Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Potkan ,,skin,, a osrstění ???

No ano, pochopitelně je důležité je o tom ihned informovat, protože pak je celá práce chovatelů na nic. Začátečník si od kamaráda vezme krásného plešatého potkánka, po půl roce mu umře na genetickou vadu, začínající chovatel se na to vybodne a jak chovatelské stanice přijdou o kšeft tím, že si raději za potkánka nepřiplatil a nekoupil od nich, tak přijde svět o jednoho nového chovatele, protože i já chtěla s chovem potkanů na dobro seknout, když mi můj první vyazlený miláček pět let zpátky doma umíral na nádor plic.
Je to škoda, každý nováček by se měl informovat o tom, jak co křížit. Nejsem sice urgentní zastánce chovatelských stanic (alespoň moc neberu jejich názory stylu "potkan ze zverimexu Ti chcípne, my máme potkánky bez nádorů a vymazlené) vzhledem k tomu, že většina těch špičkových odchovává několik vrhů na jednou a takový počet mláďat se prostě skutečně nedá dostatečně před odběrem ochočit. Nehledě na to, že zatím mi na nádor zemřel právě jen potkan z chovatelské stanice, mých 6 zverimexových mazlíků jsou zatím čilí jako rybičky (nepočítám jejich rozmazlenost). Ale zrovna nádory jsou něco, co se příliš neovlivní a najít kvalitní zverimex s kvalitními odchovanci je taky problém. Chovatelské stanice alespoň vědí, jak se v chovu vyhnout megacolonu nebo problémům fuzz x fuzz.
Já mám štěstí, že náš zverimex je kvalitní, samci jsou oddělení od samic, jsou kvalitně krmeni a vždy bez zdravotních problémů. Bohužel, už jsem si kupovala potkana (na zkrm) i v jednom nejmenovaném zverimexu v Chebu, kde nám za 80,- prodali zvíře zasvrabené takovým způsobem, že nemohlo skoro dýchat a ačkoliv se jednalo o dospělého samce, zvířeti lezla páteř a vážil sotva 150 gramů (a to je v porovnání s naším 700ti gramovým samcem skutečně málo).
Celkově po potkanech není až taková sháňka, aby musel nezkušený chovatel za každou cenu pro vlastní radost množit, jak to bohužel většinou bývá. Pokud tedy člověk nechová výhradně na zkrm, tak bych to prostě přenechala těm, co tomu věnují svůj čas, peníze a znají zásady potkaní genetiky. Miminka jsou sice krásná, ale není pak škoda, když to zbytečně a brzo kvůli nezkušenému množiteli umírá, má-li zvíře dělat člověku společníka pro radost?

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny