Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama x Leguan x ???

Dobrý den,
Potřeboval bych poradit.. Přemýšlel jsem nad chovem Agam Vousatých či Leguána Zeleného... Ale Agami mě odrazují kvůli tomu, že bych musel chovat cvrčky či šváby nebo je někde shánět... Byl jsem tedy rozhodnut pro Leguána, ale dneska po brouzdání na internetu jsem viděl fotky obrovských terárií a často psanou větu, že terárium o velikost 150x100x50, je tak do 3-tího roka života... Obrovské terárium přes půl místnosti si dovolit nemohu,už jen kvůli nedostatku místa... Ptám se hlavně na zkušenosti s velikostí teraria, potravou a chovem celkově. Za každou odpověd budu rád)) Nebo také doporučit jiného mazlíčka k chovu ) Děkuji

Předmět Autor Datum
Ahoj, moc Tě chválím, že neuvažuješ o(aspoň zatím) o tom nacpat leguána do příliš malé ubikace! Na t…
ahojky ahojky 23.02.2013 06:37
ahojky ahojky
Jak to tak vidím, tak můj sen si splním až za pár let, po delším přemýšlením :D... Ale přesně tuto…
Filcek 23.02.2013 08:53
Filcek
Zmenšený vydání leguána, to jest chovatelný ještěr který je býložravý, na týhle planetě prostě NEEXI…
Aurifer 24.02.2013 11:57
Aurifer
No nevím, nejsem takový znalec, ale myslím že černí leguáni taky nejsou žádní prckové a také, že jej…
Host123 24.02.2013 12:07
Host123
u těch Ctenosaur záleží na druhu, však si nemusí kupovat metrovou similisku. Řada dneska běžně dostu…
Aurifer 24.02.2013 12:19
Aurifer
Díky za poučení a lze tedy něco z zmíněných druhů s klidným svědomím doporučit někomu, kdo se s pode…
ahojky ahojky 24.02.2013 12:47
ahojky ahojky
S klidným svědomím se nedá začátečníkovi doporučit chov ani té Iguany, protože zelený leguán také ne…
Aurifer 24.02.2013 14:25
Aurifer
Rozumím, ale odpověď vyzněla (pro laika) tak, jakože u Ctenosaurů neni pořeba podávat živočišnou pot…
Host123 24.02.2013 13:04
Host123
Jenže ona je potřeba podávat ta živočišná potrava i těm Iguanám, proto jsem to psala. Ani Iguany nej…
Aurifer 24.02.2013 14:20
Aurifer
.... ale to spousta lidí neví nebo nerespektuje. Alespoň si myslím.Všeobecně panuje u laika názor, ž…
Host123 24.02.2013 14:50
Host123
ona taky spousta lidí toho levného leguána (chamíka, vousatku atd) z mnoha důvodů umoří. Ikdyž zrovn…
Aurifer 24.02.2013 17:35
Aurifer
... A tasky proto, že se všude píše něco jiného, tak je v tom binec. Podle čeho vycházíte z toho, že…
dotaz-strava 18.08.2013 09:48
dotaz-strava
Iguany jsem dlouhá léta chovala a odchovávala, takže převážně z vlastních zkušeností z doby, kdy ješ…
Aurifer. 18.08.2013 13:09
Aurifer.
Čili pokud máme samečka, není nutné dávat mu živočišnou stravu ? Vystačí si se zeleninou a ovocem ?… poslední
dotaz-strava 18.08.2013 13:47
dotaz-strava
dobry den rodice mi nechteji dovilit agami kvuli svabum muze svab v dobe prezit a rozmnozit se deku…
natrix natrix 24.02.2013 20:28
natrix natrix
Svabov je X druhov - najcastejsie sa asi choba svab argentinsky (blaptica dubia) - nevie liezt po sk…
SoCo 24.02.2013 21:01
SoCo

Ahoj, moc Tě chválím, že neuvažuješ o(aspoň zatím) o tom nacpat leguána do příliš malé ubikace! Na to ti leguáni dojíždějí, že je to mezi ještěry býložravec, tak ho chtějí lidi, co nechtějí krmná zvířata, ale pak ho mají v totálně nevyhovujících podmínkách. Dobře je taky, že sis nepořídil to zvíře hned, ale napřed přemýšlíš o tom, co jeho chov obnáší. Když si to tady projdeš, uvidíš kolik lidí to udělalo obráceně a často to končí pro zvíře špatně a "chovatel" taky není nadšenej .

Tvůj dotaz nebo postoj nebo situace, nebo jak to nazvat se stále opakuje. (BTW NEMĚL BY NĚKDO POVOLANÝ A ZKUŠENÝ NAPSAT NA TOTO TÉMA ČLÁNEK A DÁT HO DO FAQ, PROTOŽE JESTLI TOHLE NENÍ FAQ, TAK CO TEDY??

Lituju, ale nemá to asi přímo to řešení, který chceš. Proč:

Zmenšený vydání leguána, to jest chovatelný ještěr který je býložravý, na týhle planetě prostě NEEXISTUJE. Je spoustě ještěrů, co nepohrdnou zeleným nebo ovocem, ale jen jako přílohu k živýmu masu, je pár gekonů, které lze alespoň v jejich dospělosti, udržet na umělý stravě, takže nepotřebuješ hmyz, ale otázka je, jestli je to ok je takto chovat a není to sobectví chovatale nedopřát jim přirozenější stravu, tj hmyz a ovoce. Nevím, nemám na to názor nechovala jsem je, ale vygůgli si Rhacodactylus ciliatus a repashy food.

musíme se bavit jen o ještěrech?
suchozemské želvy jsou býložravé, jsou to osobnosti, ale potřebují taky dost prostoru, v létě kus zahrádky, navíc někomu nemohou ještěra nahradit. žijí dlouho, takže je to skoro jako rozhodnout se mít dítě, vlastně hůř, protože dítě by při dobré výchově mělo být za cca 2O let samostatné, želva však ne. Ani vodní želvy bys nechtěl??? hadi se bez cvrčků obejdou, ale pro někoho je jejich potrava ještě víc problematická. takže nám napiš víc o sobě a svých důvodech, jinak ti těžko poradit. co nějaký bezobratlí, třeba lupenitky, jsou krásný, ne? ¨¨

S těma cvrčkama je to jen nechuť nebo objektivní neřešitelný problém? Moje zkušenost je taková, že si každý říká, že neví jak s těma cvrčkama, ale vzhleem k tomu, že leguán se nikomu do bytu nevejde, tak nakonec zjistí, že cvrčci nejsou tak zlí. Pokud budeš mít jedno zvíře , menší než agama, stačí mít krabičku nebo pár krabiček, cvrkají jen dospělí samci, takže já třeba do ložnice krmím jen samicemi a hotovo. přítel zezačátku říkal, ať ty cvrčky dám někam, kde na ně v žádným případě neuvidí, o další cvrččí generaci později povídal "to jsou ale pěkně masití cvrčci, ty jsme opravdu vypěstovali sami? to si zvířátka pochutnaj" to je jako když si dáš předsevzetí, že psa nebo kočku nepustíš na gauč a druhý den nejpozději tam je. vážně se těch problémů s hmyzem neboj. je to jako sarančata na louce. ostatně ty jsou pro ještěry taky moc dobrá potrava a zadarmo

Pokud půjdeš do ještěra osobně bych ti tu agamu malinko rozmlouvala, pokud ses ovšem nezakoukal vysloveně do ní, protože je docela velká, potřebuje drahý světla co sežerou dost elektriky a i těch cvrčků sežere a následně vys.. ehm vyloučí dost. taky napiš odkud jsi, a´t tě pošlou na nejbližší burzu napřed pro terárko a pak pro nějaký pěkný zvíře a cvrčky. ve zverimexu nic nekupuj, je to drahý, zvířata (jako plazi) často nevypadaj zdravě nebo i melou z posledního, fakt, nekecám. a jestli personál je schopnej dát návod na péči, kterou to zvíře přežije tak jedině pokud je to výjimka co potvrzuje pravidlo. Proč jsem se tolik rozepsala? Protože nejseš první ani poslední, kdo se mi na to ptá..

a čet si todle?
leguan-zeleny
agama-vousata
případně ty další tam uvedené druhy

Jak to tak vidím, tak můj sen si splním až za pár let, po delším přemýšlením :D...

Ale přesně tuto odpověd jsem potřeboval. Co se týče želvy, tak máme doma Želvu čtyřprstou (Žofinku) už skoro 18 let, zajímavostí je, že už ji do terária ani nedáváme a leze nám celý léto po baráku kam se jí zachce, a my ji pak půl dne hledáme ))... Je možný, že moje uvažování nad jiným zvířátkem vzniklo, tím že Žofinka právě spinká a mně je smutno :/ :D
Dokonce i kdysi dávno, když jsem byl ještě malej, jsem měl doma Kudlanku Nábožnou, kterou jsem kdysi našel v nás na parkovišti

Myslím si, že si to nechám proležet v hlavě přes léto... Potom by i problém s místem na větší terarim pro Leguána byl asi řešitelný - právě jsme se přestěhovali a máme doma docela zmatek s tím kde co bude.

Takovéhle odpovědi si velice vážím. Děkuji))

Zmenšený vydání leguána, to jest chovatelný ještěr který je býložravý, na týhle planetě prostě NEEXISTUJE

Ale houby, to že je neznáš neznamená, že neexistují- existuje x druhů převážně býložravých leguánů a agam, kteří jsou chovatelní a potřebují podstatně méně prostoru než Iguany. Akorát že bývají hůře dostupní a cena vyšší, ale to je jediné úskalí. Dostupní jsou třeba černí leguáni rodu Ctenosaura (některé druhy skoro za hubičku) nebo zelení leguáni rodu Brachylophus, ale tam už je vyšší cena.

No nevím, nejsem takový znalec, ale myslím že černí leguáni taky nejsou žádní prckové a také, že jejich potravu tvoří hlavně v mládí převážně živočišná potrava, min tedy 50 na 50,ale jak říkám, možná se mýlím, nejsem odborník.

u těch Ctenosaur záleží na druhu, však si nemusí kupovat metrovou similisku. Řada dneska běžně dostupných druhů má do 35cm. A s tou živočišnou potravou- mají o něco větší potřebu živočišné složky, než ty Iguany, ale mláďata Iguan a březí samice atd ji taky potřebují, takže je to uplně jedno.

Díky za poučení a lze tedy něco z zmíněných druhů s klidným svědomím doporučit někomu, kdo se s podezřením dívá na cvrčky, jako třeba fakticky úplně první terarijní zvíře? A čím ten hmyz v živočišné složce potom nahrazovat?

S klidným svědomím se nedá začátečníkovi doporučit chov ani té Iguany, protože zelený leguán také není zvíře pro začátečníka. JInak co se týče nároků, tak ty mají Ctenosaury prakticky stejné jako Iguany, také to jsou velice tvrdá zvířata. Akorát (menší druhy, samozřejmě) si vystačí s podstatně menší ubikací. V současné době jsou dostupné např. Ctenosaura flavidorsalis a C.quinquecarinata.

Jenže ona je potřeba podávat ta živočišná potrava i těm Iguanám, proto jsem to psala. Ani Iguany nejsou čistě býložravé. A Ctenosaury zas o tolik vyšší spotřebu živočišné složky nemají....čistě býložravé jsou akorát některé vysokohorské druhy, jako jsou Vilcunie, Phymatuři apod, ale to jsou druhy takřka nesehnatelné a chovatelné jenom za možnosti poskytnout jim specifické podmínky.

ona taky spousta lidí toho levného leguána (chamíka, vousatku atd) z mnoha důvodů umoří. Ikdyž zrovna co se týče krmení, tak tam by u těch omnivornějších Ctenosaur nenapáchali takové škody nevhodným složením jídelníčku, protože ty Ctenosaury na něj nejsou tak citlivé, když je něčeho víc nebo naopak míň. Jinak 1 skupina flavorozálisek mi z nějakého důvodu hmyz nežere vůbec, ti jsou jenom na zeleném/ovoci. Akorát občas dostanou křepelčí vejce, ty jim celkem jedou...a fungují taky, ale na té kondici je to vidět a samice kladou neživotaschopná vejce.

Ono co se týče té čisté býložravosti Iguan, tak ono se to taky leckde píše, takže se nelze divit, že je lidé často považují za čistě býložravé. Ale jak to je v reálu už jsem tu po různu psala vícekrát.

... A tasky proto, že se všude píše něco jiného, tak je v tom binec. Podle čeho vycházíte z toho, že Iguany mají dostávat živočišnou potravu ? Četl jsem plno diskuzí o tom, jak leguánovi škodí cvrčci, švábi a jiná živočišná havěť, že je nedokáží pořádně strávit. Pak zase čtu, že se mu to má podávat... Ten expert to, tamten studovaný profesor tamto.. Nebylo by nejlepší řídit se tím, co prostě sežere ? Člověk už asi fakt neví, co má Iguanám podávat. Sám jednoho chovám a živočišnou stravu mu nedávám, zatím teda prospívá ( i když co není, může být.. )

Iguany jsem dlouhá léta chovala a odchovávala, takže převážně z vlastních zkušeností z doby, kdy ještě neexistovaly petkařské webísky plné bludů. A později také z vlastních pozorování z volné přírody.

Ono co se týče toho "krmit tím co žere", tak to je bohužel často ten základní důvod zdravotních problémů leguánů chovaných jako pet. "Když on má Pepíček ten smetánek tak rád". Lidi jim dávají to, co leguánům chutná, jenže zvířata jsou jako malé děti, nejvíce jim chutná to, co by měli dostávat nejméně. Takže chovatel musí myslet za ně a krmit přiměřeně tím, co dostávat mají.

Co se týče toho hmyzu, tak březí smaice se bez něj neobejdou. Ona řada lidí se diví, že jim sice samice kladou, ale vejce se nelíhnou nebo mláďata potom nestojí za nic, pokud už se náhodou vylíhnou. A mláďata krmená čistě zeleným také hůře rostou. Čímž samozřejmě nepíšu, že by se jim mělo pravidelně podávat mouční červi v množství co hrdlo ráčí, ale samicím v době rozmnožování- před a po snůšce je důležité ty živočišné bílkoviny dodat. A mláďatům občas dát třeba saranči.

Svabov je X druhov - najcastejsie sa asi choba svab argentinsky (blaptica dubia) - nevie liezt po skle a pre rozmnozovanie potrebuje vyssiu teplotu (25-28). To iste plati o cvrckoch - niektore su vhodnejsie nez druhe, pretoze ked aj utecu, je mala sanca ze sa dokazu rozmnozovat.

Skor ako starost o potravu, treba sa uistit ze poznas potreby zivocicha ktoreho chces chovat. Cize ze potrebuje terarium o nejakej velkosti, dostatocnu teplotu v nom, prijem vapnika a dostatok svetla s pritomnostou UVB.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru