Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Porost na Klapavce pižmové

Dobrý den,
před 14 dny jsme na faunatrzích v Ostravě koupili tříměsíční Klapavku pižmovou. Má se k světu. Velmi dobře jí, zajímá se o okolí. Už si zvykla i na nový režim a přestává se bát. Co nás ale tak trochu trápí je zvláštní porost na krunýři a nožkách želvičky. Je jakoby pokryta šedavým mechem. Na suchu porost není vidět. Zato když jde do vody, odlepí se jí to od kůže a vypadá vyloženě jako chlupatá, viz fotky.

http://img8.rajce.idnes.cz/d0802/7/7321/7321259_8f 7d04b658659f5e369cc1bb42e41d39/images/Klapavka_por ost.jpg?ver=2

Zprvu jsem si myslela, že jde o olupující se kůži a že to časem zmizí. Ale nezdá se mi, že by to mizelo. Na plíseň mi to přijde zase moc vysoké. Četla jsem, že se plíseň projevuje spíše bělavými koláčky na kůži. Nemá s tím prosím někdo zkušenost. Neradi bychom, aby měla problém, ale zas nechci "léčit" zbytečně něco, co ani problém není. Jinak totiž vypadá, že jí to vůbec nevadí. Jen pro info, od chovatele jsme dostali koupili krmení DAJANA NANO GRAN (pro sladkovodní a mořské korýše) ale nedalo mi to, tak jsme postupně převedli na Sera reptil faffy Baby-Gran, doplněné živými patentkami (ty jí moc chutnají) a občas kousek pangasia, ale ten jí moc nejede. Budu ráda za jakýkoliv postřeh. Děkuji, Lucie

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Brý tro :) 1. Vyhoďte sušené korýše a granule. Nevhodná strava je prvním předpokladem pro nějakou n…
Crocodylus 02.11.2012 19:15
Crocodylus
Filtr absolutně nedoporučuju. želva se tak koberce stejně nezbaví a v takovéto vodě je efektivnější…
klapavkář 02.11.2012 19:30
klapavkář
Dobrý argumenty, i když krapánek útočné ;-) Tak abych to uvedl na pravou míru... Mám filtr s regula…
Crocodylus 02.11.2012 19:48
Crocodylus
Útočné to být nemělo, tvoje nákresy a fotky akvárek jsem tady viděl. Kdybych někdy měl možnost se po…
klapavkář 02.11.2012 19:56
klapavkář
souhlas, mně se (nejen) u malých prcků odorát taky vyplatilo prostě podle potřeby komplet vyměnit vo… poslední
Aurifer 10.12.2012 14:09
Aurifer

Brý tro :)

1. Vyhoďte sušené korýše a granule. Nevhodná strava je prvním předpokladem pro nějakou nemoc zvířete. Nahraďte kvalitnějším krmením. Jednak ušetříte za předražené granuláty a jednak nabídnete zvířeti pestřejší stravu. Zkuste žížaly, akvarijní rybky, lze i sladkovodní rybky. Výborná je želatina dle receptu pana Hynka Prokopa (najdete na netu). Pokud už granule, tak kupte půl kilča vážených pro štěňata, nebo koťata(nějaký proplan atd...), vyjdou podstatně levněji na váhu, než granulát a je tam i více masa. Výborné nakrmení jsou i drobné sladkovodní rybky(slunka,plotice, střevlička). Pokud by želvička lovila tyto rybky, nemusíte téměř ničím dokrmovat, protože želva dokáže natrhat a sežrat rybu celou,a vezme si z ní všechny živiny, které potřebuje. Z mého pohledu je ideální krmení pro mláďata kombinace drobných rybek a žížal.

2. Podle fotky usuzuji, že v chovné nádrži necyrkuluje voda. Když se přidá ještě nevhodné světelné podmínky, pak (nejen) na želvě se tvoří řasy. Řasy opatrně odstraňte mechanicky, na mokro. Například ubrouskem, houbičkou, měkkým kartáčkem na zuby.

3. Pouvažujte jak odstranit příčinu vzniku řas - nějaký filtrační systém. Změna světelných podmínek...

Filtr absolutně nedoporučuju. želva se tak koberce stejně nezbaví a v takovéto vodě je efektivnější vylít každý den vodu, než použít filtr, ten katastroficky zvyšuje kyselost vody, což je v takovéhle nádrži prakticky hned.
Jestli pan Croccodylus má jinou zkušenost z odchovem klapavek a dává filtr mládatům které neumí plavat je jeho věc, ale já rozhodně použití filtru zamítám, nebyla by to první klapavka, kterou proud utopí.
Dále mám za to že nastříhaná žížala je silnější než takle velká želva, nedovedu si představit, jak by trhala rybu, navíc i dospělci mají problém při trhání potravy, že se přepijou vody a pak se stejně nenažerou, efiktivnější je nastříhat ryby chirurgickými nůžkami.

Dobrý argumenty, i když krapánek útočné ;-) Tak abych to uvedl na pravou míru...

Mám filtr s regulací průtoku (proudu, chcete-li) a funguje už od 1cm vodní hladiny. Řešené dvojitým dnem plavací části. Filtraci mám 3 stupňovou - sera biofibr, biomolitan, a pak filtrační vata. Myslím si, že filtrovaná čistá voda je vhodnější než hnijící stojatá, ale to je věc názoru každého chovatele. Pokud byste měl čas a chuť, rád Vám tyto nádrže ukážu v chodu u mě doma, stačí se dohodnout :-). Klapavky zatím nechovám (i když o nich uvažuju), ale chovám clemmys guttata, které jsou na tom hodně podobné. Jak stavbou těla, tak tím, že jsou velmi špatní plavci.

Dá rozum, že 3cm želvě nebudeme dávat 20cm rousnici, ale nabídneme ji žížalku odpovídající velikosti. To stejné platí o rybkách. Velikostně jsou dostupné například paví očka, nebo mladé rybky. Rybkami krmím nejen mláďata guttat ale i thamnophisek a je víc než logické, že se musí nabízet potrava ve vhodném poměru.

Útočné to být nemělo, tvoje nákresy a fotky akvárek jsem tady viděl. Kdybych někdy měl možnost se podívat tak se stavím. Ale nemám za to že nováček co má doma želvu pár dní se pustí do stavby akvárka, nebo výběru filtru aby neohrozil želvu. Proto je podle mě vhodnější manuální čištění, já to takhle u kojenců provádím taky, samozřejmě při takto frekventovaném čištění je lepší odstátá voda.

souhlas, mně se (nejen) u malých prcků odorát taky vyplatilo prostě podle potřeby komplet vyměnit vodu. Většinou to vycházelo tak na den-dva, ale to u malých nádrží není problém. Prostě se vyndaly želvičky a obsah vylil do záchoda, nalila se čistá voda stejné teploty. Podle potřeby vytřít houbičkou, vypláchnout. Hotovo. A potravu nasekanou na drobné kousky, místo žížal jsem jim dávala roupice, nitěnky a patentky, žížaly jen pokud jsem narazila na takové ty "hodně mladé". Dále nasekané rybičky, malé okružáky, levatky atd. je fakt, že zrovna klapavky si tu kořist moc efektivně porcovat neumí a mládata obzvlášť ne.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru