Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem kolísavá teplota v inkubatoru

Zdravím,sesravil jsem si inkubátor z akvaria ktere sem zaizoloval polistákem a na vikoridelal kabel s termostate,.jenze kdyz ho zapnu na teplotu 27 stupnu ,tak asi 1,5hod teplota klesá na 26 a kdyz presahne 26ti stupmovou hranici,tak se pusti kabel a ten to zase vytahne na 27,5stupnu.Rád bych se zeptal jestli to nevadí nebo jestli mám lepe zaizplovat?Kdyztak nejake rady prosím..

Předmět Autor Datum
Podle mě s izolací ničemu už nepomůžeš. Jedině že teplota bude klesat pomaleji. Kolísání je dle mého…
hawok 09.02.2013 01:53
hawok
Jakej tam mas termostat?
montium 09.02.2013 08:36
montium
Tento jev se jmenuje hystereze. U některých termostatů se hystereze dá nasatvit. Pro přesnější udrže…
cejna 09.02.2013 08:43
cejna
Mam tam vajicka chameleona jemenskeho.Takže si myslíte ,že to mám nechat jak to je?
nereg. 09.02.2013 23:52
nereg.
ATC-300A
nereg. 09.02.2013 23:50
nereg.
Můžeš to nechat takhle. Jemenům to neva. poslední
cejna 10.02.2013 09:54
cejna

Podle mě s izolací ničemu už nepomůžeš. Jedině že teplota bude klesat pomaleji.
Kolísání je dle mého způsobeno konstrukcí termostatu, který spíná když teplota dosáhne nižší než nastavené a vyhřeje to navíc asi díky setrvačnosti nebo řešení jaké je u něj použito.
Existují termostaty, které prakticky drží konsttantní teplotu. Fungují tuším tak, že se pomalu blíží k požadované teplotě úo nějakých malých krocích. Ale nevím zda si přesně pamatuju přesnou funkci a hlavně né jméno. To určitě poradí vzdělanější v této problematice.
Co se týče výkyvů teplot, neřek bych, že by to mohlo dělat paseku. Spousta lidí inkubuje pouze s krabičkou na teráriu pomocí zbytkového tepla. V přírodě plazy taky nemají konstantní teploty. Podle teploty hádám, že to ptáci nejsou. Tam je to s inkubací poněkud jinak.

Tento jev se jmenuje hystereze. U některých termostatů se hystereze dá nasatvit. Pro přesnější udržení teploty se používají termostaty s proporcionálním řízením- PID.
Záleží od jakého zvířete ty vejce inkubuješ. U běžně chovaných druhů ti tenhle výkyv vadit nebude. Naopak, u většiny zvířat je např. pokles teploty na noc pro vývoj ještě lepší. Inkubace sice trvá dýl, ale mláďata bejvaj větší a životaschopnější.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru