Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguánům se lámou hřbetní ostny

Jsou dva, něco přez rok. Po svleku se jim zlámaly cca 3 a třeba jich ještě bude víc, hřbetní ostny. Jsou pod 100w UVB solar raptor - kompakt, výrobce uvádí 50cm vzdálenost, prodejce uvedl, že dle zkušenosti lze 30cm. Vzhledem k situaci v terariu je to od nich 30cm. Jinak dopujeme z kelímku zakoupeném na exotice - Vitamíny a minerály se zvýšeným obsahem vápníku, není na tom ovšem uvedený výrobce, je to žlutá etiketa s žábou, želvou, chameleonem. Na spodku uveden seznam všech příměsí. terko - 120x50x80, zatím.. Nejspíš je to tim UVčkem, nicméně zkuste poradit, dorostou, to uvčko už prostě výš nedostanu...

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
80 centimetrů není zrovna na zemi, i vyhřívací větev je 30cm nad dnem... U stropu mají také polici a…
Xanthocon 19.02.2013 23:21
Xanthocon
Sám se zeptám, sám si poradím, tak to je pak těžký! Pro 14 měsíčního legoše jsem měla terárko 120 vý…
Host123 20.02.2013 00:19
Host123
no shánim někoho kdo již podobný problém vyřešil nebo zná. Vlhkost jsem v potaz nebral, vlhčím zhrub…
Xanthocon 20.02.2013 01:36
Xanthocon
Zhruba denně? Jakou vzdušnou vlhkost máte? V místech, kde se leguáni vyskytují se rozmezí pohybuje m…
Y Draig Goch 20.02.2013 10:37
Y Draig Goch
aha, vlhkost jsme příliš neřešily, chyba, maj tam vodopád ale vypnutý, tzn. dnes koupím čerpadlo, bu…
Xanthocon 21.02.2013 12:07
Xanthocon
Samozrejme,že sa narvú do najvyššej možnej výšky - leguán ako stromový jašter trávi čas vylihovaním…
johny13 21.02.2013 12:55
johny13
Jo a kdybyste věděli o pořádný skříni 1x1x2-3m, nebo věděli kdo umí postavit, tak taky napište. Díky…
Xanthocon 21.02.2013 16:23
Xanthocon
Hele, jak to bude orientovaný? Pořád je potřeba mít 2 m na výšku a pak aspoň 1,5 na šířku (máme to t… poslední
Y Draig Goch v práci 22.02.2013 13:25
Y Draig Goch v práci

Sám se zeptám, sám si poradím, tak to je pak těžký! Pro 14 měsíčního legoše jsem měla terárko 120 výška, 90 délka a 60 hloubka. Důvod bych ale viděla v nízké vlhkostiv nebo nedostatkub neo nevyváženosít vitamínů a minerálů.

Zhruba denně? Jakou vzdušnou vlhkost máte? V místech, kde se leguáni vyskytují se rozmezí pohybuje mezi 60 - 80%. My rosíme 2x denně a je na substrátu, směsi rašeliny s pískem, který drží vlhkost + v místnosti je díky akváriím a rostlinám kolem 60% běžně, takže ani o moc nepřijde větráním. Mají bazének, možnost se namočit? Kupte nějaký vlhkoměr a zjistěte, jak na tom leguáni jsou. Může být, že jsou prostě sušení a ostny nemají dost pružné.
Jak už tu šla řeč, terárium je nevhodně orientované, leguáni jsou stromoví a šplhající ještěři, takže těch "luxusních" 120 cm by mělo být na výšku a je to skutečně jen prozatímní velikost, obzvlášť pro dva kusy. Leguáni se snaží "zdrhnout" na strom, ale nemůžou, protože ten necelý metr je opravdu málo. Máte aspoň terárium umístěné na nějaké dost vysoké skříňce, aby vás leguáni viděli z oka do oka nebo byli trochu nad vámi?
Ty vitamíny + minerály, výrobce by měl být uveden každopádně, leda by vám chovatel dal nějaký svůj vlastní mix.

aha, vlhkost jsme příliš neřešily, chyba, maj tam vodopád ale vypnutý, tzn. dnes koupím čerpadlo, bude i koupání (spodní nádřzka od vodpoádu)... Stále se ale obávám, že ty první tři ostny na hlavě mohli odejít kvůli tomu, že je vypražilo to UVBčko. Zbytek ostnů od krku dál je v poho.. Taky se to drbe, což sem myslil, že je kvůli svlékání, dnes jsem ovšem zjistil, že mají na sobě ty malé červené mrchy, o kterých jsem tu již někde četl. Bylo doporučováno koupit frontline. Víte jak se hmyz jmenuje, kde se bere, jak těžké je se toho zbavit, jestli to žije i v substrátu etc. Co si myslíte, je udržitelné mít dva? Jeden je samozřejmě alfa samec, žere jak zjednanej a celkem prudí toho druhýho a hrozně roste, druhý je submisivní, žere normálně, zaostává trochu co do tloušťky a možná i velikosti a možná že by to mohla být i holka (límec zdá se trojúhelníkovitý). Děkuji

Samozrejme,že sa narvú do najvyššej možnej výšky - leguán ako stromový jašter trávi čas vylihovaním v najväčšej možnej výške.Preto som spomínal,že terko je nízke.
V prípade,že sa schovávajú - buď je terko umiestnené na zemi a boja sa chodenia okolo terka,manipulácie v terku atd.Alebo sa prejavuje dominancia.Vtedy jeden utláča druhého a to aj v prípade chovu 2 samíc.
Ostne - tie sa môžu poškodiť pri zlom zvleku,pri nízkej vlhkosti,mechanicky alebo pri bitkách.Moje samice ich majú zničené od párenia,vždy si našli nejakú medzeru kde šmejdili a snažili sa vliezť.To bolo hlavne u samca.Tomu postupne a pomaličky dorastajú,ale nikdy už predpokladám,že nebudú " výstavné".Niekedy mu so zvliekaním ostňov pomáham.Jemne navlhčím a skúšam to aj niekoľko dní až kým opatrne sa stará koža nezvlečie.Niekto im ich aj natiera olejčekom,ja nie.
Kúpa 2 legov nemusí byť vždy chyba,len treba mať správne zariadené a dostatočne veľké terko.Samozrejme sa môže stať,že budú musieť od seba.To sa dopredu nikdy nevie.Jednoducho potrebuju dostatok priestoru na ohrievanie,prípadne úkryt na schovanie.
Ja mám jednoducho šťastie,ale bitky sa občas vyskytnú.Dominantná samica je síce vzrastovo najmenšia,ale v bitke o flek,žrádlo je o to zúrivejšia.Hravo si poradí aj so samcom,ale ten je "gentleman",nechá si aj "s..ť" na hlavu.
80 centimetrů není zrovna na zemi, i vyhřívací větev je 30cm nad dnem... - presne k tomuto číslu som sa dopracoval po odrátaní vzdialeností.Pri dĺžke leguána 40-50 cm už vláči chvost po zemi.
Terko je nielen nízke,ale aj málo hlboké.V takom prostredí budú na seba čoraz horší.
Nepochopil som presne typ zdroja,ale kompakt 100 W nepoznám. To by musel byť omnoho silnejší zdroj,aby došlo k spáleniu ostňov a to mi potvrdilo viac skúsených chovateľov.
Ja vlhkosť v terku moc neriešim.Niekde v iných príspevkoch som už spomínal,že jeden lego nemá rád vodu ani vyššiu vlhkosť.Riešim to vaničkou s vodou na kúpanie.2 legovia sa v nej denne kúpu a 3. stačí rosenie.
že mají na sobě ty malé červené mrchy, - je tu niekde téma o Frontline,tam sme to viacerí riešili.
Chcelo by to fotky leguánov,tvrdiť,že je alfa samec ? Môže to byť kľudne aj dominantnejšia samica.
Keby sa mi podarilo odfotiť jednu zo samíc,tak podľa hlavy,laloku by viacerí -aj to tvrdili - povedali,že je to samec.Našiel som jednu takú približnú fotku.
http://www.johny31.estranky.sk/img/original/260/sd c13950.jpg
P.S. čiastočná odpoveď bola vlastne už tu:
http://tera.poradna.net/q/view/259406-terarium-leg uan-zeleny-kolika-watove-zarovky

Hele, jak to bude orientovaný? Pořád je potřeba mít 2 m na výšku a pak aspoň 1,5 na šířku (máme to tak, ale 2m by byly lepší), k tomu metr hloubka - my máme 200v x 140š x 100h a je to pro jednoho docela malý. Na šířku už je to stejně jako on...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru