Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem TERARIUM PRO AGAMU KOČIČINSKOU

Ahoj všem zkušenějším :)

Koupili jsme včera Agamu kočičinskou - Theodoru (jak jsme ji pojmenovali). Když jsme ji donesli (cca v 20h), vypadala zdravě, zblajzla 5cvrčků napudrovaných v Calciu+D3 od ExoTerra (2 z 5 byli obaleni v prášku). Ráno už nic nevzala, celý den to samé a mám trochu strach, co s ní může být? Změna prostředí? Nažrala se moc? Je něco blbě v terárku, které jsem ji připravil? Je ve stresu, že na ni furt čumí naše kočka? (neútočí, neloví, jen čučí). Theodora jen leží kam ji člověk položí, celou noc byla přichycená na jednom místě, má přivřené oči, cvrčka u huby a bez reakce. Když si ji vezmu, vyleze si na ruku a do terarka se ji nechce přelézt, ale pak si vyleze na větev a tam zůstane. Pokud máte někdo radu, podnět, budu moc rád za reakci!

Nějaká fakta a popis terarka, viz foto v příloze:

- Thea, Agama kočičinská, cca 3měsíce, doma od včera
- Terárko 100x40x50cm
- Zadní stěna terarka imitace kamene, vyřezaný polystyren přilepený sanitárním silikonem, natřený lepidlem na obklady. Vše suché a vyvětralé cca týden
- Z 1/3 na levé straně nádržka cca 7cm hloubka, čistá voda
- Ze 2/3 na pravé straně podestýlka z kokosové drtě, směs nahrubo a najemno, koupeno přímo pro terra účely
- přes celé terárko očištěná větev z švestky a živá rostlina s listy "blázen"
- v pravé půlce osvětlení ExoTerra UVB ReptiGlo 10.0 26W, a v levé Infra ExoTerra osvětlení, vydávající dostatek tepla
- teplota v teplejší části cca 30°C, v chladnější cca 24°C. V nocí když se nesvítí cca 20°C. Svítím 8h-22h.
- Vlhkost 70-80%

Díky za radu :)

Předmět Autor Datum
ahoj, sice nejsem odborník na kočičíny, ale zkusím ti poradit. To že nežere, je normální, je ve stre…
Vysko 07.02.2013 01:30
Vysko
Diky za tipy, svetla ma myslim dost, jen to z fotky nevypada. Koupim ale zarivku pres celou delku te…
ZoltakOVA 09.02.2013 11:03
ZoltakOVA
Halelujah!!! :) Terarko jsem přenesl do jineho světlejšího pokoje, kde jsem nepustil našeho kočičíh…
ZoltakOVA 09.02.2013 13:18
ZoltakOVA
To vůbec nevadí (s tím obývákem) akorát mi nepříjde, že je v tom teráriu dostatečné světlo, přidal b…
rayman 09.02.2013 14:28
rayman
Zdravím, k Tvému problému - to, že je agama ve stresu a že nežere xy dnů - málokdy je ten stres u t… poslední
Zydy 09.02.2013 16:24
Zydy

ahoj, sice nejsem odborník na kočičíny, ale zkusím ti poradit. To že nežere, je normální, je ve stresu, zvyká si na nové prostředí. Z toho vyplívá, vůbec ji netahat ven, co nejméně lézt do terárka, kočku bych přenusul ať si pozoruje něco z okna a cvrčky můžete nechat pobíhat po terárku volně 2-3 kousky a ona si sama vezme. Co se týče terárka, tak bych přidal víc větví a rostlin, ať má počem lézt a má se zaco schovat, než si na všechno to kolem zvykne. Dále bych přidal zářivku na dosvětlení, má tam celkem temno a tu uvb žárovku přesunout hned vedle žárovky, kterou máte na výhřev.

Diky za tipy, svetla ma myslim dost, jen to z fotky nevypada. Koupim ale zarivku pres celou delku terarka. Pridal jsem i dalsi drevo, rozhodne ma po cem lozit a kam se schovat. A porad nic nezere. Po terarku lozi 3 cvrcci. Dneska (3 den co nezere) zajedu pro nejake jine zradlo. Ale prvni vecer chtela sezrat i krabicku kde byli cvrcci. Myslim, ze je porad ve strehu a dava pozor na tu nasi kocku :( Myslite, ze to muze byt ten problem? Kocku rozhodne stehovat nebudem, tak co s tim? :(

Halelujah!!! :)

Terarko jsem přenesl do jineho světlejšího pokoje, kde jsem nepustil našeho kočičího miláčka a změna byla okamžitá. Změna barvy do zelena, 3 cvrčci a já hroznou radost že je vpořádku :) Nevím ale, jestli je to pokojem, nebo nepřítomností kočky.
Budu muset občas Blbku (naši kočku) pustit do pokoje aby si Thea (naše agama) zvykla, že tady nežije sama :)

Myslíte, že vadí, že máme tmavší obývák (kde bych chtěl mít terárko) ikdyž má v terárku dostatek světla od umělého osvětlení??? Tzn. v terárku světlo a teplo a všude kolem šero? Díky za názor. Z.

To vůbec nevadí (s tím obývákem) akorát mi nepříjde, že je v tom teráriu dostatečné světlo, přidal bych tam zářivku na dosvit a jak už někdo psal tak uvb+ vyhřevku dát k sobě.

Ještě bych se chtěl zeptat (omlouvám se nečetl jsem to teď znova, naposled když jste to zadala tak si nejsem jistý, zda se to tu neřešilo) zda máte ten bazének vyhřívaný, popřípadě kolik je tam stupnu?

Mimochodem, na to jak je to terárium velké mi příjde naprosto prázdné, téměr nulové využití místa, přidal bych tam určitě víc větví, popřípadě rostlin.

Zdravím,

k Tvému problému - to, že je agama ve stresu a že nežere xy dnů - málokdy je ten stres u těchto u agam základem problému, zrovna kočinčiny jsou docela dravé, co se týče krmení. Co se časem může stát poblémem bych viděl následovně - nedostatečné osvětlení, jestliže pomineme ten rádoby zdroj UVB, nějakou výhřevnou, tak pro dosvbětlení doporučuji lineární zářivku značek Narva či Solar Raptor. K tomu zdroji UVB, já vím, že je zavádějící vše od Exo Terra, přeci jen krásné obaly popsané zaručeně tou pravdou nejpravdovatější, uchvátí každého. Jen tento zdroj UVB je opravdu jako plivnutí do moře, a proto opravdu dotovat vitamíny a minerály. A vzdálenost od zdroje bych viděl tak na 20 cm. Ne že bych byl odpůrce ExoTerra, ale možná bych vyměnil i ten produkt oblekající se do kabaátu vitamíno-minerální směsi. Osobně ze zkušeností bych doporčuil NutriMix REP a atky klasickou sépiovou kost. Ať mi každý ze začátku říká, že ne a ať si klepu na čelo, tak agamy tu sépiovku žerou samy - stačí jim dát tu kost, nakrájenou na malé kousky, před talmu popřípadě někde v teráriu do misky a uvidíš, že to "zobou". Neboj se mít teplotu i v uričté bodě 35°C, agama se ráda vyhřeje. Co se táýče substrátu, v rámči takové té čistoty v teráriu a čistoty vody a uspokojení potřeb jak agamy tak Tebe, bych doporučil spíše kamínky. Opomeňme teď, že třeba se kladou i vejce a že to chce nějaký jiný substrát, prostě čistě konkrétně k Tvému teráriu bych volil např. kameny (klasika bytel kamínků, který stojí cca 100 Kč v OBI). Proč vůbec ty kameny? Agamy mají rády vlhko, to je jasné, nejen blbnutí a exkrementy ve vodě, tak i docela hodně rosení, a když koukám na Tvé terárko, vidím tam snad bukové štěpky, na začátek dobré, pro sterilnější prostředí někdy taky obstojné, ale při optimální vlhkosti docela zhouba. A konečně k té kočce, docela jsem rád, žes na to přišel. Agamy opravdu primárně nemají rády cokoliv jiného a z mé zkušenosti kočky a psy nesnesou nikdy. Osobně bych ani nedoporučoval nějaké návyky na sebe, lidé sice postupně blbnou, kočky třeba taky, ale nějaké instintky ještě mají stále. A učit zvykat agamu na kočku a kočku na agamu, celkem náročné - nikdy nevíš, která strana zklame, ledaže bys měl Garfielda, který by pochopil, že ještěrku papat nesmí. Ještě k té výbavě, čím více to člověk přeplácá, tím větší pravděpobnost nějaké úrazu zvířete, dej tam nějaké větve, nějakou i umělou a věrně živé vypadající rostlinu a klíděk. V nějakém překombinovaném teráriu s ostrými kusy a podobně je i možné, že agamce zkrátíš ocas a podobně.

Tak držím palce při chovu a hodně úspěchů :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru