Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Felzumy zlatoocasé - terárium

Zdravím, chtěl bych se zeptat na terárium pro Felzumy zlatoocasé, velikost terárka mám 90x57x26 v,š,h a jde mi tak nějak o vše. Jako podloží jsem jim nasypal nějakých 5 cm rašeliny, na dno terárka jsem dále umístil 3 květiny a jednu jsem ještě zavěsil do vzduchu, samozřejmě jsem přidal i různě postavené bambusové tyče a pod. Po celé jedné boční stěně jsem dal polystyren s nalepeným pískem, co mám dát na polystyren, který umístím na zadní stěnu? Jde mi o to, aby měli Felzumy "změnu", ale abych tam dal pro ně nějaký jejich přirozený materiál. A teď dvě nejdůležitější otázky, Větrání a zářivky. Větrání mám ze shora po celé délce terárka a šířku si mohu nastavit jakou chci, stačí nějaké 2 cm? + dole po celé šířce pruh 5cm široký, bude to stačit? Bojím se, aby měli dost tepla, abych to vytopil, což mě přivádí k druhé otázce, mám připravenou jednu 50w "Daylight basking spot" od Exoterry a chci jim ještě pořídit nějakou UV-B žárovku nebo zářivku a nevím jakou, je toho na výběr strašně moc, může mi nějaký zkušenější chovatel poradit? Budou ty dva zdroje tepla stačit? + počítám s tím, že jim kvůli světlu přidám nějakou úsporku nebo něco podobného, ale spíš zvenku terárka, takže by jim dovnitř šlo opravdu jen to světlo a žádné teplo?? A přes noc jim stačí jen nějakých 20 celsia? Moc děkuju

Předmět Autor Datum
Prosím, poradí mi někdo??
Papouch 07.04.2013 19:41
Papouch
Musíš chvilku počkat, ne všichni mají čas pořád někomu odpovídat. Počkej ještě na rady ostatních zku…
Jirkasss 07.04.2013 20:04
Jirkasss
Aha, omlouvám se. No já s tím AD3 mám trochu problém, byl jsem v lékárně a tam mi paní tvrdila, že u…
Papouch 07.04.2013 20:14
Papouch
Existuje stále, avšak není ve všech lékárnách(má zkušenost).;-) http://www.lekarna.cz/hydrovit-ad3-a…
Jirkasss 07.04.2013 20:34
Jirkasss
50 W žárovka mě přijde zbytečně moc.Hlavně světlo,čím víc,tím líp.No a kde je světlo je i teplo.Tako…
mudla 07.04.2013 20:25
mudla
To terárko je hodně vysoký, až zbytečně moc bych řekl, ale to jen na okraj. Ta 50W ti takhle malé te…
VilemC 07.04.2013 23:32
VilemC
Za mě - to terárko je na laticaudy strašně velké, nebudou tam vůbec vidět a budou mít problém tam na…
boguschak 08.04.2013 18:58
boguschak
Ok, tak díky všem za rady, stěny jsem se podle vašich rad rozhodl ničím nepolepovat, UVB mám objedna…
Papouch 08.04.2013 19:41
Papouch
Žárovku tam nedávej (viz vlákno popáleniny u phelsumy).Vždyť i úsporka pálí jako čert.Na té 50W se t… poslední
mudla 09.04.2013 07:00
mudla

Musíš chvilku počkat, ne všichni mají čas pořád někomu odpovídat. Počkej ještě na rady ostatních zkušenějších, ale můj názor:

Co se týče pozadí bych tam osobně nechal jen sklo, protože felzumy většinou preferují hladké povrchy. Nebo se mně osobně líbí u felzum pozadí z rozpůlených bambusových tyčí, což je ale dražší. Ale pokud by jsi to chtěl udělat jako již máš druhou stěnu s pískem nic tím myslím nezkazíš. Větrání bych se nebál, 2cm nahoře a 5cm dole bych viděl jako optimální. Na osvětlení/vytopení terárka já používam zářivku a vevnitř na vytopení jen obyčejnou 40w žárovku a podávám AD3. Tudíž s tím budeš muset počkat na ostatní co doporučí.

To terárko je hodně vysoký, až zbytečně moc bych řekl, ale to jen na okraj. Ta 50W ti takhle malé terárko bude přehřívat. Phelsumky nejsou pouštní tvorové, potřebují primárně světlo a nějaké to UV. Určitě nahoru nějakou obyč lineární zářivku s dobrou svítivostí, dovnitř pak na jedno místo tu ReptiGlo 26W/5 jak už tu někdo psal - k nějakému bambusu na vzdálenost cca tak 10 cm, aby se u ní mohli phelsumky slunit. Těžko říct, jak to bude s teplem, zda to bude stačit, to si musíš změřit, protože se to odvíjí od toho kolik máš v místnosti apod. Pokud tam bude málo, tak tam můžeš někam ještě hodit obyč žárovku, 50Wka je ale podle mě moc, tak 30W max. Zkus to chvíli jenom s tou úsporkou a uvidíš. Jinak větrání nahoře co nejvíc, 2cm je strašně málo. Jestli máš větrání jenom dole 5 cm, tak nahoru ideálně 10cm.

Co se pozadí týče, mysli primárně na to, že to musí být relativně hodně vlhké terárko, takže třeba písek nic moc, jednak se ti bude patrně drolit, pokud to není nějak lakované, jednak to vypadá u phelsum divně :-). Já k phelsumám nedávám pozadí většinou žádné, nebo lisovanou korkovou desku.

Za mě - to terárko je na laticaudy strašně velké, nebudou tam vůbec vidět a budou mít problém tam najít potravu. Velikostí je vhodné tak pro P. grandis nebo P. madagascariensis, anebo pro P. standingi. Co se týká vlhkosti, není to tak nutné, přes den stačí nějakých 60% a v noci 80%. Určitě to ale chce hodně světla včetně nějakého slabšího UV, dal bych jim tam zářivku, která svítí bílým světlem a obsahuje menší podíl UVB (třeba ReptiGlo 2.0) a nějakou max. 40W žárovku na vyhřívání. Zadní a boční stěny bych ničím nepolepoval, felsumy mají rády hladké povrchy a na pískem polepené stěně si akorát tak zničí tlapky. A u větrání bych se taky přimlouval spíše udělat menší proužek vpředu dole a větší kus nahoře, klidně půlku vršku terárka. Důležitější než to, aby bylo v terárku horko, je čerstvý vzduch a žádná plíseň.
Ale jak píšu - laticaudy bych dal tak do terárka 40x40x60 max.

Ok, tak díky všem za rady, stěny jsem se podle vašich rad rozhodl ničím nepolepovat, UVB mám objednanou a příjde ve čtvrtek, na vršek už mám připravenou zářivku a s tou 50w žárovkou to vyzkouším, ještě než Felzumky přivezu, stejně tak i větrání a celkový chod terárka, všem děkuju za rady :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru