Předmět Autor Datum
To záleží na tom, co to máš za bezsrsté potkany. Pokud fuzze, tak těm ta plyš pravděpodobně sleze a…
Aurifer 07.11.2012 20:19
Aurifer
Mám Fuzze..... Jak dospělá smaice, tak samec jsou plešatý,ale prckové chlupatý.... :)
myšmata 07.11.2012 20:26
myšmata
to je normálka. fuzzové se naroděj holí, pak obrostou, pak zase vyplešatí.
Aurifer 08.11.2012 01:06
Aurifer
ted mne napada - jsou u potkanu tyhle bezsrsty mutace vubec kompatibilni?
.JaBula. 07.11.2012 20:31
.JaBula.
Myslíš jako, jestli je vhodný množit spolu dva holý potkany? No u fuzzů to jde, ale třeba u sphinxů…
Réza 08.11.2012 00:19
Réza
jak které- fuzz x fuzz jsou normálně kompaktibilní, ale mláďata po 2 fuzzích většinou mají absenci ř…
Aurifer 08.11.2012 01:06
Aurifer
Běžně se to dělá jen mezi nezkušenými domácími množiteli. Zkušený chovatel si tohle nedovolí.
LGKM 08.11.2012 08:58
LGKM
Ono je to trochu jinak- řada chovatelů hlodavců, co chová na prodej to tak dělá. A většinou to nejso…
Aurifer 08.11.2012 14:43
Aurifer
No ano, pochopitelně je důležité je o tom ihned informovat, protože pak je celá práce chovatelů na n…
LGKM 08.11.2012 15:49
LGKM
No, většina registrovaných chovatelských stanic by Ti za tohle asi naflákala p***l. Na fuzze vždy je…
LGKM 08.11.2012 08:57
LGKM
No já se obávám, že co se týče genetiky, už potkanům nic moc nepomůže. Chovatelský stanice se sice s…
Réza 08.11.2012 17:50
Réza
Když to tak vezmu, tak z mých potkanů i z potkanů přátel vydrželi nejdéle zrovna zverimexáci. Nedávn…
LGKM 09.11.2012 19:31
LGKM
Kdyžtak příště pročíst potkani-krizeni a http://www.potkani-forum.cz/viewtopic.php?f=24&t=7 364 . Ne…
LGKM 08.11.2012 09:04
LGKM
Já mám na množení jako potravu pro ještěrky...... ale 2 mláďata se mi nepodařilo zkrmit, tak vyrostl…
myšmata 09.11.2012 07:43
myšmata
Jo opadá. Ale paní až si je bude brát, tak ji upozorni ať na nich nechová ;-)
Aurifer 09.11.2012 15:11
Aurifer
Nejde o prodej, jde o to, aby se nerozdali po kamarádech, kteří na nich budou chovat dál. Paní přede…
LGKM 09.11.2012 19:37
LGKM
Paní sem informovala .... myšmata mi zůstala, tak pujdou k hadům :) Děkuji všem zůčastněným za ocho… poslední
myšmata 10.11.2012 07:05
myšmata

Myslíš jako, jestli je vhodný množit spolu dva holý potkany? No u fuzzů to jde, ale třeba u sphinxů ne, tam se nakrejvá vždycky jen samcem, protože samice většinou nemaj mlíko, nebo málo a kdyby se spářili dva sphinxové, byly by z toho neživotaschopný mláďata...moc tyhe přešlechtěnce nemusim:-/

jak které- fuzz x fuzz jsou normálně kompaktibilní, ale mláďata po 2 fuzzích většinou mají absenci řas a někdy i vibrisů, bývají subtilnější atd (prostě stojej za prd), proto by se to nemělo dělat. Nicméně dělá se to běžně, protože pak je 100% mláďat fuzz. U sphynxů je v některých liniích při krytí 2 sphynxů letální faktor, navíc samice nemívají mléko (to nemají ani některé fuzz), u doublerexů je to celkem jedno.

Co se týče křížení třeba fuzz na sphynx, tak obě mutace jsou recesivní, takže pokud nemají oba gen pro to druhé, tak se narodí chlupatí potkani (ale budou pravděpodobně stát za prd). Akorát po křížení s doublerexem budou mláďata chlupatá, ale budou rex.

Ono je to trochu jinak- řada chovatelů hlodavců, co chová na prodej to tak dělá. A většinou to nejsou nezkušení domácí množitelé. Ale bohužel začátečníci si potom kupují produkt- levná mláďata na burzách vzniklá z těchto nevyhovujích spojení atd.

Samozřejmě, že chovatel mající chovatelskou stanici a chov potkanů s PP, kteří by měli za něco stát si to nedovolí. Jenže ten potom obvykle neprodává své odchovy na burze nebo do zverexu, kde si je ovšem kupuje pořád ještě většina začátečníků. Prodejci, co prodávají po burzách a zverexech (odkud si často začátečník přiveze svého prvního potkana) tyto pravidla nedodržují. Proto je potřeba těm začátečníkům napsat jak to ve skutečnosti je.

No ano, pochopitelně je důležité je o tom ihned informovat, protože pak je celá práce chovatelů na nic. Začátečník si od kamaráda vezme krásného plešatého potkánka, po půl roce mu umře na genetickou vadu, začínající chovatel se na to vybodne a jak chovatelské stanice přijdou o kšeft tím, že si raději za potkánka nepřiplatil a nekoupil od nich, tak přijde svět o jednoho nového chovatele, protože i já chtěla s chovem potkanů na dobro seknout, když mi můj první vyazlený miláček pět let zpátky doma umíral na nádor plic.
Je to škoda, každý nováček by se měl informovat o tom, jak co křížit. Nejsem sice urgentní zastánce chovatelských stanic (alespoň moc neberu jejich názory stylu "potkan ze zverimexu Ti chcípne, my máme potkánky bez nádorů a vymazlené) vzhledem k tomu, že většina těch špičkových odchovává několik vrhů na jednou a takový počet mláďat se prostě skutečně nedá dostatečně před odběrem ochočit. Nehledě na to, že zatím mi na nádor zemřel právě jen potkan z chovatelské stanice, mých 6 zverimexových mazlíků jsou zatím čilí jako rybičky (nepočítám jejich rozmazlenost). Ale zrovna nádory jsou něco, co se příliš neovlivní a najít kvalitní zverimex s kvalitními odchovanci je taky problém. Chovatelské stanice alespoň vědí, jak se v chovu vyhnout megacolonu nebo problémům fuzz x fuzz.
Já mám štěstí, že náš zverimex je kvalitní, samci jsou oddělení od samic, jsou kvalitně krmeni a vždy bez zdravotních problémů. Bohužel, už jsem si kupovala potkana (na zkrm) i v jednom nejmenovaném zverimexu v Chebu, kde nám za 80,- prodali zvíře zasvrabené takovým způsobem, že nemohlo skoro dýchat a ačkoliv se jednalo o dospělého samce, zvířeti lezla páteř a vážil sotva 150 gramů (a to je v porovnání s naším 700ti gramovým samcem skutečně málo).
Celkově po potkanech není až taková sháňka, aby musel nezkušený chovatel za každou cenu pro vlastní radost množit, jak to bohužel většinou bývá. Pokud tedy člověk nechová výhradně na zkrm, tak bych to prostě přenechala těm, co tomu věnují svůj čas, peníze a znají zásady potkaní genetiky. Miminka jsou sice krásná, ale není pak škoda, když to zbytečně a brzo kvůli nezkušenému množiteli umírá, má-li zvíře dělat člověku společníka pro radost?

No, většina registrovaných chovatelských stanic by Ti za tohle asi naflákala p***l. Na fuzze vždy jen standarta! Mláďata se většinou rodí se skrytými genetickými vadami, můžou vypadat a chybět fousky a pravděpobodně i vypadají (což je pro potkana docela nepříjemná absence hmatových orgánů, že) nebo budou chybět řasy - další průser. Pokud nechováš pro hada, tak už nemnož. Rozhodně mláďata nepouštět dál do chovu. Buď ráda, že jsou životaschopná, v mnoha případech se rodí mrtvá. Fuzz je velmi přešlechtěná mutace, křížení dvou fuzzů navzájem tudíž nese hodně rizik a mezi chovateli se rozhodně nepovoluje. Vždy jen standart samice + fuzz samec! Ačkoliv se mláďata většinou narodí 50/50 s/f, je rozhodně lepší odchovat zdravé, silné jedince.
Potkaní genetika je velmi složitá, rozhodně se nedoporučuje křížit nezkušeným lidem, pokud si o tom něco nenastudují.
Pokud budou mláďata teoreticky v pořádku i v dospělosti, prosím, nekřížit dál, raději nabídnout hadům nebo nechat na mazlíky a dál nemnožit! Akorát tak rozšíříš do světa jedince, kteří v sobě ponesou bůhvíco. Je škoda prasit něco, co zkušení chovatelé šlechtili tak dlouho tak, aby mohli registrované chovatelské stanice nabídnout kvalitní zvířata bez pravděpodobností nádorů a podobných svinstev, kterých se u potkanů na počátku chovu, kdy se teprve stávali domácími mazlíčky, vyskytovalo nespočet.

No já se obávám, že co se týče genetiky, už potkanům nic moc nepomůže. Chovatelský stanice se sice snažej o "ozdravení" chovů přísnou selekcí, nebo přilejvánim divoký krve, ale za sebe můžu říct, že jsem si kladnejch výsledků zas tak moc nevšimla. Prošlo mi rukama už hodně "pet" potkanů a moje poznatky jsou následusící: potkani z chovatelských stanic (a myslím si, že z hodně dobrých, ne z rádoby chovů) mi kompletně všichni popadali na nějaký zdravotní problémy, povětšinou nádory všeho druhu, mrtvice, epilepsie apod., pár chcípáků umřelo na zápal. Teď pár tejdnů zpátky jsem přišla o moc hezkou "papírovou" potkanici, chovatelka slibovala 100% zdraví, v rodokmenu má divoký potkany...no a nakonec měla nádor a ještě mrtvici...v podstatě celej ten vrh byl na tom stejně. Jediný dva z těch desítek, co jsem měla umřelo věkem...jeden krmnej z burzy, kterej byl zasvrabenej od hlavy, až k patě:-D a druhej divočák z podkurníku...
U potkanů je problém to, že se strašně snadno chovaj a proto je chová každej blb, množí se to mezi sebou hlava nehlava a neni síly, která by jim to vysvětlila...to je v lidech. Většina mazlíčkářů nemá ani ponětí o tom, co křížit a co ne...už jsem s tim sekla a dožívá mi tu poslední, protože jsem došla k názoru, že potkan je sice strašně fajt zvířátko, ale jako mazlíček mnohdy nepoužitelný...

Když to tak vezmu, tak z mých potkanů i z potkanů přátel vydrželi nejdéle zrovna zverimexáci. Nedávno mi tu dožil jeden ve věku 3,5 let, měl krásných 850 gramů, a to jsme si ho dovezli jako zakrslého zasvrabeného chuděru. Ostatně, já bych se jich kvůli jejich nemocem nevzdala. Je sice smutné, že někteří jedinci se nedožijí ani svých 2 let, ale za to, co mi potkan za svůj život nabídne, mi to stojí. Já chovám své potkánky u přítelovo rodičů, tady jsou tím největším středem pozornosti, každý den jsou několik hodin puštění a jak ne, tak dělají pěkný bordel :-D pro mne je to taková náhrada za psa, kterého si časově dovolit nemůžu.
U chovatelských stanic je to složité. Chovatel sice může snížit pravděpodobnost nádorů v chovu správným výběrem chovných kusů, ale pak stačí, aby měl potkan v krmení trochu více slunečnicových semen a nádor je zaručen (slunečnicová semena jsou hodně silným karcinogenem). Celkově mne fascinuje, jak moc trpí na choroby lidské společnosti (mrtvice, ucpané cévy a td.).
Ostatně, ať už existuje potkaních chorob a onemocnění nespočet, byla by škoda přivést vlastní hloupostí na svět zvířata, která ani nemusí mít smůlu a honosit se nádorem, aby se nedožila svého prvního roku života. Pořád se ještě mezi potkánky dají najít kusy, které měli to štěstí a dosáhli solidního potkaního důchodu :-D

Kdyžtak příště pročíst potkani-krizeni a http://www.potkani-forum.cz/viewtopic.php?f=24&t=7 364 . Nejprve čtu, potom množím. Upozorňuji, pokud chováš samce se samicí pohromadě a tohle je jejich první vrh, nepočítej s posledním, potkani jsou schopní vyprodukovat každý další měsíc nový vrh a samice pak umírají předčasně na vyčerpání. První krytí se doporučuje ve věku 6 měsíců u samice, poslední do 9-10 měsíce věku, později už to nese svá rizika, zvlášť u těchto variet. Pokud tedy nemnožíš pro hada, nynější mláďata rozdej, upozorni na to, aby na nich nebylo dál množeno (od toho jsou tu zkušenější, je sice krásné vidět, jak se prcci rodí a jak rostou, ale proč to dělat, když to za nás udělají jiní kvalitněji) a dál oba potkani raději rozděl a samici přikup kamarádku, aby nebyla sama. Předejdeš tak problémům v budoucnu.

Já mám na množení jako potravu pro ještěrky...... ale 2 mláďata se mi nepodařilo zkrmit, tak vyrostla a jedna paní by měla zájem....ale jak jsem psala, chce plešounky a tyhle mají srs... Tak sem se jen ptala, jestli je možné, že jim srst opadá... Nejsem žádný účelový množitel hlodavců za účelem prodeje....

Nejde o prodej, jde o to, aby se nerozdali po kamarádech, kteří na nich budou chovat dál. Paní předem upozorni na pravděpodobný zdravotní stav, ať se pak nediví, až jí zvířata pojdou a ať má na výběr, jestli to riskne, nebo si potkany sežene jinde. Ostatně, hadařů se najde určitě i v Tvém okolí dost a já myslím, že by bylo daleko lepší je zkrmit, pokud je paní s tím rizikem nepřijme. /A že by bylo fér ji o tom informovat ;-) Nikdo z nás nemá rád, když vezme zodpovědnost za zvíře, které může brzy pojít, aniž bychom o tom byli předem informování.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru