Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Želva kýchá

Dobrý den,
už asi druhý den pozoruji jak jedna moje želva kýchá. Začne vždycky až když se nahřeje pod žárovkou, trhá hlavou a vypadá to jako by kýchala pokud není nahřátá tak to zatím nedělala. Potom si otírá nozdry, ale nevypadá to že by hlenila nebo jí teklo z očí. Vždycky je vylezlá první, žere nejvíc, ale v porovnání s ostatními je menší a má jenom něco kolem 20g. NZ spren-září 2012. Normálně to nedělá jenom až se nahřeje tak nevím jestli jít k veterináři, průjem nemá. Všechny želvy tráví, ale většinu času pod žárovkou a žerou normálně. Strava je tvořená z velké části pouze pampeliškami. Teplota pod zářivkou je 40°C, vlhká část kam je v noci zahrabávám má 19°C.
Co by jste dělali?

Předmět Autor Datum
Tak už jsem viděl i bublinu u nozder
Frito 04.06.2013 18:41
Frito
Na internetu jsem se dočetl, že by to mohla být pouze rýma která by měla přejít sama, ale jistý si n…
Frito 04.06.2013 19:08
Frito
Může i nemusí to být rýma. Do čeho je zahrabáváš ? Jestli do hoblin - nesmí být z chem. ošetřeného d… poslední
lupus 05.06.2013 00:05
lupus

Na internetu jsem se dočetl, že by to mohla být pouze rýma která by měla přejít sama, ale jistý si nejsem. Terárium (nebo spíše želví stůl) je vybavený drny z přírody - může to být reakce na roztoče či něco podobného? Z té bubliny u nosu mi spíš vychází nachlazení. Našel jsem i několik přípravků, ale nerad bych je aplikoval a něco želvě udělal. Nemám pro jistotu želvu od ostatních oddělit?

Může i nemusí to být rýma.
Do čeho je zahrabáváš ? Jestli do hoblin - nesmí být z chem. ošetřeného dřeva a musí být přesáté - bez pilin a prachu - to by ji mohlo dráždit.Nej jsou asi smrkové.

Nebo může mít třá plíseň (např. aspergil) - ať šikovnej vet udělá stěr v krku... a nebo stěr okrajů nosních direk.

Hlavně nenech do ní rvát "preventivně" antibiotika - což bezradní vetové s oblibou "nasazují". Páč má-li
v dýchacích cestách opravdu nějakou infekci nebo něco, na co budou potřeba ATB... může se stát, že zrovna na tyhle ATB by byly rezistentní a budou potřeba úplně jiný. Né na každou nemoc fungují stejný ATB. Proto bych nikdy nenechal na slepo do želvy píchnout cokoliv.
A kor do 20g prcka.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru