Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sklípkan na začátek

Zdravim mam v planu si koupit sklípkana mam už o chovu něco přečtené a nevímkereho si koupit protože sem uvažoval o Brachypelma Albopilosum nebo Brachypelma smithi
Ktrý je síše pro začátečníky ? chci aby nebyl moc agresivní
Nebo mi mužete navrhnout ještě jineho nebo jinej druh
Děkuji :)

Předmět Autor Datum
Z těchto je to jedno, smithka je atraktivnějí, albopilka mnohem levnější, nejklidnější jsou asi Gram…
Uroboros 29.12.2012 23:40
Uroboros
Děkuji za odpověd, hodně se mi libi smithi tak si ji asi koupím, ale nechci aby mně nahodou kousla p…
marcelsipula1 30.12.2012 00:14
marcelsipula1
Na krmení si pořid větší pinzetu a bude po problému.Když jí budeš potřebovat odchytit ,tak přiklopit…
raddei 30.12.2012 00:23
raddei
prominte vim že je to blba otazka ale co v takovem připadě dělat že mně pavkou kousne v připadě br.s…
marcelsipula1 30.12.2012 00:44
marcelsipula1
Určitě ne, bolí to jako když štípne vosa řekla bych. Maximálně je pak místo nějaký ten den citlivé.…
Terkams 30.12.2012 09:17
Terkams
Určitě ne, bolí to jako když štípne vosa řekla bych. Už tě rafnul dospělej pavouk? Bodni si do ruky…
Uroboros 30.12.2012 09:26
Uroboros
Tak já mám právě tu opačnou zkušenost. 25letý muž, 80kg, kousla ho 5ti lettá B.Smithi a říkal, že to…
Terkams 02.01.2013 00:02
Terkams
Já mam v tomhle zkušenost s Poecilotherií a znovu bych to zažít tedy fakt nemusel, včela/vosa mi abs…
Uroboros 02.01.2013 08:35
Uroboros
Jak to dokázal to netuším. Mám 15 sklípkanů a nikdy mi ani od jednoho nic podobného nehrozilo. Pravd…
Terkams 02.01.2013 10:17
Terkams
Parahybany mám 2, asi 8cm v těle, mazlíka a kolera. Je to kus od kusu :-)
Petr64 26.01.2013 21:24
Petr64
Nejlepší je eliminovat možnost,že tě něco zobne a určitě bych to nezkoušel. Nemám osobní zkušenost a…
raddei 30.12.2012 11:00
raddei
Ja bych chloupky prirovnala k tomu kdyz se vyvalite ve skelne vate. kouse to a oplachem se nezbavite…
kacislavka 12.02.2013 10:46
kacislavka
nejklidnější jsou asi Grammostoly např. pulchra, rosea.. S tímto nemůžu souhlasit. Moje G. rosea je…
Freya 12.02.2013 13:34
Freya
Zdravím, Br.Smithi je v pohodě a jak už píšou ostatní určitě je vhodná i ta Gramostola pro začátek,…
Michal-88 30.12.2012 11:02
Michal-88
Oou děkuji moc a radu :)) koupím si teda br.smithi
marcelsipula1 30.12.2012 21:01
marcelsipula1
Jinak ja zase doporucuji koupit si prcka, treba tak paty svlek. Pavouk je jeste relativne malicky, a…
Maoor 31.12.2012 07:48
Maoor
chtel bych si koupit smithi ale mají zde u nás pouze ve 3. svleku neni to moc malý?jak rychle rostou…
twigac. 11.02.2013 12:50
twigac.
Maly to az tak moc neni. I kdyz to kazdy asi vnima jinak. Uz se to da krmit i mensimi moucnaky, a ma…
Maoor 12.02.2013 01:08
Maoor
Dobrý den, dnes jsem pořídila B.smithi 5. svlek, nečekala jsem že bude tak maličká, ale to vůbec nev…
LadyAnn 02.03.2014 19:19
LadyAnn
Do terárka bych jí dával cca ve 12-13.sv,ale ne moc velkého.
raddei 02.03.2014 19:30
raddei
mám tera 20×20×20, toto je můj 4 sklípkan, ale první kterého mám od 4. svleku Jak dlouho bude trvat…
LadyAnn 03.03.2014 10:19
LadyAnn
To je individuální, když budete hodně krmit a teplotu udržovat 26°C-28°C Může se svlékat třeba každý…
sheWcza 03.03.2014 11:29
sheWcza
Dobře, děkuji moc. Není kam spěchat :)
LadyAnn 03.03.2014 13:29
LadyAnn
Rok,dva,ale smithky rostou celkem dobře,při častějším krmení;-) k vánocům by mohl být 10. i 11. poslední
raddei 03.03.2014 21:37
raddei
Tak jsem ji sehnal v sedmym svleku to mi prijde lepsi.bojim se aby mi neumrel kdyz je tak maly.rosto…
twigac. 12.02.2013 11:19
twigac.
Jinak moje smithka je mnohem větší agresor než byly třeba theraphosy. Při vyrušení okamžitě kouše. N…
Sharkie 22.05.2013 13:07
Sharkie

Z těchto je to jedno, smithka je atraktivnějí, albopilka mnohem levnější, nejklidnější jsou asi Grammostoly např. pulchra, rosea... Z běžných druhů Brachypelm a Grammostol je pro začátečníka vhodný cokoli, ale jsou i další vhodné rody resp. druhy. Pokud tě to chytne, tak se sbírka pavouků rozrůstá poměrně rychle :-).

prominte vim že je to blba otazka ale co v takovem připadě dělat že mně pavkou kousne v připadě br.smithi ? mužu to nějak špatně odnest ? sem zdravý člověk si myslím, popřípadě ty žahave chloupku pokud se mi dostanou na kuži jak to dostat pryč, děkuji ;)

Určitě ne, bolí to jako když štípne vosa řekla bych. Maximálně je pak místo nějaký ten den citlivé. Brachypelmy mají chloupky agresivnější než někteří jedovatí pavouci, někomu nevadí, někomu jo. Když se mi dostanou na kůži svědí to několik dní, proto si hlídám, aby se nezvedl obláček chloupků když pavoukem nebo teráriem manipuluji.

Určitě ne, bolí to jako když štípne vosa řekla bych.

Už tě rafnul dospělej pavouk? Bodni si do ruky dva nože a ránu očisti utřenou solí s česnekem a chili. To by asi tak mohlo odpovídat :-) Problémy pak závisí spíš na citlivosti na jed a ta už je u každého jiná. Tátu kousnul do krku blbej pokoutník (sadnul mi za límec ve sklepě) a byl rád, že neskončil v nemocnici.

Ovšem kousnutí od těchto druhů prakticky nehrozí, pokud člověk s pavoukem nemachruje nebo neudělá vyloženě jiné kraviny. Tak 90% pavouků v chovu jsem se nikdy ani nedotkl, není k tomu sebemenší důvod.

Já mam v tomhle zkušenost s Poecilotherií a znovu bych to zažít tedy fakt nemusel, včela/vosa mi absolutně nevadí. Ale ony poecky jsou i považovány za toxicky významné, tak to srovnávat moc nejde, navíc každej na to reaguje trochu jinak. Spíš je mi záhadou jak někdo donutil chudáka smithku k tomu, aby ho kousla, brachypelmy na sobě nechají dříví štípat :-), když se jim něco nelíbí tak odcouvají v "obláčku" chloupků. Největší mrcha v chovu co jsem měl, byla Theraphosa blondi, ta útočila vždy a na vše co se v její blízkosti pohnulo.

Jak to dokázal to netuším. Mám 15 sklípkanů a nikdy mi ani od jednoho nic podobného nehrozilo. Pravděpodobně alkoholový dýchánek.. Ale zase tady bude záležet i na "povaze" sklípkana...Já mám doma B.Sabulosa, měl by to být celkem klidný pavouk, byl to můj první a doporučen jako povahově velmi podobný smitovce a je to ta největší mrška co jsem zatím viděla, na jakýkoliv pohyb reaguje útokem, je dost obtížné jí i rosit substrát, ihned startuje, staví se na zadní a když uděláš další pohyb hned sekne. L.Parahybana je podle ní mazlíček.

Nejlepší je eliminovat možnost,že tě něco zobne a určitě bych to nezkoušel.
Nemám osobní zkušenost a ani jsem se o to moc nezajímal,ale když si vezmu velikost chelicer a chemickou reakci(záleží na citlivosti organismu),tak bych to nepodcenoval.Někde jsem kdysi četl,že pavoučí jed se špatně rozkládá a usazuje se v játrech.Léčba se aplikovala vyplavením infuzemi,ale týkalo se to toxicky významných druhů a nevím jestli je to přesná interpretace.(Už to bude nějaký ten rok co jsem to četl)
Co se týká chloupků,tak opláchnout čistou vodou a v případě kontaktu s okem vyplavit co nejdřív ven.

Ja bych chloupky prirovnala k tomu kdyz se vyvalite ve skelne vate. kouse to a oplachem se nezbavite. do druheho dne mi naskakaly cervene pupinky v loktech, pod koleny, na krku a porad jsem se drbala. Co mi hned pomohlo byl prasek proti alergii (Zyrtec, Claritine - cokoliv). zmizelo hned drbani i pupinky :-) Ke kusadlum se nepriblizuju :-D

Zdravím, Br.Smithi je v pohodě a jak už píšou ostatní určitě je vhodná i ta Gramostola pro začátek, je však pravda že ta Smithi je mnohem více atraktivnější. Mě pořídila manželka jako první kousek samičku Br.Boehmei a dneska už mám doma 4 sklípkany (zatím :-D ) a to sice již zmíněnou Boemku k ní ještě Br.Emilii, Vagans a poslední A.Geniculatu. V chovu sklípkanů jsem taky teprve začátečník ale nadchlo mě to velmi. Jinak co se týče té manipulace pokud snimi vysloveně člověk nedělá blbosti tak myslím že kousnutí nehrozí a je třeba si dávat pozor na zasažení chloupky. Jinak při odchytu např. při čištění terária stačí přiklopit krabičkou a opatrně podstrčit víčko aby se mu nic nestalo. Jinak co se týče chovu sklípkanů stačí si to tady nebo kdekoli jinde pročíst, informací atd je toho všude dost, a i zkušení chovatelé na Terraburzách jsou ochotni říct nějaké rady nebo doporučit vhodného pavouka.

Jinak ja zase doporucuji koupit si prcka, treba tak paty svlek. Pavouk je jeste relativne malicky, ale uz se zase ralativne snaze krmi. Ze zacatku nemusite mit strach ze by vam nejak ublizil a tim jak poroste budete mit mnohem vic moznosti se seznamit s jeho vyvojem a chovanim. A nez vam dospeje budete snad uz sama vedet co a jak. Taky jsem tak zacinal a pak ta radost kdyz z prcka vypiplate krasneho velkeho.sklipkana. Jinak co se tyce kousnuti, nekde jsem cetl ze pry neexistuje pripad kdy by clovek po kousnuti sklipkanem umrel. Ale jestli je to pravda to nevim. :-) Kazdopadne pokud dodrzite zakladni pravidla obezretnosti, moznost kousnuti je zcela minimalni. To vas driv pokouse nejaky pes na ulici. At se dari.

Maly to az tak moc neni. I kdyz to kazdy asi vnima jinak. Uz se to da krmit i mensimi moucnaky, a mas to i lacinejsi. Muj prvni sklipkan byl zhodou nahod taky smithi ve tretim ci druhem svleku. A podarilo se mi ho pekne vykrmit az do dospelosti. A jak rychle to roste. Je to individualni, zalezi na teplote a krmni, ale neni kam spechat. Ten muj (delam si zaznamy) vyrost do desateho svleku asi za rok, prumerne po 45dnech svlek. Pak uz interval vzrostl na 100 a vic dnu. Takze ve dvanactem byl asi za dvacet mesicu. Ale berto spis orientacne.

To je individuální, když budete hodně krmit a teplotu udržovat 26°C-28°C Může se svlékat třeba každý 2. měsíc někdy i dřív. Počítejte však s tím, že když potom porovnáte s pavoukem ze stejného kokonu co nebyl překrmován, tak ten Váš bude ve shodném svleku menší, ale zase toho svleku dosáhl podstatně dříve.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru