Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Malé morčátko-jak se o něj postarat?

Zdravím. Dnes jsem si byla jako obvykle ve zverimexu pro krmný hmyz. Při odchodu mě zaujalo jedno morčátko. Nádhernej malej ňunínek. Moc dlouho jsem neváhala a vzala si ho. Ale je opravdu hrozně mrňavý. Slečna ve zverimexu říkala, že už tam se sourozenci chvíli je, jakou chvíli jsem se neptala. No prostě se mi zdá, že by mělo být ještě u mámy a cucat mlíko.
Má 70g. Dala jsem ho do klece, jako žrádlo jsem mu tam dala seno, čerstvou trávu, jablko, salát, okurku a směs krmení pro hlodavce. Dobu štrachalo v mističce na žrádlo, ale zdá se mi, že to spíš ožužlává. Stejně tak mi ožužlává ruce. Když ho nechám samotné tak začne "brečet", když je u mě, tak vypadá spokojeně. Je aktivní.

No a chtěla bych se zeptat zkušenějších, je takovýhle prcek už schopný se o sebe postarat? Případně co mu mám koupit abych ho mohla "dokojit?

O morčatech toho mám načtené hodně, s hlodavci mám bohaté zkušenosti, ale morče mám poprvé. Předem děkuji za všechny odpovědi.

[http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/2833 60_3428834618834_1777773298_n.jpg]

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zdravím. Přináším info o mrňouskovi. Je to sedmí den, co jsem si ho přinesla. Zatím se má opravdu k…
Elvinerha 02.12.2012 17:12
Elvinerha
Dobrý den, dnes jsem na zahradě našla malého zajíce cca má tak týdek dva nanejvýš. Našla jsem ho tak…
Kača_ 09.04.2013 21:16
Kača_
Dobrý den, stal se mi stejný problém, stále ještě ho krmím mlékem z injekční stříkačky, ze začátku…
Radysa 10.04.2013 10:24
Radysa
možná by stačilo mléko z automatu, to nepasetrizované Pozor, to kravské nijak neupravované mléko mo… poslední
Aurifer 11.04.2013 16:10
Aurifer

Zdravím. Přináším info o mrňouskovi. Je to sedmí den, co jsem si ho přinesla. Zatím se má opravdu k světu, je to pěkné s čilé miminko. Dnes jsem už v kleci našla bobečky, takže se již začíná samo bez pomoci vyprazdňovat. Už i začíná přicházet na kloub hlodání. Jeden kousek chleba už má pěkně ohlodaný. Z původních 70g má dnes již skoro 100g, pěkně se zakulatilo, už to není takové malinkaté, drobné tělíčko. Snad se mu i nadále povede a bude to takový čipera jako teď :-) Děkuji všem za užitečné rady, díky kterým se morčátku dostalo potřebné péče. Později opět napíšu, jak se prdínkovi daří.

Zároveň jsem si odnesla i ponaučení. Nevěřit prodavačům ve zverimexu, kteří evidentně o zvířatech moc nevědí, respektive slečna, co mi ho prodala, majitel zverimexu je naopak v chovu celkem zběhlý, ale bohužel tam zrovna nebyl. Já sama jsem o morčatech moc nevěděla, když jsem si ho kupovala, nenapadlo mě, že se morčata oproti jiným hlodavcům rodí osrstěná, vidoucí, hned běhající. Tak jsem uvěřila paní prodavačce, že je prcek schopný se o sebe postarat, aniž bych věděla, že je to přitom čerstvě narozené mládě, které potřebuje mlíčko a péči maminky.

Dobrý den, dnes jsem na zahradě našla malého zajíce cca má tak týdek dva nanejvýš. Našla jsem ho tak že kolem něho běhal pes, tak jsem ho vzala domů aby mu pes vic neublížil, asi to byla blbost, ale byl celý mokrý. Je v "postylce" zachumlany v seně. Nevím čím ho krmit zkoušela jsem kraví mléko nic jiného doma nemám. Prosím o jakoukoliv radu! Děkuji.

Dobrý den,

stal se mi stejný problém, stále ještě ho krmím mlékem z injekční stříkačky, ze začátku se mu to muselo rvát do pusy, cukal se, až pak ucítil mlíko tak jedl. Ve zverimexu jsem mu koupila sušené kočičí mléko, které se ředí vodou, to je prý nejlepší ale možná by stačilo mléko z automatu, to nepasetrizované. jinak mu tam nadělat hoblinky mrkve a kousek salátu a tvrdý chleba, ať si obrušuje zoubky a podeslat mu senem. to taky baští, já ho krmím mlíkem už druhým týdnem, mrkev atd jí, takže až dojí tu pixly, tak dál ho necháme stravovat normálně.

možná by stačilo mléko z automatu, to nepasetrizované

Pozor, to kravské nijak neupravované mléko morčeti vůbec nedávat. To je o průser a to doslova.

Kočičí mléko na umělý dokrm je ok, nebo různé obdoby "kaše Borisovky", ale rozhodně ne surové mléko kravské, které má uplně jiné složení než mléko morčat a morčata po něm většinou akorát mají srajdu, což u malého mláděte může být fatální.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru