Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zimování - kde,v čem, a jaký substrát je nejlepší?

Já mám tedy dodnes se zimováním jen hodně malé zkušenosti, ale nemyslím si, že nabídnout v zimovišti některým zvířatům s citem vlhčí kout by bylo na závadu.
Zimoval jsem absolutně bez problémů v poměrně suchém sklepě tedy jen zatím tyto 3 druhy: Oreocryptophis porphyraceus laticinctus, E. mandarinus a ploskolebce Agkistrodon c.contortrix.
Teplotu jsem postupně snižoval na cca 12°C (níž už sem se bohužel nedostal - přes veškerou snahu). Každopádně k dosažení následných odchovů u těhle druhů to stačilo.
Zimoval jsem v plastových krabicích se substrátem (řašelina + písek 1:1) standardně provlhčeného jako při užití směsi v terariu. Do tohoto zimoviště jsem zvířatům dal misku z vodou + ještě menší uzavřenou plastovou krabici jen s malým vlezovým otvorem do které jsem dal vlhký rašeliník (stejným způsobem používám tyto krabice v létě jako kladiště).
Během zimování v těhle podmínkách jsem při kontrolách sledoval u obou druhů užovek, že několikrát změnily své stanoviště (vlhčí úkryt s rašeliníkem a mimo něj).
Ploskolebce, ačkoli měli stejné podmínky jsem během zimování nikdy do rašeliníku neviděl zalézt. Ty pravděpodobně při zimování nějakou vyšší vlhkost nepotřebují.
Každopádně si myslím je dobře dát zvířatům možnost si vybrat(stejně jako v terariu). Alespoň zpočátku, při hledání vhodných podmínek ke konkrétnímu druhu.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny