Předmět Autor Datum
Ježiš, proč bys to dělal?
MN. (jiinde) 04.08.2013 09:42
MN. (jiinde)
A nebyl jsi sam na slunci nejak moc dlouho? Nevymyslej blbosti a hada nech v terariu.
cejna 04.08.2013 09:42
cejna
Můj subjektivní názor je, že zrovna had typu cenchrie tohle moc neocení, spíše naopak. Ona je to i o…
Epanterias 04.08.2013 09:47
Epanterias
Jde o tvory, které se vyznačují soumračnou a noční aktivitou. Přes den jsou naopak zahrabaní nebo za…
BlackFlame 04.08.2013 11:04
BlackFlame
V přírodě jsem Epicraty nikdy neviděla za světla, dokonce ani ráno ne, na rozdíl od B.constriktor, k… poslední
Aurifer 04.08.2013 14:27
Aurifer

Můj subjektivní názor je, že zrovna had typu cenchrie tohle moc neocení, spíše naopak. Ona je to i otázka, proč ho tomu vystavovat. Já teď cenchriím ani netopím, jsem rád, že nervozně neprolézají ubikací, když je tam i bez výhřevu okolo 29C. A prudké světlo mu radost taky neudělá. Shrnuto podtrženo si nelehne, spokojeně se neuvelebí, aby nasával sluneční paprsky. Spíš bude nervozně přejíždět a bude se to stupňovat s jeho rostoucí tělesnou teplotou(na silném "slunku" magoří i guttata). A pokud to mělo být kvůli UVB, tak je to zbytečné, dle studií se hroznýšovití naopak jeho příjmu brání a kůže propustí nepatrné procento. Pro život jako takový jej nepotřebují a osobně jsem se již setkal i naopak s problémy souvisejícími právě s aplikací silnějších zdrojů u arborikolně žijících psohlavců.

Jde o tvory, které se vyznačují soumračnou a noční aktivitou. Přes den jsou naopak zahrabaní nebo zalezlí. Vystavování hada slunečním paprskům by vedlo ke stresu, nervozitě a možnému přehřátí. Nejde o typ hada, který by se vyhříval. Vysoké teploty mohou u nich vést k poruchám trávení potravy... Navíc mohou vést z dlouhodobého hlediska i k úmrtí zvířete. Taky mám teď v tomhle případě vypnuto...

V přírodě jsem Epicraty nikdy neviděla za světla, dokonce ani ráno ne, na rozdíl od B.constriktor, kteří se v zimě po ránu vyhřívali na slunci (ale dlužno dodat, ona jinak byla dost zima, v noci pod nulou a slunce dopoledne ještě dost slabé)

Co se týče toho UV, tak je pro tyhle noční škrtiče uplně zbytečné. Potřebné množství vit. D získávají z jater kořisti, žerou celé obratlovce, takže sluneční světlo z tohohle důvodu nepotřebují vůbec. A Epicrati se mu pokud možno vyhýbají, takže hada rozhodně netahat ven, jak už tu bylo psáno několikrát.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru