Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Porost na Klapavce pižmové

Dobrý den,
před 14 dny jsme na faunatrzích v Ostravě koupili tříměsíční Klapavku pižmovou. Má se k světu. Velmi dobře jí, zajímá se o okolí. Už si zvykla i na nový režim a přestává se bát. Co nás ale tak trochu trápí je zvláštní porost na krunýři a nožkách želvičky. Je jakoby pokryta šedavým mechem. Na suchu porost není vidět. Zato když jde do vody, odlepí se jí to od kůže a vypadá vyloženě jako chlupatá, viz fotky.

http://img8.rajce.idnes.cz/d0802/7/7321/7321259_8f 7d04b658659f5e369cc1bb42e41d39/images/Klapavka_por ost.jpg?ver=2

Zprvu jsem si myslela, že jde o olupující se kůži a že to časem zmizí. Ale nezdá se mi, že by to mizelo. Na plíseň mi to přijde zase moc vysoké. Četla jsem, že se plíseň projevuje spíše bělavými koláčky na kůži. Nemá s tím prosím někdo zkušenost. Neradi bychom, aby měla problém, ale zas nechci "léčit" zbytečně něco, co ani problém není. Jinak totiž vypadá, že jí to vůbec nevadí. Jen pro info, od chovatele jsme dostali koupili krmení DAJANA NANO GRAN (pro sladkovodní a mořské korýše) ale nedalo mi to, tak jsme postupně převedli na Sera reptil faffy Baby-Gran, doplněné živými patentkami (ty jí moc chutnají) a občas kousek pangasia, ale ten jí moc nejede. Budu ráda za jakýkoliv postřeh. Děkuji, Lucie

loading...
Předmět Autor Datum
Dobrý den, Tahle klapavka určitě není 3 měsíční, ale k věci. Povlak ji vůbec nevadí, má to z těch va…
klapavkář 02.11.2012 19:05
klapavkář
Brý tro :) 1. Vyhoďte sušené korýše a granule. Nevhodná strava je prvním předpokladem pro nějakou n…
Crocodylus 02.11.2012 19:15
Crocodylus
Filtr absolutně nedoporučuju. želva se tak koberce stejně nezbaví a v takovéto vodě je efektivnější…
klapavkář 02.11.2012 19:30
klapavkář
Dobrý argumenty, i když krapánek útočné ;-) Tak abych to uvedl na pravou míru... Mám filtr s regula…
Crocodylus 02.11.2012 19:48
Crocodylus
Útočné to být nemělo, tvoje nákresy a fotky akvárek jsem tady viděl. Kdybych někdy měl možnost se po…
klapavkář 02.11.2012 19:56
klapavkář
souhlas, mně se (nejen) u malých prcků odorát taky vyplatilo prostě podle potřeby komplet vyměnit vo… poslední
Aurifer 10.12.2012 14:09
Aurifer
Děkuji moc za všechny tipy, To klapavkář: ty 3 měsíce nám řekl prodejce. Kolik odhadujete Vy? Kruný…
Loty 03.11.2012 00:24
Loty
Zdravím. Klapavku doma mám adultního samce pravděpodobně z importu, v tom Vám moc neporadím. Taky sb…
hawok 03.11.2012 02:45
hawok
Krmení zezačátku dajanou, malý milinmetrový kuličky a ještě nůžkama rozstřihnout napůl, nebo patentk…
4erw4 03.11.2012 03:07
4erw4
Děkuji za všechny typy. Vzali jsme si k srdci. Granulky jsme omezili. Bohužel patentky už nejsou, ta…
Loty 04.12.2012 17:29
Loty
Lepší než patentky jsou nítěnky (lepší poměr vápníku k fosforu), ideální pro vás by byli malí akvari…
Petr60zelv 04.12.2012 17:55
Petr60zelv
Děkuji za tip. S hlemýždi to bude asi problém, ale zkusíme si nějaké vyprosit. S tím okyselením, jst…
Loty 06.12.2012 18:53
Loty
Ne ten přidávám normálně do vody, ovšem většina druhů, které držím, jsou z prostředí tropického pral…
Petr60zelv 07.12.2012 14:12
Petr60zelv
Klapavky nejsou na pH vody náročné. Ony samy se vyskytují spíše v kyselejších, často vyloženě odpadn…
klapavkář 07.12.2012 15:05
klapavkář

Dobrý den,
Tahle klapavka určitě není 3 měsíční, ale k věci. Povlak ji vůbec nevadí, má to z těch vašich granulí jak se rozkládají ve vodě, jediná možnost zbavení koberce je přestat krmit sračkama a začít krmit přirozenou potravou. Jinak akvárko pěkný.

Brý tro :)

1. Vyhoďte sušené korýše a granule. Nevhodná strava je prvním předpokladem pro nějakou nemoc zvířete. Nahraďte kvalitnějším krmením. Jednak ušetříte za předražené granuláty a jednak nabídnete zvířeti pestřejší stravu. Zkuste žížaly, akvarijní rybky, lze i sladkovodní rybky. Výborná je želatina dle receptu pana Hynka Prokopa (najdete na netu). Pokud už granule, tak kupte půl kilča vážených pro štěňata, nebo koťata(nějaký proplan atd...), vyjdou podstatně levněji na váhu, než granulát a je tam i více masa. Výborné nakrmení jsou i drobné sladkovodní rybky(slunka,plotice, střevlička). Pokud by želvička lovila tyto rybky, nemusíte téměř ničím dokrmovat, protože želva dokáže natrhat a sežrat rybu celou,a vezme si z ní všechny živiny, které potřebuje. Z mého pohledu je ideální krmení pro mláďata kombinace drobných rybek a žížal.

2. Podle fotky usuzuji, že v chovné nádrži necyrkuluje voda. Když se přidá ještě nevhodné světelné podmínky, pak (nejen) na želvě se tvoří řasy. Řasy opatrně odstraňte mechanicky, na mokro. Například ubrouskem, houbičkou, měkkým kartáčkem na zuby.

3. Pouvažujte jak odstranit příčinu vzniku řas - nějaký filtrační systém. Změna světelných podmínek...

Filtr absolutně nedoporučuju. želva se tak koberce stejně nezbaví a v takovéto vodě je efektivnější vylít každý den vodu, než použít filtr, ten katastroficky zvyšuje kyselost vody, což je v takovéhle nádrži prakticky hned.
Jestli pan Croccodylus má jinou zkušenost z odchovem klapavek a dává filtr mládatům které neumí plavat je jeho věc, ale já rozhodně použití filtru zamítám, nebyla by to první klapavka, kterou proud utopí.
Dále mám za to že nastříhaná žížala je silnější než takle velká želva, nedovedu si představit, jak by trhala rybu, navíc i dospělci mají problém při trhání potravy, že se přepijou vody a pak se stejně nenažerou, efiktivnější je nastříhat ryby chirurgickými nůžkami.

Dobrý argumenty, i když krapánek útočné ;-) Tak abych to uvedl na pravou míru...

Mám filtr s regulací průtoku (proudu, chcete-li) a funguje už od 1cm vodní hladiny. Řešené dvojitým dnem plavací části. Filtraci mám 3 stupňovou - sera biofibr, biomolitan, a pak filtrační vata. Myslím si, že filtrovaná čistá voda je vhodnější než hnijící stojatá, ale to je věc názoru každého chovatele. Pokud byste měl čas a chuť, rád Vám tyto nádrže ukážu v chodu u mě doma, stačí se dohodnout :-). Klapavky zatím nechovám (i když o nich uvažuju), ale chovám clemmys guttata, které jsou na tom hodně podobné. Jak stavbou těla, tak tím, že jsou velmi špatní plavci.

Dá rozum, že 3cm želvě nebudeme dávat 20cm rousnici, ale nabídneme ji žížalku odpovídající velikosti. To stejné platí o rybkách. Velikostně jsou dostupné například paví očka, nebo mladé rybky. Rybkami krmím nejen mláďata guttat ale i thamnophisek a je víc než logické, že se musí nabízet potrava ve vhodném poměru.

Útočné to být nemělo, tvoje nákresy a fotky akvárek jsem tady viděl. Kdybych někdy měl možnost se podívat tak se stavím. Ale nemám za to že nováček co má doma želvu pár dní se pustí do stavby akvárka, nebo výběru filtru aby neohrozil želvu. Proto je podle mě vhodnější manuální čištění, já to takhle u kojenců provádím taky, samozřejmě při takto frekventovaném čištění je lepší odstátá voda.

souhlas, mně se (nejen) u malých prcků odorát taky vyplatilo prostě podle potřeby komplet vyměnit vodu. Většinou to vycházelo tak na den-dva, ale to u malých nádrží není problém. Prostě se vyndaly želvičky a obsah vylil do záchoda, nalila se čistá voda stejné teploty. Podle potřeby vytřít houbičkou, vypláchnout. Hotovo. A potravu nasekanou na drobné kousky, místo žížal jsem jim dávala roupice, nitěnky a patentky, žížaly jen pokud jsem narazila na takové ty "hodně mladé". Dále nasekané rybičky, malé okružáky, levatky atd. je fakt, že zrovna klapavky si tu kořist moc efektivně porcovat neumí a mládata obzvlášť ne.

Děkuji moc za všechny tipy,

To klapavkář:
ty 3 měsíce nám řekl prodejce. Kolik odhadujete Vy? Krunýř má kolem 2 cm na délku. I ty 2mm granulky jsou pro něj velké. Naštěstí si je dokáže efektně porcovat. S masem už mu to tak dobře nejde. Krájela jsem keramickým nožem, dost piplačka, nůžky určitě zkusím, díky za tip.
...

Na žížaly si asi bude muset ještě počkat. Tak malé jsem snad ani nikdy neviděla, ani rybky. A koupit v akvaristice živé a naporcovat je, na to zatím asi ještě nemám. Asi také nechám na později, až si je uloví sama. Venkovní odlov krmiva jsem vzhledem k okolnímu znečištění zamítla. Jediné relativně použitelné co mají v našem okolí jsou mražené směsi pro želvy po 250g. Vzhledem k tomu, že nám teď nefunguje mražák, je to vcelku vyhazování peněz. I ty živé patenky nám musel dovezl děda až z Krnova. V Ostravě jsem obešla a obtelefonovala snad desítku prodejen a všude měli jen to mražené. Někde ani to ne. A bohužel nemám v okolí žádného chovatele s vlastní produkcí.

Co se týče filtrů, moc se v tom nevyznám. Ani nevím, jestli by se nám do toho našeho akvárka vůbec vešel. Takže raději měníme vodu podle znečištění. V podstatě každý den, nejdéle obden. Vodu nechávám dopředu odstát cca hodinu, snad to stačí. Pak jen přestěhujeme Herberta, jméno vymyslela dcera:-), umyju všechny součásti (teploměr, želvíka - bloček atd.), vymyju akvárko a vše vrátím zpět. Akce tak na 10 min. Jednou za čas pak vyvařím kámen. Museli jsme zavrhnout i topítko. Tak malé s termostatem nikde neměli a rozhodně jsem nechtěla riskovat želví polévku. Naštěstí nemáme doma zimu a asi i díky osvětlení má voda dle teploměru stabilních 25-26°C. Ze stejného důvodu, jako topítko jsme nakonec skončili i s UV osvětlení. To musíme ještě domakat. I ta nejmenší žárovka, 35 W byla prostě moc. Manžel nahradil osvětlení 3 silnějšími ledkami v odstínu denního světla. Po složení to aktuálně vypadá tak trochu jako část vybavení vozítka Curiosity, ale svítíme s ním teď 3. den a funguje spolehlivě. Vzhled prý ještě doladíme:-) Jinak zrovna dnes večer to v pracovně spájel dohromady s čipem na naprogramovaným na automatické zapínání a vypínání.
http://img8.rajce.idnes.cz/d0802/7/7321/7321259_8f 7d04b658659f5e369cc1bb42e41d39/images/Osvetleni_sv itici.jpg?ver=2
Nastavuje to telefonem přes bluetoth. A prý bude umět mnohem víc. Už přemýšlí nad automatickým krmením. A taky jak to vše skloubit, do krytu na akvárko, včetně té UV žárovky. Takže si hrajeme celá rodinka :-D

To Crocodylus:
Ještě jsem se chtěla zeptat na to nevhodné osvětlení, tím je myšleno, moc, málo, dlouhý, či krátký osvit, nebo právě to UV... Jak to pozná? Jinak tu houbičku na očištění krunýře určitě zkusíme. Díky za tip.
...

Až Herbert/ka povyroste, plánujeme přestěhování do většího. Už máme i koupeno. Klasicky s ostrůvkem, štěrkem, nějakými těmi rostlinkami a rybkami. Tam už filtr bude, určitě si pak ráda nechám poradit.

Časem podle toho, jak to budeme zvládat, bychom jí rádi pořídit společnost. Tak mě zajímalo zda je u klapavek lepší, aby vyrůstaly spolu (Jen se bojím, aby to pak třeba nebyli 2 samci), nebo bychom k ním mohli později dokoupit mládě, pokud by to byla samice, příp. mladší samičku pokud bychom měli opravdu Herberta:-) Samozřejmě bychom umístili nejprve do oddělených nádržích vedle sebe a pak teprve pomalu zvykali. Děkuji, Lucie

Zdravím.
Klapavku doma mám adultního samce pravděpodobně z importu, v tom Vám moc neporadím. Taky sbírám zkušenosti.
Jenk mraženému mixu pro želvy, doma ho mám a mohje to není, jen to defakto kalí vodu a je to dost najemno.
K topítku, je třeba odzkoušet stupnici, zda sedí s teplotou, já mám 50w tuším v plastovém krytu, kontroluju jestli se nezblázní termostat jinač je vpohodě. Ono je vcelku jedno jak výkoné máte topítko, termostat to sepne, jen ty stupnice u levnějších nesedí přesně. Je nižší watáž je důležitější spíš z důvodu poruchy termostatu, kdy by opravdu mohla vzniknpout želví polívka. Myslím si, že kvalitní topítko podle objemu nádrže s termostatem se dá sehnat. Plastový kryt stojí ár korun a chrání topítko před rozbitím.
K živému krmivu, dá se sehnat na fauna trzích, respektive na aquaburze na černé louce jednou měsíčně. Bývá pravidejně, občas jsou výpadky, ale bývá. Živé patentky seženete balené v globusu, zoopanda. www.macenauer.eu . Doporučuju pro jistotu zavolat předem.
S tím světlem to nechám na zkušenějších, ale osobně svítím slaběji. Zdá se mi poměrně světloplachá a den tráví v úkrytu, pokud ovšem nemá hlad. V noci ovšem chodí. Světlo mám tlumenější, víceméně abych zachoval fotoperiodu dne. Ale pokud dělám něco špatně, nechám si poradit.
Co se týče nového akvárka. Nevím, ale mě kytky vždycky zlikvidovala. navíc má celkem malý sloupec vody a rybám se to nemusí líbit, takže max nějaké menší, ale nevím jak budou snášet želvu a či je přes noc nebude likvidovat, až přijde na to, že to chutná.
To: Crocodylus a Klapavkář
Ted mě nekamenujte, mám i nějaké rybky a pokud mě mysl nešálí, tak voda se okyseluje buď ropouštěním CO2 ve vodě nebo organyckými zbytky. Stabilita pH závisí i tuším na uhličitanové tvrdosti. Pokud jsou v akva živé rostliny anízká UT, tak k ránu před svícením může jít pH opravdu dost dolů díky CO2. Čeření hladiny filtrem míchá vodu ze vzduchem (nebo použití vzduchovadla) a přebytečné co2 z vody vyprchává, proto vzduchování či nadměrné čeření hladiny je nevhodné při aplikaci CO2 pro rostliny. No a filtrace, nevím jak ta by měla okyselovat, chemii už nějaký pátek nemám, ale buď se dá zařadit mechanické médium, které nitrifikační bakterie osidlují méně a vyloženě filtruje mechanické části, nebo dokupy s biologickou, která díky bakterijím likviduje myslím že škodlivý NH3 na škodlivý NO2 a pak na (pokud jej není moc) bezpečný NO3, pro ryby je to životně důležité, nevím jak na to reagují želvy. Mslím, že pokud je problém s kyselostí vody, může se v rozumné míře dle měření a tabulek použít jedlá soda, nebo kondicioner želvík, který díky uhličitanům zvyuje přechodnou tvrdost vody, zvýší i pH a stabilizuje ho. Doufám, že si to pamatuju dobře a nešířím bludy. Kdyžtak mě opravte.

Krmení zezačátku dajanou, malý milinmetrový kuličky a ještě nůžkama rozstřihnout napůl, nebo patentky nebo nastříhaná ryba na jemno (pstruh, losos z tesca, doporučuji čerstvej, malej a zbytek si zamrazit nebo trochu zmrazit a sníst :D ).

Topítko se ti tam vleze 100%, je to jednoduché řešení, nicméně vidím, že si s tím jste schopni pohrát i jinak tak úplně vpohodě nech tak, jak máš.

Osvětlení... UVB není potřeba, ale známá co to používá měla tak krásný odchovy, jaký jsem nikde neviděl. Doporučení reptiglo 10.0 ve vzdálenosti do 10cm. Ledky jsou nepřirozené světlo, nedoporučuji, ale zkušenost nemám.

Čištění děláš správně, filtr až do většího akvárka.

Věk je do 6ti týdnů maximálně. Už má přírůstky a tvarovaný krunýř, ale velikostně je jako by právě vylezla z vajca...

Pohlaví: poznáš s jistotou až za pár let, ale nebál bych se 2 samců. Většina želv je odchov nebo faremní odchov a ty se líhnou na vysokou teplotu a tam se líhnou samice. Celkově je v republice nedostatek samců.

No a pokud do budoucna uvažuješ o kamarádovy, klidně jukni na bráchovy stránky, do OV jezdíme relativně často tak není problém dovízt. Letos jsou 2 poslední odoráty a snad se vylíhnou ještě nějaké K.baurii:
klapavky.webnode.cz

Děkuji za všechny typy. Vzali jsme si k srdci. Granulky jsme omezili. Bohužel patentky už nejsou, takže to nahrazujeme, jak se dá. Porost na krunýři jsme setřeli a zatím to vypadá, že znovu moc obrůstat nebude. Bohužel teď Herbíka trápí něco jiného. Objevila se mu na krčku boulička, viz dotaz
http://tera.poradna.net/q/view/249007-klapavka-piz mova-boule-na-krcku

Pokud by jste měl někdo nějaký nápad, určitě budeme rádi. Zatím moc děkuji. Lucie

Lepší než patentky jsou nítěnky (lepší poměr vápníku k fosforu), ideální pro vás by byli malí akvarijní hlemýždi, ale nikdy jsem jich nezískal od nikoho dost na ukrmení byť jedné jediné želvy, nicméně je to to nejlepší. Překvapivě dobře proti nárůstům na měkkých tkáních (kůže krku, nohou nebo ocasu) funguje okyselení vody a její obohacení o tanin a huminové kyseliny, např. z akvaristického rašelinového koncentrátu nebo z odvaru z již jednou použitého čaje.

Děkuji za tip. S hlemýždi to bude asi problém, ale zkusíme si nějaké vyprosit. S tím okyselením, jste mne překvapil. Myslela jsem, že lepší je spíše zásadité prostředí. Už kvůli krunýři. Předpokládám, že se v tom schlazeném odvaru má asi projít, jako např. v plastovém bazénku, co používáme při čištění akvárka. Stačí 10 min, v mezipauze při čištění? Zatím moc děkuji, Lucie

Ne ten přidávám normálně do vody, ovšem většina druhů, které držím, jsou z prostředí tropického pralesa a voda s vysokým obsahem taninu jim vyhovuje. Nevím, jak moc si to "rozumí" s filtrem, nejspíš vůbec, ale to se dá zkusit. V takhle udělaném čaji už nebude účinné množství kofeinu, teinu ani jejich analogů, takže by to použít šlo, důvod zásaditého prostředí pro formování krunýře mi tedy drobet uniká, pravda, u jezera Van ve východním Turecku je možné vidět Mauremys caspica caspica s nánosy sody na krunýři, ale vždycky mi to připadalo jako spíš mezní prostředí, co ty želvy vydrží, než jako žádoucí stav. Co se metabolismu vápníku týká - nadbytek vitaminu D3 udělá to, že vápník, který udržuje rozpuštěný v krvi, odebere, pokud ho nebude v zažívacím traktu v potravě dostatečné množství z kostí a pak ho "odloží" někde jinde, zpravidla v ledvinách. Zkus povařit pár kousků vaječných skořápek, jestli je nebude ochotná pak ohlodávat, případně tam můžeš přihodit sepiovku.

Klapavky nejsou na pH vody náročné. Ony samy se vyskytují spíše v kyselejších, často vyloženě odpadních vodách, řádově to bývá pH4-6.
Špatnou vodu poznáš podle toho, že ti budou želvy několik dní sedět na souši a do vody nestrčí ani palec. Často to souvisí s těžkými kovy ve vodě, nejčastěji od starých filtrů.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...