden čas se mi zahrabávali do substrátu, udělali si noru pod bazénkem a úkryty téměř nepoužívali. Pak jsem k nim dal keramickou imitaci jakési kůry od teraechis, respektive té jejich keramičky, okamžitě se nakýblovali pod to a když jsem jim v rámci posledních úprav dal do terárka korkový roury, tak opustili všechny úkryty a přesunuli se do rour. Jinak v terárku mám živý rostliny a docela v pohodě, dostávaj sice čočku jak po nich běhaj, ale potos drží uplně v klidu a je tam tuším dracena nebo něco podobnýho a ta už tam vegetí tak 2 roky a taky se pořád zelená :-).

Světla to chce hodně, takže bych spíš doporučoval kombinaci zářivky a výbojky s UV, což mám já, a řekl bych že jim to vyhovuje. Výhřevný místo nějakých 35 - 45, ve zbytku terárka cca kolem 30. Oni si najdou místo, který jim vyhovuje.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny