Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zácpa u vodní želvy

Dobrý den, prosím o radu.
Mám 3 roky vodní želvičku a ta už skoro měsíc trpí zácpou a nekaká. Byla i týden u veterináře, tak mi však řekli, že u nich taky nic, prý akorát jeden den v půlce týdne se jí trošku něco podařilo vytlačit, ale že to bylo opravdu málo. Tak ji po týdnu "propustili" domů a já už opravdu nevím, jak jí pomoct. Proplavat do teplejší vany jsem ji samozřejmě dávala, bohužel bez výsledku. Jinak je velice čilá, žádné známky bolesti a její apetit se taky neztratil.
Neznáte někdo nějaké projímadlo nebo způsob, jak jí pomoct? Budu ráda za jakoukoli odpověď, děkuji :)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zkuste třeba jít k veterináři, který jenom nekastruje kočky :-)
klapavkář 21.03.2013 14:34
klapavkář
Byla jsem přímo na specializované klinice pro plazy v Brně ;) takže bych přivítala spíše jinou radu.…
surevka 21.03.2013 14:46
surevka
Tady na teraporadně se vyskytují většinou jen laikové, chovatelé. Možná se tu objeví i nějaký veteri…
klapavkář 21.03.2013 15:15
klapavkář
Nepochopil som jednu vec. Ako môže mesiac nemať stolicu a pritom normálne žrať. To sa za ten mesiac…
miro293 21.03.2013 22:44
miro293
Samozřejmě se nezvětšila na dvojnásobek. Ke je chyba, to opravdu nevím, proto jsem sem dala tento př…
surevka 21.03.2013 23:08
surevka
Kŕmiť 2x denne 3 ročnú trachemysku je ako pokus o jej zabitie. Keby si napísala 2x týždenne, bolo by…
miro293 21.03.2013 23:22
miro293
Aha, tak pro malou želvu je krmná dávka okolo 20g a pro velkou taky? Taky jste nespecifikoval, pro j…
surevka 22.03.2013 08:34
surevka
no pokud máš 3 letou nádherňačku, která má 7cm, tak je s tou želvou něco špatně ikdyby normálně kadi…
Aurifer 22.03.2013 16:07
Aurifer
Tak já teda nevím, co jste tu za odborníky, ale veterinář mi řekl, že na svůj věk vypadá hezky, přim…
surevka 22.03.2013 18:14
surevka
určitě nikdo kritizovat nechce, jen se snaží dopídit, kde je chyba, zda v chovu nebo má želva napřík…
lucinečka 23.03.2013 10:37
lucinečka
Jej, to jsem ráda, že konečně někdo nepíše kousavě :) prosím tě a můžeš mi říct, jak je krmíš? Jako…
surevka 23.03.2013 10:54
surevka
tak krmím masem všeho druhu.-), doplňuju ráčkama, živí červíci a neustále mají k dispozici rybičky,…
lucinečka 26.03.2013 19:35
lucinečka
zkusím jí koupit ty očka, díky za radu :) no jinak jsem byla v tom krpoli, nejdřív u nás v Líšni, a…
surevka 27.03.2013 07:55
surevka
jj, pak napis jestli se má k lovu .-)jenom taková pznámka z těch fotek jsem si všimla, že máš nějak…
lucinečka 28.03.2013 06:27
lucinečka
já trus u vodních želv nenacházim prakticky nikdy, mám tam filtry které to odsajou. Takže akorát per… poslední
Aurifer. 28.03.2013 12:31
Aurifer.

Tady na teraporadně se vyskytují většinou jen laikové, chovatelé. Možná se tu objeví i nějaký veterinář, který se zabývá i magií a řekne vám na stovky kilometrů přesnou diagnozu, kterou vám nezdělili ani na

specializované klinice pro plazy v Brně ;)

ale pravděpodobnost je tak nízká že bude lepší, když vyhledáte nějakou jinou ;-)

Nepochopil som jednu vec. Ako môže mesiac nemať stolicu a pritom normálne žrať. To sa za ten mesiac zväčšila na dvojnásobok, alebo je chyba niekde inde?
Asi by bolo vhodné, keby tu zadávateľ otázky dal presný popis chovných podmienok, frekveciu kŕmenia, veľkosť dávok a samozrejme aj taký malý detail, ako je druh chovanej korytnačky...

Samozřejmě se nezvětšila na dvojnásobek. Ke je chyba, to opravdu nevím, proto jsem sem dala tento příspěvek s tím, že měl třeba někdo podobný problém s želvičkou co já a poradí.
Jinak frekvence krmení je 2x denně (ryby, kuřecí maso, sušení červy, výživové granule atd.) a druh chované želvy je uveden v kategorii, takže mě nenapadlo ho sem znovu psát. Jedná se o želvu nádhernou: " Želva nádherná, 4 odpovědi (77 zobrazení)". Chovné podmínky jsou normální, tj. velké akvárium se souší, teplou vodou, vyhříváním, atd.

Kŕmiť 2x denne 3 ročnú trachemysku je ako pokus o jej zabitie. Keby si napísala 2x týždenne, bolo by to pre ňu oveľa lepšie a hlavne zdravšie. Nenapísala si, koľko dostáva žrať. Lebo ak sú to normálne kŕmne dávky okolo 20 gramov 3x týždenne na dospelú korytnačku, tak by za mesiac musela mať o štvrť kila viac. Takže si stolicu buď nevidela, alebo alebo sú dávky príliš malé. Aká je vlastne veľká?
Na tvojom mieste by som ale okamžite dal kŕmenie do poriadku, lebo sa jej takto zlikviduješ vnútorné orgány.

Aha, tak pro malou želvu je krmná dávka okolo 20g a pro velkou taky? Taky jste nespecifikoval, pro jakou těch 20g je. A samozřejmě ji nedávám 2x denně kus flákoty masa. Dám jí většinou když moc loudí sušenou nitěnku, co je jako nic no a pak třeba za pár hodin kousíček ryby nebo tak. Stolici jsem samozřejmě nepřehlédla. Želva je velká cca 7 cm.
A nevím, proč se vyjadřujete vůbec k mému příspěvku když jak vidím, poradit nedokážete..

no pokud máš 3 letou nádherňačku, která má 7cm, tak je s tou želvou něco špatně ikdyby normálně kadila. Ale kdyby měla měsíc zácpu a normálně při tom žrala, tak už by musela explodovat- resp. by dávno přestala žrát. ožná ji prostě jenom málo krmíš...nemohla bys sem dát fotku ubikace a hlavně té želvy?

určitě nikdo kritizovat nechce, jen se snaží dopídit, kde je chyba, zda v chovu nebo má želva například nějaké potíže, které už může mít mláděte a za které třeba nemůžeš. Já osobně mám taky tři leté želvičky a ted jsem zrovna prováděla čištění takže jsem je vážila jedna má 207g, druhá 169g, velikost je kolem 10cm, takže ji máš třeba trochu menší, ale není to podle mě zase až tak zasádní rozdíl.....

Jej, to jsem ráda, že konečně někdo nepíše kousavě :) prosím tě a můžeš mi říct, jak je krmíš? Jako kolikrát týdně a v jakých dávkách? A hlavně čím? Ať mám nějakou inspiraci. A krmíš je i zeleným? Protože to ta moje prostě odmítá - zkoušela jsem jí dávat salát i pořádně omyté pampelišky, prostě kdo co poradil.. Děkuji :)

tak krmím masem všeho druhu.-), doplňuju ráčkama, živí červíci a neustále mají k dispozici rybičky, které si chytají.takže se nakrmí kdy chtějí.-) jinak krmím jednou denně a tak dvakrát za týden nedostanou vůbec s tím, že pokud mají opravdu hlad tak si něco chytnou. chci, aby se nepřestaly snažit, což nepřestávají, takže když jsem dala do akva 150 pavích oček tak jim to vydrželo měsíc a teď je jich tam tak z býdou dvacet.-))....salátek jim dávám, ale jenom občas (spíš když mám dostanou, když ne tak ho kvůli nim nekupuju) dokonce jim chutnal i okurek a po rukole se mi málem utloukly....ale to zelený je individuální, třeba želvaq, kterou mám zvlášť to do huby nedá i kdyby měla raději být hlady, takže pokud to nechtěj tak bych to nehrotila a čas od času jim to zkusila nabídnout zda nezmění názor.....jinak co se týče toho kakání tak se musím přiznat, že já svoje malý nikdy neviděla kakat.-)....takže je možný, že si toho prostě jenom nevšimneš a pokud želvy normálně prospívá, jí, aktivně plave, sluní se, prostě má se k světu tak bych to nějak neřešila, páč kdyby nekakala tak už by se to u ní nějakým způsobem projevilo..........jinak jsem taky z brna, takže doufám, že si fakt nebyla v tom krpoli, protože jsem o tom neslyšela nic dobrého, spíše naopak a sama bych tam nešla ani s myší.-)))ale to je osobní názor

zkusím jí koupit ty očka, díky za radu :) no jinak jsem byla v tom krpoli, nejdřív u nás v Líšni, a ten mě i s želvičkou poslal tam :/ a můžu se zeptat, kam chodíš s nimi ty tady v Brně? Jestli jsi teda už u veterináře byla :) No a ohledně těch bobanů, tak ona vlastně když se vytentovala, tak jsem to vždycky viděla v tom akvárku a teď vůbec, voda je stále čistá a neleží tam ani jeden :/ tak uvidím no, třeba se to zlepší :)

jj, pak napis jestli se má k lovu .-)jenom taková pznámka z těch fotek jsem si všimla, že máš nějak málo vody, tyhle želvy jsou dobří plavci, takže moje mají vodní sloupec 36 cm, tak bych zkusila zvýšit být tebou. u veterináře jsem ještě nebyla, nebylo třeba. ale jak sem říkala, o tom krpoli jsem neslyšela nic dobrého. dokonce tam známímu zabili leguána, páč mu špatně píchly injekci a zkuvili mu tím páteř a nebyl tak schpopný chodit rovně, ale nakláněl se na stranu a za chvíli bylo po něm......takže tak.....a co stýče bobanů, tak já žádný nepozoruju, vodu čistím dle potřeby tak 1 za 14 dní, akorát u mé větší nádherňačky je občas vidět veliký dým, který vypustí, ale na dně nezbyde nic. takže bych to fakt nějak neřešia a až tak moc nepozorovala. jelikož jsi z brna, tak jestli se chceš zajít podívat na moje podmínky a pokecat o tom, tak se tomu nebráním i já se třeba přiučím.-)

já trus u vodních želv nenacházim prakticky nikdy, mám tam filtry které to odsajou. Takže akorát peru fitry a měnim vodu.

JInak co se týče toho zvednutí hladiny, tak to chce udělat postupně, ne naráz. Protože želva chovaná několik let v mělké vodě, kde nemohla plavat bude mít dost bídnou kondici a při náhlém zvednutí hladiny by se i mohla utopit, než získá potřebnou kondici k plavání.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru