Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Želva kýchá

Dobrý den,
už asi druhý den pozoruji jak jedna moje želva kýchá. Začne vždycky až když se nahřeje pod žárovkou, trhá hlavou a vypadá to jako by kýchala pokud není nahřátá tak to zatím nedělala. Potom si otírá nozdry, ale nevypadá to že by hlenila nebo jí teklo z očí. Vždycky je vylezlá první, žere nejvíc, ale v porovnání s ostatními je menší a má jenom něco kolem 20g. NZ spren-září 2012. Normálně to nedělá jenom až se nahřeje tak nevím jestli jít k veterináři, průjem nemá. Všechny želvy tráví, ale většinu času pod žárovkou a žerou normálně. Strava je tvořená z velké části pouze pampeliškami. Teplota pod zářivkou je 40°C, vlhká část kam je v noci zahrabávám má 19°C.
Co by jste dělali?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Na internetu jsem se dočetl, že by to mohla být pouze rýma která by měla přejít sama, ale jistý si n…
Frito 04.06.2013 19:08
Frito
Může i nemusí to být rýma. Do čeho je zahrabáváš ? Jestli do hoblin - nesmí být z chem. ošetřeného d… poslední
lupus 05.06.2013 00:05
lupus

Na internetu jsem se dočetl, že by to mohla být pouze rýma která by měla přejít sama, ale jistý si nejsem. Terárium (nebo spíše želví stůl) je vybavený drny z přírody - může to být reakce na roztoče či něco podobného? Z té bubliny u nosu mi spíš vychází nachlazení. Našel jsem i několik přípravků, ale nerad bych je aplikoval a něco želvě udělal. Nemám pro jistotu želvu od ostatních oddělit?

Může i nemusí to být rýma.
Do čeho je zahrabáváš ? Jestli do hoblin - nesmí být z chem. ošetřeného dřeva a musí být přesáté - bez pilin a prachu - to by ji mohlo dráždit.Nej jsou asi smrkové.

Nebo může mít třá plíseň (např. aspergil) - ať šikovnej vet udělá stěr v krku... a nebo stěr okrajů nosních direk.

Hlavně nenech do ní rvát "preventivně" antibiotika - což bezradní vetové s oblibou "nasazují". Páč má-li
v dýchacích cestách opravdu nějakou infekci nebo něco, na co budou potřeba ATB... může se stát, že zrovna na tyhle ATB by byly rezistentní a budou potřeba úplně jiný. Né na každou nemoc fungují stejný ATB. Proto bych nikdy nenechal na slepo do želvy píchnout cokoliv.
A kor do 20g prcka.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru