Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sušení dřeva do terka

Ahoj.

Hledal jsem lecos, ale nikde jsem nenašel, jak podomácku šikovně vysušit dřevo. Jelikož zevnitř terárka hodlám větví podepřít jednu ze stěn terária, tak bych uvítal, aby už nepracovala až se přišroubuje... Už jsem sušil v troubě kořen pro agamu a to bylo fajn, ale teď potřebuju mít víc než metr dlouhou větev a tu tam nenacpu.
Budu vděčný za každý postřeh nebo nabídku k odkupu.:-)

Předmět Autor Datum
Nevím zda to jde tedy nějak extrémně urychlit, suchá teplá místnost, já dávám takový věci na topení…
Terkams 14.12.2012 17:18
Terkams
Jasně na topení a nebo v blízkosti krbů a krbových kamen ;-) Ještě ho namáčím a dotvaruji drátem na…
Ivoš 14.12.2012 19:44
Ivoš
Hale nechci Vám do toho kecat ale na topení to tak akurát uschne a co plísně a různé breberky?těm se…
Petrš 14.12.2012 19:57
Petrš
By mě zajímalo jaký tak hrozně nebezpečný brebery vylezou z kusu klacku? Viděl někdy někdo něco pro…
cejna 14.12.2012 21:45
cejna
Anobium striatum Olivier,Anobium pertinax Linnaeus, Xyloterus Lineatus Olivier, Uroceus gigasl, Sire…
Petrš 15.12.2012 10:16
Petrš
By mě zajímalo jaký tak hrozně nebezpečný brebery vylezou z kusu klacku? Viděl někdy někdo něco pro…
danio007 15.12.2012 10:39
danio007
A jak reálně může červotoč nebo houba ohrozit třeba hada? Najít si na googlu dřevokazný potvory umí…
cejna 15.12.2012 14:37
cejna
Nikdy jsem s "breberkama" ani s plísní problém neměl..je fakt, že se dívám spíš po suchých větvích a…
Ivoš 15.12.2012 14:58
Ivoš
:-DNa googlu nehledám 1979 odmaturováno na lesárně;-).Jasně breberky jim nic neudělaj ale jejich poz…
Petrš 15.12.2012 15:16
Petrš
Právě že důležitý je mít suchý dřevo, aby ti pak tak lehce nechytalo plísně, nejlepší je ho nechat u…
Terkams 15.12.2012 10:48
Terkams
Díky pánové/dámy za postřehy. Ta horkovzduška by to mohla zajistit... Cejna: půjde to do terárka k j… poslední
Kláňa 16.12.2012 22:10
Kláňa

Jasně na topení a nebo v blízkosti krbů a krbových kamen ;-)
Ještě ho namáčím a dotvaruji drátem na potřebný tvar..samozřejmě když se nejedná o kmen :-D

Hale nechci Vám do toho kecat ale na topení to tak akurát uschne a co plísně a různé breberky?těm se na topení bude líbit:-D.Já echt velké kusy řeším:pošlu stíhačku na procházku napustím horkou vodu do vany tam to společně s trochou dezinfekce vyráchám řádně opláchnu opět horkou vodou a vysuším horkovzdušnou pistolí.

By mě zajímalo jaký tak hrozně nebezpečný brebery vylezou z kusu klacku? Viděl někdy někdo něco pro tera zvířata nebezpečnýho z větve vylízt?
Zadavatel se neptal na desinfekci, ale na vysoušení aby se mu klacek zakomponovanej do stěny nehejbal při schnutí. Na to topení stačí. I když s horkovzduškou nebo třebas fénem to bude rychlejší. Další věc je do jakýho terárka tu větev chce dát. Páč ve vlhkým terárku se klacek nacucá a bude pracovat stejně. Ale to už má Kláňa asi pořešený ;-).

By mě zajímalo jaký tak hrozně nebezpečný brebery vylezou z kusu klacku? Viděl někdy někdo něco pro tera zvířata nebezpečnýho z větve vylízt?

A sme doma. NIc s toho zvieratam niejak neuskodi. Jedine ze by si zmylili hada z drevom.
Mimo toho, o chrobaky sa nezaujimam,ale co som len tak namatkovo pozrel na google, tak tieto druhy napadaju skor (niektore vylucne) len ihlicnate stromy ktore v terarkach ma naozaj len mizive % ludi. U niktorych druhov je pre rozmnozovanie potrebne prejst mrazom, rovnako ako urcita vlhkost dreva.
NIkdy som drevo nijak nevypekal alebo neviem co. Donesiem domov, oplachnem horucou vodou a trochu prejdem kefou. TO je vsetko. Nechat preschnut pri topeni a do terarka.
Moj dedo bol stolar a susil drevo na pojde. Ale je pravda, ze to trvalo nejaku dobu...

A jak reálně může červotoč nebo houba ohrozit třeba hada? Najít si na googlu dřevokazný potvory umí kdekdo. Ptal jsem se na to, jestli někdo, zejména ten kdo to tvrdí, má osobní zkušenost s napadením hada nebo ještěra dřevokazným hmyzem. Nebo jestli to je pořád nesmyslně opakovaný dogma, nezakládající se na reálných základech, který vede k tomu, že lidi dělaj blbosti typu ničení perfektních vlastností rašeliny pečením v troubě, vaření a pečení pařezů a klacků a podobný hovadiny....
A o ohrožení toho klacku bych strach taky neměl, páč většina výše uvedených druhů hmyzu a hub potřebuje pro svůj rozvoj ve většině případů naprosto odlišný podmínky než jsou ve většině terárií.

Nikdy jsem s "breberkama" ani s plísní problém neměl..je fakt, že se dívám spíš po suchých větvích a kořenech, abych je nemusel sušit ;-)
Kořeny a pařezy používám i ze smrku..ztrouchnivělý jsou nejlepší a doma je stačí pořádně očistit ocelovým kartáčem (používám na vrtačce) až na jádrové dřevo a potom odrhnu horkou vodou a kartáčem a pohoda..určitě by se dalo vydesinfikovat lehkým roztokem hypermanganu, ale podle mě zbytečný..dokonce jsem je dřív takto měl i nějaký ten rok v akváriu a ani do vody neuvolňovaly žádný bordel ;-)

[koren1.jpg]
[koren2.jpg]
[koren3.jpg]

(fotky telefonem, sorry za kvalitu)

Právě že důležitý je mít suchý dřevo, aby ti pak tak lehce nechytalo plísně, nejlepší je ho nechat uschnout přirozeně půl roku někde na suchém místě by mělo stačit, při takovým sušení ti vše co by ve dřevě bylo odlezlo pryč. BTW. Já tu mluvím o rozpáleným topení v rodinném domě na kterým neudržíš ruku, to už se žádnej breberce co by tam byla nelíbilo, řekla bych. Do terária s vlhkostí 85% a velkým bazénem jsem větve měla asi měsíc nařezané v suché místnosti, následně oloupala kůru a přidělala. Dřevo mi již nepracovalo a nikdy ani náznak plísní nebo něčeho podobného.

Díky pánové/dámy za postřehy.
Ta horkovzduška by to mohla zajistit... Cejna: půjde to do terárka k jemenovi. Tam jsem nikdy moc velký pracování dřeva nepozoroval, tak snad to tím přišroubováním nepo*eru.
Co se týče desinfekce, tak to zase tolik zcestný téma taky není. Myslím, že se tím nic pokazit nemůže i když to proběhne.;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru