Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bodnutí štírem

Dobrý večer ... Včera se mi stala menší nehoda při rozprašování bezobratlých a to u štíra Grosphus flavopiceus 3sv. ,který mě bodl do malíčku levé ruky ... Myslel jsem že to způsobí jen otok a bolest po chvíli pomine ,ovšem koukám že i dnes to je po cca 31hodinách má v malíčku brnení a obrovskou citlivost ... Vše se již zlepšilo ,tak doufám ,že to co nevidět snad odejde .. :) Otázka ovšem zní k pití alkoholu ,mám pocit že jsem někde četl či mi někdo říkal ,že po kousnutí pavouka by se neměl konzumovat alkohol 2měsíce kvůli játrum ... Jak je to případně u štíra ,či je to jen fáma ? Děkuji za veškeré odpovedi a postřehy .. :) Filip

Předmět Autor Datum
Vseobecne (ci sa to tyka hadov, pavukov ci skorpionov) sa nejaky cas pitie velmi neodporuca. Je to n…
danio007 11.11.2012 20:12
danio007
Když už jsme u toho, jaký jsou vlastně podmínky na zdraví, když by chtěl člověk chovat nějakýho toho…
Ivoš 11.11.2012 20:21
Ivoš
pokud máš problém s ledvinami sám o sobě, tak se raději na něco jedovatého vybodni ;-) Páč můžeš být…
Aurifer 11.11.2012 21:34
Aurifer
Diky za info , jeste neco bych ted nemel jako treba sport,cigara ,zvysena namaha ci tak neco?
Filip 11.11.2012 21:54
Filip
cokoliv co dehydratuje třeba kafe, sauna... mimojiné sport znamená co, jestli třeba maraton tak jo v…
Bergi 11.11.2012 22:04
Bergi
Namysli jsem mel posilovnu .. Znamena i vice pit tekutiny .. Za jak dlouho muzu byt tak "cistej" ? D…
Filip 11.11.2012 22:14
Filip
Teraz by bolo najlepsie vyhnut sa alkoholu, kave (a celkovo kofeinu) nejakym tym drogam :-D. Cigaret…
danio007 11.11.2012 22:30
danio007
Jasné díky lidi..jen mě to zajímalo..alergii na živočišný jedy nemám žádnou, vosu a včelu sotva cítí…
Ivoš 12.11.2012 07:56
Ivoš
posilovna by byla v pohodě akorát ne jestli bereš něco na bázi dusíku(Nitrix apod...) a asi bych pil…
Bergi 11.11.2012 23:07
Bergi
Co se týče kafe, tak tam záleží na několika okolnostech- třeba na čase uplynulém od envenomace a tak…
Aurifer 11.11.2012 23:38
Aurifer
Stím alkoholem se všeobecně u štírů tuším píše až 3 měsíce. myslím, že jsem někde četl, že krom zvýš…
hawok 12.11.2012 00:09
hawok
OK ,díky všem za echo .. :) Užívám akorád Gainer , NOčko a Power tech ... Tak nejspíš raděj vynechám…
Filip 12.11.2012 16:56
Filip
U štírů je vyplachování k ničemu, ani nařezávání nepomůže. zaškrcení nevím k čemu by to bylo dobré.… poslední
hawok 12.11.2012 17:00
hawok

Vseobecne (ci sa to tyka hadov, pavukov ci skorpionov) sa nejaky cas pitie velmi neodporuca. Je to na oblicky a pecen (ledviny a jatra) celkom sila. Ci zrovna 2 mesiace, to fakt netusim, kazdopadne nejaky cas by som tomu dal pokoj. Aj ked na Ladvi sa tatranu tazko odolava :-D

Když už jsme u toho, jaký jsou vlastně podmínky na zdraví, když by chtěl člověk chovat nějakýho toho jedáka? Rozum je mi jasnej ;-) ale zajímají mě ty ledviny..dají se udělat nějaký testy nebo rozbory zda je to vhodné? V nejbližší době nad ničím neuvažuju, ale do budoucna přece jen ;-) a vím že mám s ledvinami problém :-(

pokud máš problém s ledvinami sám o sobě, tak se raději na něco jedovatého vybodni ;-) Páč můžeš být sebeopatrnější a přesto se může stát průšvih. A je to pak slušný záhul i na 100% zdravého člověka, natož pro někoho, kdo uplně zdravý není...

Teraz by bolo najlepsie vyhnut sa alkoholu, kave (a celkovo kofeinu) nejakym tym drogam :-D. Cigarety tomu tiez zrejme nepridaju, ale myslim ze narobia menej bordelu ako nejaky Tatransky caj :-D

Ivos - ako pise Auri. Asi by som na to rychlo zabudol. Ak mas problemy teraz, an i nechcem vediet co by to s clovekom spravilo potom....

Jasné díky lidi..jen mě to zajímalo..alergii na živočišný jedy nemám žádnou, vosu a včelu sotva cítím, natož abych otekl..jen mi teď na testech zjistili vrozenou vadu metabolismu (ledviny)..jak jsem psal, nic neplánuju a ani asi plánovat nebudu..ale díky ;-)

Co se týče kafe, tak tam záleží na několika okolnostech- třeba na čase uplynulém od envenomace a taky na tlaku. Bezprostředně po bodnutí je každé zrychlení oběhu nežádoucí, takže to nepodporovat a pokud stoupá tlak, tak taky ne. Z hlediska ledvin kafe většinou nevadí. Holt se musí hodně pít, což se musí stejně. A ono naopak pokud má člověk problém s poklesem tlaku (což záleží jak na konkrétním člověku, tak i na tom, co ho nabralo), tak kafe naopak fakt hodně pomáhá.

Co se týče té námahy, tak to poznáš dostatečně sám, na co máš a na co už ne. To si tělo umí říct náležitě samo ;-) Takže klidně dělej to, co zvládáš bez nějakých projevů obtíží- pokud zvládáš sportování, tak klidně sportuj, ale tu ruku rači nenamáhej dokud to je citlivé. Pokud se při námaze nezvykle zpotíš a unavíš, tak se na ni vykašli. K plné aktivitě se můžeš vrátit v době, kdy ji budeš bez potíží zvládat. Je to jenom o tom poslouchat sám sebe a dělat jen to, na co bez potíží máš.

Co se týče cigaret, tak tam je to trochu jako s tím sportem- pokud máš chuť na cígo a můžeš ho, klidně si ho dej. Pokud máš chuť na cígo, ale jakmile si ho zapálíš a udělá se ti blbě, tak se na něj vykašli ;-)

Stím alkoholem se všeobecně u štírů tuším píše až 3 měsíce. myslím, že jsem někde četl, že krom zvýšené zátěže na orgány má jed štírů i nějaké chem. reakce s alkoholem.
Co se týče Grosphusů, já sám naštěstí nemám osobní zkušenost, ale co mi říkali kamarádi, tak to je dost bolestivé a trvá do tuším do týdne uplné odeznění.
Jinak štír je poměrně mladý, a Grosphusové nejsou zrovna zabijáci. LD50 jsem nikde nevyhrabal, ale obecně nejsou zdravému člověku nebezpeční. Ale bodnutí způsobuje otok a výraznou bolest po několik dní.
Každopádně u Buthidae by člověk vždycky měl dávat pozor.

OK ,díky všem za echo .. :) Užívám akorád Gainer , NOčko a Power tech ... Tak nejspíš raděj vynechám na nějakou dobu ... Co se týče bodnutí ,tak ano je to poměrně bolestivé a to si myslím že nejsem nějaký "ořezávátko" ,který by u všeho fnukalo ,ale tohle mě vcelku "položilo" na ten den ... Dnes už je hybnost tak 95% ,otok je fuč ,akorád je to stále ještě citlivé ... Do konce týdne čítám že by to mohlo být ok ,dám pak vedět ... :) Ještě dotaz , když by se někdy nehoda opakovala dá se něco podniknout k vyplavení jedu ,někde sem četl že zaškrtit a v místě rány naříznout a nechat odtéct jed ,někde zas že se davají nějaké kapačky na propláchnutí organismu ... ?!

U štírů je vyplachování k ničemu, ani nařezávání nepomůže. zaškrcení nevím k čemu by to bylo dobré. Co vím tak u doktora se dává tuším kalciová injekce a ředí se krev.
Specifická séra nejsou co vím. Většina štírů nemá ani prozkoumaný jed ani info o LD50, většinou se jedovatost říká v číslech a zprávy o toxicitě jsou od chovatelů a nějakých informací z míst výskytu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru