Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
ty bláho to sakra škoda co, budeš ted ondřeji se mnou sběratel solo samic??? pokusím se jenom k před…
Luxol 28.05.2013 08:26
Luxol
pozor na retrovirus IBD, pitvou je tuším neprokazatelný - viz hnízdova přednáška v NM snad to bylo k…
Aurifer 28.05.2013 09:37
Aurifer
v době přednášky byly také 99% případů u Boa c., nějaké jednotlivosti v moreliích, znáte někdo nějak…
Luxol 28.05.2013 13:50
Luxol
histolgické vyšetření ale vyžauje čerstvé matro, a vyschlina z mrazáku je už k ničemu.. A proto ne… poslední
.JaBula. 28.05.2013 19:22
.JaBula.

ty bláho to sakra škoda co, budeš ted ondřeji se mnou sběratel solo samic??? pokusím se jenom k předmětu vlákna, na rozvíjejícího se pavouka reagovat nebudu..., samozřejmě se mi to také již stalo, dokonce i u uplně novorozené gaditány, ještě ji mám někde v lihu, ale všechny kompoty jsem odevzdal do muzea, takže ani fotkou neposloužím..., pozor na retrovirus IBD, pitvou je tuším neprokazatelný - viz hnízdova přednáška v NM snad to bylo ke srazu teraspolu nebo co???
od některých zkušených se mi dostalo informací, že se to stává i u dospělých hadů, ti nejzkušenější na otázku proč a co?? vždy odpověděli prpostě "nevím"
u některých mládat a snad i v nevhodných podmínkách extra pouštnáků může selhat trávicí trakt, ledviny atd... (třeba je to přirozeným výběrem, snad i v chovech role inbreedingu atd... pokud se zakládá nějaká chovná skupina z čerstvích mládat, je vždy lepší brát alespon dva páry, pro tyto nevyzpytatelné případy..., faktem je, že toto byly mládata snad rok stará - mě se u nejlepšího cerastese (myslím zmije) selhal trávií trakt snad ve dvou letech - když sem ho poměrně za čerstva fpravil do špiritusu, měl do druhého dne úplně zčernalý břích...
u IBD jsou ty křeče běžné ještě za života hada (příznaky jsou však absolutně nejrůznější - křeče spíš klasické), had s nima dlouho žije, žere, množí se!!!! křeče mu pak zůstanou i po smrti, tito sebezmasakrovaní hádci jsou zcela vláční!!!
nu hezké téma v opravdu nejpříjemné ohledu chovu

pozor na retrovirus IBD, pitvou je tuším neprokazatelný - viz hnízdova přednáška v NM snad to bylo ke srazu teraspolu nebo co???

Ono jenom pitvou jako takovou není prokazatelné kde co- ano, najdou se třeba endoparaziti, ale jinak je možné vidět pouze třeba změny na orgánech atd, které ale mohou být způsobeném x původců. Proto se krom základní pitvy ještě dělají testy třeba na bakterie (+ test rezistence), houby, viry atd. Ono se to pak samozřejmě o ty testy prodraží, ale rozhodně se to vyplatí. Protože člověk pak má jasno a v případě bakteriálních nákaz a zjištěného testu rezistence i případně ví, jak případné další problémy řešit u ostatních zvířat v chovu.

Co se týče těchhle předsmrtných křečí, tak ty o příčině úhynu neřeknou fakt vůbec nic, protože hadi tuhle předsmrtnou křeč prostě mívají, ať už je příčina úhynu jakákoliv- třeba to přehřátí atd.

edit: tak Jana byla rychlejší

v době přednášky byly také 99% případů u Boa c., nějaké jednotlivosti v moreliích, znáte někdo nějaký případ mimo čeled boidů, př. pythonidů (ae...), nebo dokonce mimo hady

histolgické vyšetření ale vyžauje čerstvé matro, a vyschlina z mrazáku je už k ničemu..

díky za zcela správné doplnění - nutné pro případné pavouky, no snad už hhhh

histolgické vyšetření ale vyžauje čerstvé matro, a vyschlina z mrazáku je už k ničemu..

A proto nekteri chovatele radeji prenechaji podezrele zvire jeste za ziva na opravdu seriozni pitvu, kde se odebere vse potrebne pro nasledna vysetreni ve velmi kratke dobe po cilenem utraceni a o to vic se zvysuje sance na pripadnou diagnostiku problemu.

znáte někdo nějaký případ mimo čeled boidů, př. pythonidů (ae...), nebo dokonce mimo hady

tak virovych onemocneni (symptomy podobne IBD) je vice (at uz jde o retroviry nebo jine skupiny viru) pokud pujdeme uplne od hroznysovitych hadu, tak podobnou nocni murou jako je IBD pro hroznysare jsou pro jedare paramyxoviry, nebo pro zelvare treba herpesviry. Je toho hodne, o cem se vi, a bohuzel jeste spousta, o cem zatim nema nikdo ani paru.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru