Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Porost na Klapavce pižmové

Děkuji moc za všechny tipy,

To klapavkář:
ty 3 měsíce nám řekl prodejce. Kolik odhadujete Vy? Krunýř má kolem 2 cm na délku. I ty 2mm granulky jsou pro něj velké. Naštěstí si je dokáže efektně porcovat. S masem už mu to tak dobře nejde. Krájela jsem keramickým nožem, dost piplačka, nůžky určitě zkusím, díky za tip.
...

Na žížaly si asi bude muset ještě počkat. Tak malé jsem snad ani nikdy neviděla, ani rybky. A koupit v akvaristice živé a naporcovat je, na to zatím asi ještě nemám. Asi také nechám na později, až si je uloví sama. Venkovní odlov krmiva jsem vzhledem k okolnímu znečištění zamítla. Jediné relativně použitelné co mají v našem okolí jsou mražené směsi pro želvy po 250g. Vzhledem k tomu, že nám teď nefunguje mražák, je to vcelku vyhazování peněz. I ty živé patenky nám musel dovezl děda až z Krnova. V Ostravě jsem obešla a obtelefonovala snad desítku prodejen a všude měli jen to mražené. Někde ani to ne. A bohužel nemám v okolí žádného chovatele s vlastní produkcí.


Co se týče filtrů, moc se v tom nevyznám. Ani nevím, jestli by se nám do toho našeho akvárka vůbec vešel. Takže raději měníme vodu podle znečištění. V podstatě každý den, nejdéle obden. Vodu nechávám dopředu odstát cca hodinu, snad to stačí. Pak jen přestěhujeme Herberta, jméno vymyslela dcera:-), umyju všechny součásti (teploměr, želvíka - bloček atd.), vymyju akvárko a vše vrátím zpět. Akce tak na 10 min. Jednou za čas pak vyvařím kámen. Museli jsme zavrhnout i topítko. Tak malé s termostatem nikde neměli a rozhodně jsem nechtěla riskovat želví polévku. Naštěstí nemáme doma zimu a asi i díky osvětlení má voda dle teploměru stabilních 25-26°C. Ze stejného důvodu, jako topítko jsme nakonec skončili i s UV osvětlení. To musíme ještě domakat. I ta nejmenší žárovka, 35 W byla prostě moc. Manžel nahradil osvětlení 3 silnějšími ledkami v odstínu denního světla. Po složení to aktuálně vypadá tak trochu jako část vybavení vozítka Curiosity, ale svítíme s ním teď 3. den a funguje spolehlivě. Vzhled prý ještě doladíme:-) Jinak zrovna dnes večer to v pracovně spájel dohromady s čipem na naprogramovaným na automatické zapínání a vypínání.
http://img8.rajce.idnes.cz/d0802/7/7321/7321259_8f 7d04b658659f5e369cc1bb42e41d39/images/Osvetleni_sv itici.jpg?ver=2
Nastavuje to telefonem přes bluetoth. A prý bude umět mnohem víc. Už přemýšlí nad automatickým krmením. A taky jak to vše skloubit, do krytu na akvárko, včetně té UV žárovky. Takže si hrajeme celá rodinka :-D

To Crocodylus:
Ještě jsem se chtěla zeptat na to nevhodné osvětlení, tím je myšleno, moc, málo, dlouhý, či krátký osvit, nebo právě to UV... Jak to pozná? Jinak tu houbičku na očištění krunýře určitě zkusíme. Díky za tip.
...

Až Herbert/ka povyroste, plánujeme přestěhování do většího. Už máme i koupeno. Klasicky s ostrůvkem, štěrkem, nějakými těmi rostlinkami a rybkami. Tam už filtr bude, určitě si pak ráda nechám poradit.

Časem podle toho, jak to budeme zvládat, bychom jí rádi pořídit společnost. Tak mě zajímalo zda je u klapavek lepší, aby vyrůstaly spolu (Jen se bojím, aby to pak třeba nebyli 2 samci), nebo bychom k ním mohli později dokoupit mládě, pokud by to byla samice, příp. mladší samičku pokud bychom měli opravdu Herberta:-) Samozřejmě bychom umístili nejprve do oddělených nádržích vedle sebe a pak teprve pomalu zvykali. Děkuji, Lucie

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny