Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vlaštovčata

Dobrý den, vím že to není zrovna z oblasti teraristiky, ale čas od času tady taky vidím zmínky o nalezencích a jejich dovýchově. Už několikrát jsem si přinesl domů ptáče vypadlé z hnízda - drozda, hrdličku, kosa a podařilo se mi je celkem snadno (z technického hlediska snadno) dokrmit a dostat do stavu kdy odlétli. Nikdy se mi to ovšem nezdařilo u vlaštovek a ty jsem bohužel nacházel nejčastěji, jednu jsem krmil čistě muškami (na odchyt jsem zapojil celou rodinu a bylo jich dost), ptáčátko několik dní prosperovalo, pak se strašně pokálelo a zemřelo. Další jsem na radu jednoho pána (už nevím kdo to byl :-/ vím jen že choval drobné ptactvo, nějaký mámin známý) přikrmoval vařeným vaječným bílkem - výsledek byl ale přesně stejný, vše vypadalo několik dní dobře a pak ... průjem a :x:, dále jsem experimentoval s teplotami a vodou, ale výsledek byl vždy na vlas stejný:-( . Nemáte s tímto někdo zkušenost? Kdyby mi někdy děti přinesli domů také vlaštovčí pískle, tak abych věděl co s ním.

Děkuju za rady.

Předmět Autor Datum
Nerad bych aby muj prispevek vyznel ofenzivne, nicmene se mi ponekud nezda ze jste jiz toliko ptacat…
Roker 21.06.2013 21:01
Roker
Stávalo se často že někde bylo rozbité hnízdo a pod nim většinou mrtva ptáčata, občas nějaké živé. L…
JJLoky 21.06.2013 21:20
JJLoky
Kdysi davno jsem jedno mlade odchoval, nasel jsem ho po bource vypadle z hnizda. Odchovane na naskra…
lucifer 21.06.2013 21:05
lucifer
Tak s vlaštovkou zkušenost nemám, jen se zraněným rorýsem... Nejvíc jsme (s dětma) krmili mouchama,…
lupus 21.06.2013 21:49
lupus
Děkuju, taky nevím jestli to byli vlaštovky, nebo jiřičky, z rozbitého hnízda to nepoznám, dospělost…
JJLoky 21.06.2013 21:52
JJLoky
Přikrmovala jsem před lety mláďata vlaštovek přímo ve hnízdě ve stodole syrovým naškrábaným hovězím…
úža 22.06.2013 10:53
úža
Tak snad nikdy nevyzkouším to maso :-) (jako že doufám že to nebude potřeba) když je hnízdo celé tak… poslední
JJLoky 22.06.2013 11:03
JJLoky

Nerad bych aby muj prispevek vyznel ofenzivne, nicmene se mi ponekud nezda ze jste jiz toliko ptacat odchoval (ja tedy nasel jen jedno male a jednoho subadult vrance ktery na kost promokl a prochladl v bource) u nekolika ptacat vlastovek se vam to nezdarilo a nyni sondujete co kdyby deti prinesly... No nejak se mi to nezda, ale budiz.
Co mam od znameho info co odchoval mlade, ktere uz neprijmuli rodice, tak krmil moucnaky a malym hmyzem co HODINU, v noci pochopitelne pauza a prospivala.
Nicmene nejlepsi zpusob ktery z 90% funguje je co nejdrive navrat do hnizda. Rodice je v drtive vetsine pripadu prijmou zpet a je vystarano.

Znova opakuji, neberte to jako utok, jen se mi ta formulace nejak nezda.....

Stávalo se často že někde bylo rozbité hnízdo a pod nim většinou mrtva ptáčata, občas nějaké živé. Lidi jsou zmr... teď už nebydlím ve městě a mám děti tak se ptám, protože mě to zajímá. A ty ostatní ptáčky mi nosili i spolužáci protože věděli že mě to baví - starat se o zvířata. Já sám našel jen drozda kousek od kočky a tu hrdličku, ta byla navíc dolámaná... ale pak v poho.

Kdysi davno jsem jedno mlade odchoval, nasel jsem ho po bource vypadle z hnizda. Odchovane na naskrabanem hovezim mase, nic jine me tehdy nenapadlo - ale mladeti se celkem darilo. Sem tam jsem mu pak daval i nejaky hmyz kdyz se povedlo neco chytit, ale majoritni bylo to maso.

Udelal jsem mu hnizdo na garnyzi nad oknem - bylo tam celkem spokojene (a toho mrdniku pod nim!), zcasti se i ochocilo. Kdyz uz zkouselo trochu litat - jen co jsem vesel do pokoje tak pristalo na hlave a chtelo nakrmit. Po nekolika tydnech nakonec vyletelo balkonem - tak doufam ze to pak venku samo zvladlo.

Mel jsem s tim odchovem urcite vic stesti nez rozumu. A abych nekecal - uz si nepamatuju jestli slo o vlastovku nebo jiricku.

Tak s vlaštovkou zkušenost nemám, jen se zraněným rorýsem...
Nejvíc jsme (s dětma) krmili mouchama, hlavně masařkama a jejich larvama (kousek syrového masa na misce na zahradě a na jedno plácnutí bylo krmení na celej den)občas smýkaným hmyzem. V nouzi i libové kuřecí. Byl hned neuvěřitelně krotkej,užíval si i drbání prstem, šmejdit na svetru vydržel celej večer a se mazlit...
Asi po 6 týdnech bylo jasné, že už nikdy lítat nebude ...A přesto, že evidenzně výborně prosperoval,tak já kretén jsem usoudil, že má monotónní stravu a obalil jsem mu kousek drůbežího ve vitamínech pro exoty (ptáky)za cca 2 hod dostal "křeče" a bylo po něm.

Přikrmovala jsem před lety mláďata vlaštovek přímo ve hnízdě ve stodole syrovým naškrábaným hovězím v době povodní , protože stále lilo a nebyl hmyz , jejich rodiče nestíhali a já nemohla vidět , jak ptáčata v hnízdě trpí hladem . Přežila všechna a když se rodinka potkávala na drátě ,byl to hřejivý pocit . O zraněného rorýse jsem také pečovala , ale to nedopadlo , nemohl létat a to je pro tento druh fatální .
Na budovách v rozích nad okny nebo pod římsou hnízdí jiřičky a rorýsi ,hnízdo mají plně kulovité s otvorerm dovnitř , ve chlévech a hospodářských budovách vlaštovky , mají hnízdo polokulovité a mláďáta tam sedí jak na talířku :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru