Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Želva žlutolící - starší a mladší v jednom terárku

Dobrý den, máme kluka želvy žlutolící 4 měsíce a asi 10 cm velkou v 40L teráriu. Dnes jsme mu pořídili kamaráda asi 5cm velikého (taky kluk želvy žlutolící). Paní ve zverimexu nám řekla, že se bez problémů snesou. Bohužel mi připadá jakoby ten starší na menšího žárlil. Může želva žárlit? Když jsou oba ve vodě tak starší mladšího straší tak, že přední nohy natáhne daleko před sebe a trošku s nimi třepe. Taky ho vyhání z kamene pod žárovkou na který si malý vylezl tak že ho kousne do zadní nohy. Není sice viditelné žádné zranění, ale mám o něj strach. Najíst dostal ten starší dost, dal jsem mu tolik dokud si bral, aby neměl hled. Teď jsme jim tam dali větší kámen nad vodní hladinou na který by se měli oba dva vejít. Starší na něj zatím nevylezl.... Myslíte, že se spolu nakonec snesou? Co můžeme udělat proto aby si na sebe zvykli? Rozdělit je na chvíli do dvou nádrží tak aby na sebe viděli?

Děkuji moc za radu.

loading...
Předmět Autor Datum
Docela by mě zajímalo, kdo vám určil pohlaví 4 měsíční 10cm želvy a ještě víc, kdo určil pohlaví u t…
Aurifer. 16.12.2012 00:46
Aurifer.
Děkuji za odpověď. To pohlaví určila podle ocásku, prý když je dlouhý tak je to kluk a když malý tak…
Tom Halász 16.12.2012 10:51
Tom Halász
To pohlaví určila podle ocásku, prý když je dlouhý tak je to kluk a když malý tak holka... takže to…
Aurifer. 16.12.2012 12:00
Aurifer.
Až povyrostou tak se vám začnou prát a pojedete pro třetí akvárko :-)
Evva 16.12.2012 12:03
Evva
tak můžou i nemusej, některé se snáší, jiné ne. Těžko dopředu soudit.
Aurifer. 16.12.2012 12:08
Aurifer.
Taky jsem na to myslel :-( snad se snesou... Když budou mít dostatek prostoru tak je šance, že spolu…
Tom Halász 16.12.2012 12:38
Tom Halász
no, počítejte tak s metrovou nádrží. Ve které sice může želv být víc, pokud se snášej, ale ani pro j…
Aurifer 16.12.2012 12:50
Aurifer
Prosím vás mám želvu žlutolící asi 3 roky. jak jsem zjistoval, tak jsem zjistil ze je to samicka str…
petrok 08.03.2016 18:33
petrok
Tomu říkám dotaz k věci:-) Dávám dva bludišťáky:-D
Epanterias 08.03.2016 19:37
Epanterias
:D potrebuju jen taky poradit :D tak diky :-)
petrok 09.03.2016 17:07
petrok
No to by asi někdo i poradil, ale ne když napíšeš takovou divočinu;-)
Epanterias 09.03.2016 19:15
Epanterias
tak sorry :-( skoda ze mi nic neporadis... :-)
petrok 09.03.2016 20:44
petrok
Jen pro pořádek, "třepání" předníma nohama není strašení ani projev dominance, jedná se o pokus o ná…
Lukas K 17.03.2016 19:43
Lukas K
To bych zdaleka tak netvrdil. Takto se chovají občas i samice. A dělají to už jako mláďata
Epanterias 17.03.2016 21:17
Epanterias
Jo, to je fakt, dokonce jsem viděl i "opětování" tohoto pohybu samicí, nějak jsem na to pozapomněl.… poslední
Lukas K 18.03.2016 08:32
Lukas K

Docela by mě zajímalo, kdo vám určil pohlaví 4 měsíční 10cm želvy a ještě víc, kdo určil pohlaví u té 5cm. Z těch vašich želviček mohou vyrůst jak 2,0, tak 0,2 nebo 1,1. To "strašení" je projevem dominance. Ono u Trachemisek obecně není dobrý nápad mít pohromadě různě velké jedince. Silnější bude slabšího utiskovat a ten v porovnání s ním bude čím dál menší, protože tolik neporoste. Navíc ho ten větší může vážně zranit, tak je rači rozdělte. Co se týče nějakého uvykání na sebe- můžete je dát k sobě v době, kdy budou přibližně stejně velcí. A hlídat je, jestli se budou vzájemně snášet. Páč scripty se spolu někdy nesnáší, bez ohledu na pohlaví.

Paní ve zverimexu nám řekla, že se bez problémů snesou

paní ve zverexu vám může nakecat takových bludů, že je lepší se jejíma radama neřídit. Ona prostě chtěla prodat další želvu, tečka.

Děkuji za odpověď. To pohlaví určila podle ocásku, prý když je dlouhý tak je to kluk a když malý tak holka... takže to tak jednoduše nejde poznat?
Seděl jsem u nich asi čtyři hodiny a ten starší pořád něco zkoušel takže jsem pak na závěr malého dal do hrnce s kamenem a trochou vodu, nasvítil ho žárovkou ať mu není moc zima a jeli jsme do Obi koupit nové terárko, filtr a topení :-) To fakt vypadalo, že by si ho nakonec dal ke svačině :-( No a v Obi jsem konečně potkal prodavače, který byl na svém místě. Sám choval želvy a řekl to samé co píšete Vy. Ta větší bude vždy dominantní a v podstatě to prý brala tak, že jsem jí do jejího teritoria pustil vetřelce / kořist.
Teď má Steve (ta starší želva) svoje velké terárko a je spokojená. Má mnohem víc místa než dřív. No a malému jsme dnes přikoupili stejně starého kolegu. Leží na kameni a jsou spokojení, zdá se :-)

To pohlaví určila podle ocásku, prý když je dlouhý tak je to kluk a když malý tak holka... takže to tak jednoduše nejde poznat?

Ono se to podle ocasu určit dá, ale až u subadultů a adultů, co už mají vytvořené pohlavní znaky. U čerstvých mláďat to sice někteří odhadují, ale pak z toho stejně většinou vyroste něco jiného.

Taky jsem na to myslel :-( snad se snesou... Když budou mít dostatek prostoru tak je šance, že spolu vyjdou? Kolik prostoru vlastně může potřebovat dospělá želva žlutolící? Sameček se prý dorůstá 15-20cm, ale kolik místa potřebuje aby byl spokojený?

Prosím vás mám želvu žlutolící asi 3 roky. jak jsem zjistoval, tak jsem zjistil ze je to samicka strasne se bojim o vajicka. ps filtrovani vody neni ale mnenim vodu 1 za tyden teplota vody je pokojova teplota nad sebou ma jen svetlo zadny umneli slunce :( ma tam kamen na ktery si muze vylest prosim poradte mi nejlepsi tobeni ''sluneni'' filtraci atd. moc dekuju za odpoved :) krmim ji granulema ale i hovezim srdcem kazdy rano pridavam i nekdy kreetky a gerberusy ale moc se mne boji koupil jsem si ji pred rokem ale porad se boji rad bych aby mi jedla i z ruky proste aby se nebala prosim o vase rady piste sem nebo do emailu PETAUDI@email.cz

Jo, to je fakt, dokonce jsem viděl i "opětování" tohoto pohybu samicí, nějak jsem na to pozapomněl. Mám shodou okolností jedno mládě T.s.s kolem 10 cm, u kterého jde už celkem bez problémů poznat pohlaví podle drápů, ale u toho 5 cm jak tazatel uvádí nevím nevím. Pohlaví evidentně určovala paní prodavačka. Opět se tady ukazuje zkušenost (nebo snaha za každou cenu prodat ?) obsluhy zverimexu. Zvláště věta:

Paní ve zverimexu nám řekla, že se bez problémů snesou.

Mě osobně se 2 stejně velcí samci T.s.elegans snesli, ale pouze první 3 roky. Řekl bych, že u trachemysek je toto dosti problematické. Občas se samci snesou občas ne, někdy pomůže velká nádrž, někdy ani to ne a někdy dochází k agresivitě i mezi samicemi nebo navzájem mezi oběma pohlavími. Občas se agresivita projeví jen v určitém kratším období a zase zmizí. Opírám se o pozorování asi 20 ks Trachemysek v poměrně dlouhém časovém období. Doma mám T.s.elegans 2,3 v akvárku 100x40x50 (vodní sloupec rovněž 50) a už asi 2 roky bez problému. Co se týče mláďat, když to srovnám s Elseya novaeguineae (několik odchovů v posledních pár letech) to je příklad želvy, u které, když necháte v nádrži více mláďat, po dosažení velikosti karapaxu kolem 5 cm začnou být tak agresivní, že stejně přežije jen jedno. U trachemysek je to, zdá se mi o štěstí, ale vnitrodruhovou agresivitu jsem vždy zaznamenal až u odrostlých zvířat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...